Ko je enolog?

Ko je enolog? 6.000 godina pre nove ere, nastali su alhemičari čijem postojanju svedočimo i danas. U naizgled jednostavnom poslu pretvaranja grožđa u vino, krije se mnogo veština, tajnih recepata ali i vekovnog usavršavanja. Iza ovog čarobnog procesa stoji samo jedan čovek – enolog.

Osim funkcije usmeravanja i nadgledanja procesa proizvodnje različitih vrsta vina, ovaj posao nosi i odgovornost u pogledu količine i kvaliteta. Enolog je zadužen za rađanje, odgajanje, formiranje i slanje u svet svake pojedinačne flaše vina.

Ovo obuhvata i biranje vrste vinove loze koja će se saditi, kultivisanje i negovanje, berbu grožđa, stavljanje u proizvodnju… Enolog je takođe zadužen i za kontrolu, prodaju i marketing.

Sva pitanja koja dolaze sa proizvodnjom vina, postavljaju se enologu. Da li vino mora da odleži, koja vrsta posude se koristi za koje vino, šta je sve potrebno za proizvodnju vina, kako teče proces fermentacije…

enolog

O meni - enolog.rs

Moje ime je Darko Bogdanović i profesionalni sam enolog. Diplomirao sam na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i dobio zvanje diplomirani inženjer tehnologije – enolog.

Svoje prve korake u vinarstvu napravio sam u  poznatoj srpskoj Vinariji Aleksandrović iz Vinče kod Topole, gde sam uz pomoć jednog od najboljih enologa u regionu, Vladana Nikolića, naučio puno. Tamo sam zavoleo vinarstvo i naučio kako da ga posmatram sa naučne strane, jer Vladan je neko ko na pravi i praktičan način koristi nauku u proizvodnji vina, primenjujući najmodernije tehnologije. Posle 6 godina rada tamo, promenio sam radno okruženje i počeo da radim za, takođe poznatu srpsku vinariju, Podrum Radovanović iz Krnjeva, gde i danas radim. Od jednog od najvećih vinara na ovim prostorima, gospodina Miodraga Radovanovića sam naučio šta znači strpljenje i tradicionalan pristup u proizvodnji vina.

Tako da se sada trudim da izgradim svoj stil koristeći modernu tehnologiju i nauku uz iskustvo i tradicionalan pristup grožđu i vinu.

Moje znanje iz enologije nije ostalo u okvirima Srbije, jer u smislu čiste veštine, morate gajiti istinsku strast za sve stvari vezane za proizvodnju vina. Vođen ovim, stekao sam i internacionalno iskustvo radeći na Evropskim projektima za unapređenje vinarstva i zaštiti životne sredine, kao i u saradnji sa nekim vinarijama u regionu.

Trenutno sam angažovan u Podrumu Radovanović i vinariji Arsenijević iz Vinče kod Topole.

Takođe sam i osnivač portala enolog.rs, koji sam pokrenuo sa ciljem da pomognem svim velikim ali i malim proizvođačima vina. Moj cilj je bio da lako i jednostavno dođu do neophodnog znanja i pomoći.

Prepoznao sam potrebu za ovakvim sajtom jer sam do većine informacija kroz učenje i usavršavanje, morao dolaziti koristeći stranu literaturu. Ovakvi izvori informacija potiču uglavnom  sa prostora van našeg govornog područja. Enolog.rs je napravljen da pruži sve informacije o proizvodnji vina i to na jednostavan i sveobuhvatan način i time uštede vreme i energiju.

U planu je još puno zanimljivih projekata vezanih za proizvodnju vina i rakije.

enolog

Vinarije i proizvodnja vina u Srbiji

Ono što je činjenica je da Srbija i ceo region imaju potencijal za proizvodnju vina i otvaranje vinarije. Početkom 20.veka, na ovim prostorima je bilo mnogo više vinograda nego što ih ima danas, što ukazuje na ogroman potencijal koji ovo područije ima. Gotovo da nema regiona u Srbiji gde Vam neko neće pričati, dok gledate lepe pejzaže i predele, da je tu gde su sada šume ili druge kulture, bili vinogradi.

Većina poljoprivrednih zasada se vremenom menjala na prostoru Srbije, u skladu sa trendovima.  Gajenje vinove loze nije ni malo lako i zahteva veliki trud i ulaganje, ali se pokazalo kao veoma isplativo poslednjih desetak godina. Bez obzira na to što nam se čini da je u Srbiji previše vinarija, ako pogledamo zvanične statistike, videćemo da je i dalje najveći deo vina koje pijemo ovde iz uvoza. Pored toga, ako pogledamo potrošnju vina po glavi stanovnika, vidimo da je ona i dalje niska, ali sa tendencijom rasta. Tako da možemo da zaključimo da i dalje postoji veliki prostor za kvalitetna vina.

Proizvodnja vina u Evropi

Italija je 2020. godine bila vodeći evropski proizvođač vina sa proizvodnjom od približno 49,1 milion hektolitara. U stopu je prati  Francuska sa 46,6 miliona hektolitara. Zajedno sa Španijom, tri zemlje su činile većinu vina proizvedenog u Evropi.

Ono što nam statistike govore je da je najveća potrošnja vina po glavi stanovnika u Evropi.  Portugal, Italija i Francuska imaju najveću potrošnju po glavi stanovnika od preko 35 litara po osobi godišnje. U poređenju sa 23,9 za Australiju, 9,9 za SAD i samo 3,5 za Kinu, Evropa ostaje centar svetske potrošnje. Ona ubedljivo vodi sa 58% obima i 50% ukupne vrednosti.

Enolog u proizvodnji vina

Da biste prihvatili izazov kako da pokrenete vinariju, morate da budete odlučni, neustrašivi i strastveni u svom zanatu. Iako posedovanje vinograda izgleda romantično, pokretanje posla u bilo kojoj industriji zahteva stručno znanje. Onima koji već poseduju sopstvene vinograde potrebno je više od samo odlučnosti da bi pokrenuli svoje poduhvate. Potrebni su im stručni saveti ali i primena nauke.

Za sva pitanja, sugestije i savete Vam stojim na raspolaganju, tako da me slobodno možete kontaktirati preko nekog od načina koji su navedeni dole.