Destilovana voda: Tajna za postizanje vrhunskog kvaliteta rakije

Kada se radi o proizvodnji rakije, znate da je svaki sastojak od ključne važnosti za stvaranje savršenog ukusa. Jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u proizvodnji rakije je destilovana voda, koja igra važnu ulogu u procesu finalizacije rakije. Međutim, trebate znati da postoji postoji razlika između destilovane i demineralizovane voda i da nije sve jedno koju vodu dodajete u svoju rakiju. Saznajte više o ovoj intrigantnoj tehnici i kako ona može pomoći da vaša rakija postane pravi biser.

Sadržaj

Destilovana voda

Destilovana voda je vrsta prečišćene vode koja je podvrgnuta procesu destilacije radi uklanjanja nečistoća i minerala. Destilacija je proces zagrevanja vode do tačke ključanja i prikupljanja nastale pare dok se kondenzuje. Ovaj proces uklanja mnoge zagađivače koji se nalaze u običnoj vodi iz slavine, kao što su minerali, soli i druge rastvorene čvrste materije.

Destilovana voda ima širok spektar primena u mnogim industrijama, uključujući farmaceutske proizvode, elektroniku i laboratorijska istraživanja. U ovim industrijama važno je koristiti vodu koja ne sadrži nečistoće koje bi mogle da ometaju eksperimente ili da oštete osetljivu opremu. Destilovana voda se takođe koristi u domaćinstvima za čišćenje i peglanje odeće, jer ne ostavlja za sobom mineralne naslage koje mogu izazvati mrlje ili oštećenje tkanine.

Jedna od prednosti destilovane vode je da ne sadrži mnoge nečistoće koje se mogu naći u vodi iz slavine. Ove nečistoće mogu uključivati teške metale, hlor, fluor i druge hemikalije koje mogu imati negativne posledice po zdravlje tokom vremena. Uklanjanjem ovih nečistoća, destilovana voda se često smatra sigurnijom i zdravijom opcijom za vodu za piće.

Međutim, postoje i neki potencijalni nedostaci korišćenja destilovane vode kao primarnog izvora vode za piće. Pošto joj nedostaju minerali koji su prirodno prisutni u vodi iz slavine, destilovana voda možda neće pružiti iste nutritivne prednosti. Neke studije su takođe sugerisale da dugotrajna konzumacija destilovane vode može dovesti do nedostataka minerala i neravnoteže u telu.

Još jedan potencijalni problem sa destilovanom vodom je to što ona možda nije tako efikasna u hidrataciji tela kao druge vrste vode. To je zato što minerali koji se nalaze u vodi iz slavine mogu pomoći telu da efikasnije apsorbuje vodu. Iz tog razloga, sportisti i ljudi koji se bave visokim nivoom fizičke aktivnosti možda više vole da piju vodu koja sadrži elektrolite i minerale.

Sve u svemu, destilovana voda ima mnogo prednosti za određene primene, ali možda nije najbolja opcija za sve. Kao i kod bilo koje vrste vode, važno je uzeti u obzir individualne potrebe i preferencije kada birate izvor hidratacije.

Kalkulator za razblaživanje rakije

Na sajtu imate specijalni kalkukator koji vam vrlo brzo i jednostavno izračunava koliko je vode potrebno da biste razblažili rakiju naželjenu ja

Kako nastaje destilovana voda?

Destilovana voda se pravi postupkom koji se zove destilacija, koji uključuje ključanje vode, a zatim kondenzaciju pare nazad u tečnost. Proces funkcioniše tako što se voda odvaja od svih nečistoća ili minerala koji mogu biti prisutni u njoj.

Da biste napravili destilovanu vodu, biće vam potreban aparat za destilaciju, koji se obično sastoji od boce za ključanje, kondenzatora i posude za sakupljanje. Proces počinje dodavanjem vode u posudu za ključanje i zagrevanjem dok ne proključa. Kako voda ključa, stvara se para, koja se diže u kondenzator.

Kondenzator je cev koja je okružena omotačem hladne vode ili druge rashladne tečnosti. Kako se para diže u kondenzator, ona se hladi u omotaču, uzrokujući da se ponovo kondenzuje u tečnost. Kondenzovana voda se zatim sakuplja u posudu za sakupljanje, dok se sve nečistoće ili minerali koji su bili u originalnoj vodi ostavljaju u posudi za ključanje.

Rakija od šljive vodič za proizvodnju

Destilovana voda ili demineralizovana voda

Destilovana voda i demineralizovana voda su dve vrste prečišćene vode, ali se proizvode različitim metodama i imaju malo drugačije karakteristike.

Destilovana voda se proizvodi procesom destilacije, koji uključuje zagrevanje vode do tačke ključanja i prikupljanje nastale pare dok se kondenzuje. Ovaj proces uklanja praktično sve nečistoće i minerale iz vode, što rezultira veoma čistim oblikom vode. Zbog svog visokog nivoa čistoće, destilovana voda se često koristi u industrijskim i naučnim primenama gde čak i male količine nečistoća mogu izazvati probleme.

Demineralizovana voda se, s druge strane, proizvodi pomoću procesa poznatog kao jonska razmena, koji uključuje prolazak vode kroz sloj smole koji uklanja minerale i druge nečistoće tako što ih razmenjuje za jone vodonika. Ovaj proces ne uklanja sve nečistoće iz vode, ali značajno smanjuje količinu prisutnih minerala i drugih supstanci.

Dok se destilovana voda obično smatra najčistijim oblikom vode, demineralizovana voda može biti dobra opcija za određene primene gde nisu potrebni visoki nivoi čistoće. Demineralizovana voda se često koristi u industrijskim procesima, kao što su elektrane ili proizvodnja elektronike, gde minerali mogu izazvati probleme ili oštetiti opremu. Takođe se obično koristi u laboratorijskim aplikacijama, kao što je priprema rastvora i izvođenje eksperimenata.

Ukratko, dok su i destilovana voda i demineralizovana voda vrste prečišćene vode, one se proizvode različitim metodama i imaju različite karakteristike. Destilovana voda se obično smatra najčistijim oblikom vode, dok se demineralizovana voda često koristi u industrijskim i laboratorijskim aplikacijama gde su potrebni visoki nivoi čistoće, ali možda ne sadrže minerale korisne za ljudsko zdravlje.

Proizvodnja rakije od kajsije

destilovana voda

Destilovana voda za rakiju

Kada se radi o proizvodnji rakije, jedan od najvažnijih faktora je upotreba prave vrste vode za razblaživanje. Ukoliko ne koristite odgovarajuću vodu, to može uticati na kvalitet i ukus vaše rakije.

Jedan od problema koji se javlja kada se koristi tvrda voda za razblaživanje rakije je mogućnost zamućenja rakije. Tvrdje vode sadrže visok nivo minerala koji se talože na dnu boce nakon nekog vremena, što dovodi do nepoželjnog zamućenja rakije.

Da bi se ovaj problem izbegao, preporučuje se korišćenje što mekše vode za razblaživanje rakije. Meka voda sadrži manje minerale i hemijske elemente koji mogu uticati na ukus rakije, ali takođe smanjuje mogućnost zamućenja.

Postoji nekoliko načina kako da omekšate vodu koju koristite za razblaživanje rakije. Filtriranje i korišćenje jono izmenjivača su jedan način, ali najbolji način je korišćenje destilovane vode. Destilovana voda se dobija kroz proces destilacije, što znači da su svi minerali i ostali nečistoće uklonjeni, čime se osigurava da će rakija biti potpuno čista i jasna.

Kada kupujete destilovanu vodu, važno je obratiti pažnju na proizvođača. Potrebno je kupiti destilovanu vodu od proverenog i pouzdanog proizvođača koji koristi visokokvalitetne materijale i opremu za destilaciju. To će osigurati da je voda čista i sigurna za upotrebu u procesu proizvodnje rakije. Pored toga, pogledajte da li je na ambalaži navedeno da je voda za akumulatore i hemijsku industriju, ukoliko jeste, takvu vodu izbegavajte.

Jedina mana kupovine destilovane vode je njena cena, pa ako proizvodite više rakije i treba vam više vode, to može da bude jako skupo.

Postoji i način da sami destilišete vodu, na specijalnim aparatima za destilaciju vode koji su naprevljeni od prohroma jer je on potpuno intertan, za razliku od bakarnog kazana. Bakarni kazan ostavlja nečistoće u vodi, pa se ne može voda destilisati u njemu jer onda neće biti potpuno čista. 

Ovaj način samostalne destilacije je možda i najbolji jer ta aparatura jeste malo skuplja u startu, ali se kasnije vrlo brzo isplati.

Sve za rakiju na jednom mestuonline shop

Destilovana voda - kako je napraviti?

Postoji i način da sami destilišete vodu, na specijalnim aparatima za destilaciju vode koji su naprevljeni od prohroma jer je on potpuno intertan, za razliku od bakarnog kazana. Bakarni kazan ostavlja nečistoće u vodi, pa se ne može voda destilisati u njemu jer onda neće biti potpuno čista. 

Ovaj način samostalne destilacije je možda i najbolji jer ta aparatura jeste malo skuplja u startu, ali se kasnije vrlo brzo isplati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi