Održavanje drvenih sudova. Kako da vam drveni sudovi traju što duže?

Svaki vinar, bio on veliki ili mali, mora da obrati posebnu pažnju na održavanje drvenih sudova.

Održavanje drvenih sudova

Drveni sudovi, odnosno bačve, barici ili drvene kace, su veoma osetljivi i podložni kvarenju, naročito ako se koriste više godina. Drvo, za razliku od inoxa ili nekih plastičnih materijala, nije inertno i puno je pora u kojima se zadržavaju ostaci vina, kvasaca, bakterija… Vino zaostalo u porama drveta, vrlo lako počinje da razvija nepoželjnu mikrofloru, što može da se prenese na ceo sud, tako da kada sipamo vino u takav sud, automatski dolazi do kontaminacije vina i to vino, počinje da se kvari.

Da bi sprečili takav razvoj događaja i produžili životni vek tom sudu, moramo obratiti posebnu pažnju na higijenu i održavanje drvenih sudova.

Kakvi sve sudovi za vino postoje, možete pročitaiti ovde.

Osnovni koraci za pravilno održavanje drvenih sudova su sledeći:

  • Pranje sudova
  • Provera sudova
  • Čuvanje praznih sudova
  • Čuvanje punih sudova vinom
  • Provera slobodnog sumpor dioksida

Prijavite se na našu mailing listu

* indicates required

Pranje drvenih sudova

Osnovna stvar kod održavanja sudova od drveta je adekvatno pranje.

Postoje različiti načini za pranje sudova u zavisnosti od opreme koju posedujete u svom podrumu.

Pištolj za pranje barika

U dobro opremljenim podrumima, postoje pištolji koji su namenjeni isključivo za pranje barik buradi, gde se pranje vrši vodom pod velikim pritiskom. Na vrhu pištolja, koji ide u bure, skoro do dna, nalazi se dizna koja raspršuje vodu tako da ispira zidove bureta. Višak vode se izvlači crevom i bure ostaje čisto. Pranje traje nekih 10 minuta. Posle pranja, bure treba ostaviti okrenuto naopačke kako bi se osućilo i iscedila sva voda.

Kako izleda pranje barika pištoljem, možete pogledati na sledećem video klipu:

Pranje barika pištoljem

Mašina za pranje pod pritiskom

Barike, ali i ostale drvene sudove, možete prati mašinom pod pritiskom, sličnim onima koje se koriste u auto perionicama. Ovo je jako dobar način za pranje opreme u vinarstvu, tako da ukoliko planirate da se ozbiljnije bavite ovim poslom, ne bi bilo loše da nabavite jednu takvu. Ima ih sve više u običnim prodavnicama, a ni cene nisu nešto visoke.

Pranje je jako bitno za održavanje drvenih sudova
Mašina za pranje pod pritiskom

Mašina pod pritiskom je dobra, jer uklanja jako dobro ostatke vina u drvetu, pa čak i skida kamenac koji se vremenom uhvatio na zidove suda. Pranje njom, traje nekoliko minuta, a nekad i duže, u zavisnosti od zaprljanosti suda.

Pranje običnom i toplom vodom

Ukoliko nemate neku od gore navedenih uređaja, drvene sudove možete prati i običnom ili toplom vodom. Ovaj proces, nije najbolji i zahteva puno vremena, ali ukoliko ne postoji drugi način, završi će posao.

Sudovi se peru tako što se čista voda, nalije u drveni sud i sačeka neko vreme, zatim isprazni iz njega i taj postupak se ponavlja sve dok ne vidimo da izlazi čista voda iz bureta. Posle ovog načina pranja, takođe se burići trebaju okrenuti da se lepo iscede, ili ako se radi o većim sudovima, treba ostaviti otvorena vrata od suda, kako bi se lakše sušio sud.

Kao što sam rekao, ovo nije idealan način za pranje jer opere sud samo površinski, dok vino koje je ušlo dublje u drvo, ostane u njemu, pa se u tom slučaju, mora obratiti više pažnje na sledeće korake koje ćemo da navedemo dalje u tekstu.

Provera čistoće suda

Svaki sud, bio on drveni ili metalni, mora se posle pranja detaljno proveriti i pregledati. Baterijskom lampom pogledajte da li ima nekih ostataka vina ili neke druge nečistoće.

Obavezno pomirišite svaki sud. Čist sud blago miriše na vino ili drvo, dok svaki miris na sirće ili neki drugi miris koji nije vinski, nije dobar. U tom slučaju oprati sud ponovo.

Provera čistoće suda za pravilno održavanje drevnih sudova
Provera čistoće drvenog suda

Ovo je jako bitan korak za održavanje drvenih sudova, zato nemojte da ga zaboravite!

Koje su to bolesti vina koje nastaju nepravilnim održavanjem sudova, možete pročitati ovde.

Čuvanje praznih sudova od drveta

Ukoliko sud planirate da čuvate prazan do sledećeg punjenja vina, morate da uradite nekoliko bitnih stvari, kako biste ga sačuvali i produžili mu trajnost.

Čuvanje praznih drvenih sudova na kraći period

Za čuvanje sudova na kraći period, do nekih mesec dana, sudove možete da zaštite sumpornim trakama. Sumporne trake za ovu namenu, imate da kupite u poljoprivrednim apotekama.

Način korišćenja sumpornih traka je vrlo jednostavan. Vežate za neku žicu, onoliko sumpornih traka koliko je proizvođač preporučio za tu zapreminu suda, upalite ih i spustite u bure. Sačekate da lepo izgore i posle toga, izvučete trake i zatvorite bure čepom.

Sumporne trake
Sumporne trake

Jako je bitno da sud bude potpuno suv, da ne bi došlo do reakcije sumpora sa vodom i u tom slučaju možete pokvariti celo bure.

Kada odlučite da ponovo napunite to bure, morate ga prvo oprati, pa tek onda sipati vino.

Vrlo je verovatno da će se bure malo rasušiti, pa je možda potrebno da ga napunite vodom i sačekate da zaduje.

Čuvanje praznih sudova na duži period

Kako bismo sprečili da dođe do većeg rasušivanja barika, ukoliko se bure čuva na duži period od mesec dana, potrebno je primeniti drugi način za čuvanje.

U tom slučaju, koristi se rastvor za čuvanje barika. Rastvori mogu da se kupe već napravljeni ili možete ih napraviti sami. Proceduru za pravljenje rastvora možete pročitati dole.

Rastvor za čuvanje drvenih sudova na duži period:

120 g /100 litara vinobrana i 120 g/100 litara vinske kiseline rastvoriti u vodi. Sud treba da bude pun tog rastvora.

Primer: ako je sud od 300 litara, napraviti rastvor od 360g vinobrana i 360g vinske kiseline i napuniti vodom do vrha.

Pored ovog rastvora, postoji i komercijalni proizvod SUMPOVIN koji predstavlja sumporastu kiselinu i namenjen je bas za čuvanje bačvi i buradi na duži vremenski period. Možete ga poručiti preko interenta na sajtu svezavino.com

Održavanje punih sudova

Osnovno pravilo kod čuvanja vina u svim sudovima, bez obzira da li su od drveta ili nekog drugog materijala, jeste da budu puni.

Dopunjenost sudova je osnova svakog zdravog i higijenski ispravnog vina!!

Kiseonik je najveći neprijatelj svakog vina, tako u proizvodnji težimo da maksimalno smanjimo kontakt sa njim, a to postižemo tako što održavamo sudove punim.

Čim imamo otpražnjenog prostora u sudu, kiseonik reaguje sa površinskim slojem vina i polako dolazi do oksidacije, ukoliko nije dovoljno zaštićeno sumpor dioksidom. Vino će u tom slučaju početi da povećava količinu isparljive kiseline i može da dovede do potpunog kvara vina.

Pored toga, kiseonik je potreban mnogim mikrookrganizmima za rast i razvoj, pa se vrlo brzo javlja vinski cvet i mogu nastati drugi problemi sa vinom.

Kako visoka temperatura utiče na vino, pročitajte ovde.

Provera slobodnog sumpor-dioksida

Slobodni sumpor-dioksid nam je najbolji pokazatelj da li je naše vino u redu, zato ga treba pratiti, bar jednom mesečno, kako bismo bili sigurni da je sve u redu sa vinom. Ukoliko primetimo da naglo opada, imamo neki problem i moramo brzo da reagujemo.

Problemi koji mogu izazvati smanjivanje slobodnog SO2, jesu taj da iz nekog razloga, vino mnogo više vezuje kiseonik nego obično. To se najčešće dešava ukoliko je neki mikrookrganizam prisutan i ukoliko je počeo da vrši svoj metabolizam. Tada sumporisanjem sprečavamo dalji razvoj mikroorganizama i dodatno štitimo vino.

Kolika je količina slobodnog SO2 za odležavanje vina?

Za duži period odležavanja, potrebno je da sadržaj molekularnog SO2 bude oko 0,8 do 1.

U nekom od narednih tekstova ćemo se potruditi da vam objasnimo kako da izračunavate molekularni SO2.


Ukoliko Vam se svideo naš tekst, molimo Vas da ga podelite na društvenim mrežama i pomognete i drugima da saznaju za njega.

Ukoliko želite da budete obavešteni o novim tekstovima i novitetima iz sveta vina, prijavite se na našu mailing listu.

Za sugestije, predloge i moguću saradnju, kontaktirajte nas na office@enolog.rs ili preko kontakt forme na sajtu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi