fbpx

Arome u vinu – saznajte sve o njima

Postoje razne priče o tome odakle potiču sve te arome u vinu i zašto neko vino miriše na ruže, dok neko drugo ima miris voća ili sveže pokošene trave. Teorije su razne, od onih da se veštački dodaju arome do onih da se ruže sade u vinogradu da bi grožđe poprimilo miris. Zato hajde da malo pogledamo u suštinu i objasnimo koja su to hemijska jedinjenja zaslužna za najvažnije arome u vinu.

Arome u vinu

Još smo u osnovnoj školi naučili da je svuda oko nas hemija. U svemu što jedemo, pijemo, udišemo…tako da ni vino ne može da bude izuzetak. Čak šta više, vino je jedna velika hemijska igraonica gde priroda i enolog zajedno utiču na krajnji proizvod u čijim mirisima i ukusima svi uživamo.

Estri

estri arome

Estri nastaju enzimatskom sintezom u vinu od kiselina uz pomoć kvasaca i bakterija. Zaslužni su za voćne arome vina.

Arome: jabuka, banana, kruška, belo cveće, jagoda, malina, ananas

Sorte grožđa: Chardonnay, Grenache

Voćne arome vina
voćne arome

Pirazini

pirazini arome u vinu

Pirazini su odgovorni za zelene i vegetativne arome u vinu. Prisutni su kod određenih sorti grožđa i na njih veliki uticaj ima momenat berbe.

Arome: Paprika, paradajz (zeleni), vreža paradajza, trava, asparagus

Sorte grožđa: Sauvignon blanc, Cabernet franc, Cabernet sauvignon

zeljaste arome u vinu, pirazini
zeleni paradajz

Terpeni

terpeni u vinu

Terpeni su velika grupa jedinjenja koje su dosta rasprostranjene u prirodi. U vinu su odgvoroni za širok spektar aroma od onih slatkastih do cvetnih.

Arome: Ruža, lavanda, eukaliptus, đumbir, nana

Sorte grožđa: Traminac, Muskat hamburg i ostale muskatne sorte

cvetne arome u vinu terpeni
Ruže

Tioli

tioli arome sauvignon blanc

Tioli su sumporna jedinjenja, koje kada se nalaze u malim količinama daju jako prijatne arome u vinu, dok veće količine mogu da izazovu neprijatne mirise koje se smatraju manama vina

Arome: Grejpfrut, passion fruit, crna ribizla

Sorte grožđa: Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Merlot

tropske arome u vinu, tioli
Passion fruit

Rotundon

rotundon začinske arome

Rotundon je vrsta terpena odgovorna za začinske arome u vinu.

Arome: Biber, bosiljak, ruzmarin, origano, timijan

Sorte grožđa: Shiraz, Cabernet sauvignon, riesling, traminac

začini arome u vinu
Začini

Laktoni

laktoni arome u vinu

Laktoni su vrsta estara koja je odgovorna za one drvenaste i barikne note.

Arome: Karamela, lešnik, vanila, kokos

Sorte grožđa: odležala i barikirana crvena  vina i bela vina, odležali penušci

arome u vinu karamela, lešnik, kokos
Kokos

Isparljivi fenoli

Jedno od glavnih jedinjenja odgovornih za organoleptičke mane vina. Postoji nekoliko načina njihovog nastanka, ali je najpoznatiji kvasac Bretanomices

Arome: štala, koža, sedlo

Sorte grožđa: Sva vina koja odležavaju u starim i nehigijenski održavanim sudovima, koji su zaraženi kvascem, bretanomices

isparljivi fenoli
sedlo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *