Sudovi za vino – 5 osnovnih vrsta sudova za proizvodnju

Prvi i osnovni element u proizvodnji vina, bez koga nemožemo da zamislimo vinski podrum, jesu upravo sudovi za vino. Oni se koriste za odležavanje vina, fermentaciju, vinifikaciju, čuvanje i sazrevanje.

Sudovi za vino

Postoje različite vrste sudova u podrumima, od onih dedinih hrastovih koji su preživeli oba svetska rata, pa sve do ovih modernih, prohromskih. Svaki sud nosi neku specifičnost, ali hajde da vidimo po čemu se razlikuju i šta je najbolje za koje vino.

Osnovna podela koju ćemo ovde da napravimo je podela po materijalu od koga su napravljeni. Pa tako imamo:

  • Drveni sudovi za vino
  • Metalni sudovi za vino
  • Plastični sudovi za vino
  • Betonski sudovi za vino
  • Stakleni sudovi za vino

Drveni sudovi za vino

Kada kažemo sudovi za vino i vinski podrum, prvo što nam padne na pamet jesu neki lepo upakovani drveni sudovi, pokriveni podrumskom prašinom, a na njima kredom ispisana godina sa kraja prošlog veka. Međutim, nemaju svi podrumi drvene sudove, a i nisu oni toliko univerzalni kao što se na našim prostorima mislim.

drveni sudovi za vino
Drveni sudovi za vino

Drveni sudovi su sudovi napravljeni, najčešće od hrasta, ponekad i od bagrema, različitih zapremina, od kojih su najzastupljeniji ono od 225 litara, takozvani barik burići. Pravi barik burići moraju biti nagoreli sa unutrašnje strane specijalnim postupcima, ali o tome ćemo pričati nekom drugom prilikom

Drveni sudovi manjih zapremina do nekih 1000 litara se zovu burad, a preko te zapremine su bačve.

Tehnologija izrade pravih barik buradi je dosta komlikovana i teška, jer zahteva da se prerađuje posebna vrsta hrasta, koji se zatim podvrgava dugom sušenju i na kraju nagorevanju. Zbog toga oni imaju visoku cenu.

Drveni sudovi su dobri za čuvanje crvenih vina, jer zbog poroznosti drveta, omogućavaju izvesnu razmenu gasova između vina i vazduha, čime omogućavaju vinu da diše i da vrši mikrooksigenaciju. To je takođe pogodno i za određene stilove belih vina.

Drvo je živa stvar, kao i vino uostalom, pa ta vrsta sudova traži posebnu negu i pažnju.

Drveni sudovi za vino (bacve)
Drveni sudovi (bacve) za vino

Drvo upija vino, pa se sud mora često, bar dva puta nedeljno dopunjavati, jer osnovno pravilo proizvodnje vina kaže da sudovi moraju da budu puni. Zato zbog njih morate da imate neku manju količinu vina kojom biste to dopunjavali.

Ovo je problem koji često srećemo po podrumima, da se vino toči direktno iz drvenog bureta, pa se ostatak vina u njemu sa prvim toplim vremenom ukiseli, a to se prenese i na sam sud. Zato vodite računa o ovome!!

Kada se isprazne, potrebno je da ih lepo operete i konzervišete, kako bi vam trajali što duže. Posebno obratite pažnju na pranje, koje nije ni malo lako, jer je drvo puno pora u koje uđe vino. Veoma lako se pokvare jer bakterije sirćetne kiseline nastave da rade na toj maloj količini vina u porama, pa se to prenese i na ostale delove bureta.

Vrlo često se dešava da se pokvare i da se taj neprijatan miris odrazi na vino zbog loše higijene i ne vođenja računa o tome.

Metalni sudovi za vino

Pod metalnim sudovima u zadnje vreme se podrazumevaju prohromski, odnosno inox sudovi.

Metalni sudovi za vino
Metalni sudovi za vino

Najpopularniji su u vinskom svetu i sve više i više se koriste, zbog lakog održavanja i potpune inertnosti prema spoljnoj sredini.

Inox je metal koji ne reaguje sa vinom, tako da je vino potpuno bezbedno u toj vrsti suda i nema kontakt sa spoljnom sredinom. To je idealno za bela i roze vina, koja ne traže dodatnu mikrooksigenaciju, već zahtevaju indiferentnost.

Kako se prave bela vina, možete pročitati ovde: Proizvodnja belog vina – 9 jednostavnih koraka

Veoma se lako održavaju, jednostavnim pranjem i odmah posle toga je sud spreman za ponovono korišćenje.

Jednostavno je povezivanje na sistem za hlađenje, odnosno grejanje vina, jer postoje tankovi koji imaju duple zidove, plaštove, koji su ispunjeni tešnošću za hlađenje, odnosno grejanje i omogućavaju brzu razmenu toplote.

Ultimativni vodič za roze vino – 5 saveta za dobijanje savršenog rozea

Kod njih je takođe bitno da sud bude pun i zaštićen od kiseonika, međutim postoje i sudovi sa plutajućim poklopcima koji omogućavaju istakanje vina iz suda, dok poklopac prati količinu vina i ono je stalno zaštićeno od vazduha.

Inoks tankovi
Inoks tankovi

Pored toga što nisu pogodni za crvena vina koja su određena za duža odležavanja i mikrooksigenaciju, glavni nedostatak ovih sudova je cena koja je dosta visoka za prosečnog malog vinara u našoj zemlji. Međutim, ako uzmemo u obzir prednosti koje vam taj sud pruža, svakako se isplati.

Plastični sudovi

U poslednje vreme su sve popularniji plastični sudovi za čuvanje vina. Lagani su, jeftini, poprilično neutralni na vino i laki za održavanje, zbog čega se mnogi mali vinari odlučuju baš za njih. Postoje i opcije sa plutajućim poklopcem, što ih čini još praktičnijim i primenjivim u svakom podrumu.

Plastični sudovi za vino
Plastični sud za vino

Na našem tržištu su najzastupljenija dva tipa plastičnih sudova i to od polipropilena i oni napravljenih od PEHD-a.

Pored tankova sa plutajućim poklopcem, veoma su popularne i plastične kace, otvorene na vrhu, koje se koriste za fermentaciju crvenog vina na komini i proizvodnju voćnih rakija.

Plastični sud za vino
Plastični sud za vino

Ovi sudovi su dosta interni i ne utiču na organoleptiku vina, ali propuštaju određenu količinu kiseonika, zato što je svaka plastika napravljena od mreže molekula koji propuštaju molekule kiseonika. Tako da nisu idealni za duže čuvanje vina.

Betonski sudovi za vino

Betonski sudovi za vino su se intezivno koristili i bili imali vrhunac popularnosti u proizvodnji u drugoj polovini 20. veka u velikim vinarijama, jer inoks još nije bio toliko rasprostranjen, a o plastici vinari nisu ni razmišljali kao nečemu u čemu će držati vino.

Betonski sudovi za vino
Betonski sudovi za vino

Pravili su se od armiranog betona u velikim zapreminima od preko 100 hl i bili sastavni deo svake velike vinarije jer su bili laki za održavanje i omogućavali vinu inertne uslove. Lako je bilo odvojiti talog jer se taloži na dnu, što nije bio slučaj sa drvenim sudovima.

Betonski tankovi su bili obloženi, sa unutrašnje strane, staklenim pločicama, kako bi sprečili reakcije vina i cementa, koji je po hemijskom sastavu ima kalcijuma i gvožđa koji reaguju sa vinom.

Ovakvi sudovi se i dalje koriste u nekim velikim vinarijama u kojima smeštaju vino malo lošijeg kvaliteta.

U poslednji 20 godina, betonski sudovi su ponovo počeli da ulaze i u najsavremenije vinske podrume širom sveta, od kada se u Francuskoj pojavio sud u obliku jajeta. Ceo svet je poludeo za vinima iz jajeta, kao i onima iz betona.

Betonski sudovi zu obliku jajeta
Betonski sudovi u obliku jajeta

Specifičnost ovih sudova je taj što oblik jajeta stvara malu temperaturnu razliku između oboda i sredine suda, što zbog oblika dovodi do veoma sporog, ali kontinualnog protoka vina. Oblik jajeta dovodi do kontinualnog mešanja taloga, što bitno doprinosi ne samo ekstrakciji, već i čuvanju vina od oksidacije i omogućava eliminaciju pretakanja i dodavanja sumpora sve do flaširanja.

U fermentaciji, konusni oblik na vrhu omogućava da mnogo veći deo pokožice stalno bude potopljen i smanjuje broj potapanja i polivanja pokožice.

Belo vino od crnog grožđa – 4 stvari koje svaki enolog treba da zna (Infografik)

Ovi sudovi su veoma skupi i retko koja vinarija može da ih priušti sebi.

Stakleni sudovi

Gotovo da nema vinara koji u svom podrumu nema neki od staklenih sudova za vino. Pod time podrazumevamo staklene balone različitih zapremina.

Stakleni baloni za vino
Stakleni baloni

Staklen baloni su idealni za veoma male, tzv. mikrovinare, jer su potpuno inertni, laki za održavanje, jeftini itd. U njima možete da vršite i fermentaciju vina, samo je potrebno da na vrh, umesto poklopca stavite vrenjaču da bi ugljen dioksid mogao da izlazi van.

Osnovna greška koju vinari prave, kada imaju ovakve sudove, jeste da toče vino iz njega i ostavljaju otpražnjen prostor. To nije dobro jer znamo da kiseonik utiče na kvalitet vina. Zato treba sud uvek držati punim.

Najbolje je da imate nekoliko manjih sudova, jer u tom slučaju ćete lakše rasporediti vino i napraviti da vam svi sudovi budu puni.


Ukoliko Vam se svideo naš tekst, molimo Vas da ga podelite na društvenim mrežama i pomognete i drugima da saznaju za njega.

Ukoliko želite da budete obavešteni o novim tekstovima i novitetima iz sveta vina, prijavite se na našu mailing listu.

Za sugestije, predloge i moguću saradnju, kontaktirajte nas na office@enolog.rs ili preko kontakt forme na sajtu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi