Ultimativni vodič za roze vino – 5 saveta za dobijanje savršenog rozea

Kada pomislimo na letnje uživanje, prva asocijacija većini nas, ljubitelja vina je ledeno, hladno roze vino u čaši, u hladovini pored mora. Na stolu je i kibla puna leda, a boca oznojena i sveža, da upotpuni jedno idilično letnje popodne.

Roze vino i njegova nagla popularnost

U poslednjih nekoliko godina, svedoci smo nagle popularnosti roze vina u našoj zemlji. Međutim, to nije samo lokalni trend i nešto što se dešava samo kod nas. Ceo svet je poludeo za tim laganim i osvežavajućim aromama, koje krase roze vino čija prodaja iz godine u godinu raste.

Postoje razne teorije o tome zašto je od jednom to vino, koje nije ni belo ni crveno, toliko popularno. Neki kažu da je nagla popularnost počela da se dešava od kada su Bred Pit i Andjelina Žoli kupili vinariju u Provansi i počeli da promovišu svoje roze vino Miraval. Drugi kažu da sve to ima veze sa time što su vina počela da konzumiraju neka velika tržišta koja nisu tradicionalno vinska. Pa im je roze vino, zbog svoje lakoće i jednostavnosti, ulazana karta u svet vina.

Bilo kako bilo, popularnost i dalje raste, tako da gotovo nema vinarije koja u svojoj ponudi nema bar jedan roze.

Roze vino – kako ga napraviti?

Roze vino voćne arome
Roze vino je puno voćnih aroma

Postoji 5 različitih načina proizvodnje

Po definiciji, roze ne spada ni u grupu belih, ni crvenih vina. Razlikuju se od belih zbog svog aromatskog profila (jagoda, malina, kupina), koji je približniji crvenim vinima i naravno po boji. Dok se od crvenih razlikuju po strukturi, jer nemaju dovoljno taninskih jedinjenja u sebi i slabije su obojena.

Postoje različiti stilovi rozea, različite obojenosti, strukture, ukusa i mirisa.

Po načinu proizvodnje, razlikuju se 5 tipova roze vina:

  • Siva vina – proizvode se direktnim presovanjem i sa što manjim kontaktom sa pokožicom. Dobijaju se slabo obojeni rozei boje lososa ili lukovine, tipa provansa.
  • „Blush wines“ – tehnologija po kojoj se od crnih sorti grožđa, prave bela vina, sa što manjom ekstrakcijom bojenih materija iz pokožice.
  • Maceracija do 12 sati
  • Maceracija do 24 sata
  • Bleeding metoda – tehnologija gde se kod proizvodnje crvenih vina, sa komine, odvoji 10 do 20 % vina odmah u startu. Taj odvojeni deo dalje fermentiše i radi se kao belo vino, dok se od onog ostatka pravi crveno vino, gde imamo mnogo veću ekstrakciju, jer je manja količina vina ostala u odnosu na kominu.

Kvasci za roze vino

Maceracija

Maceracija je najzastupljeniji metod za proizvodnju ovog tipa vina. U zavisnosti od stila i vrste grožđa koju imamo određujemo dužinu maceracije.

Moguće je napraviti i belo vino od crnog grožđa, pročitajte ovde kako

Postoji više faktora koji utiču na dužinu maceracije. Prvi i osnovi je vrsta i zrelost grožđa. Poznato je da su neke sorte, kao što je Pinot Noir ili Muskat Hamburg, slabije obojene i da zahtevaju dužu maceraciju, dok sorte kao što je Cabernet Sauvignon, Merlot, Vranac imaju jaču boju, pa mogu i kraće da se maceriraju.

Roze vino maceracija
Roze vino sa dužom macercijom

Drugi, jako bitan faktor, je temperatura. Na višoj temperaturi imamo veće izdvajanje bojenih materija i fenolnih jedinjenja generalno, pa je potrebno skratiti vreme maceracije. Dok u obrnutom slučaju, ako imamo hladno grožđe, dužina maceracije može biti i duža jer se na niskim temperaturama slabije izdvajaju bojene materije.

Treba obratiti pažnju i na pH vrednost, jer i ona utiče na dužinu maceracije. Što je pH vrednost veća, to maceracija treba da bude kraća i obrnuto.

Sve o pH vrednosti vina, pročitajte ovde.

Enzimi su veoma bitni za maceraciju rozea, zato ih treba dodati u toku maceracije, kako bi poboljšali učinak i izvukli što više boje i korisnih materija.

Najbolji enzimi za proizvodnju roze vina

Prilikom maceracije, treba voditi računa o kontaktu vina sa kiseonikom, jer može vrlo lako doći do oksidacije. Tako da se trudite da je izvodite u što intertnijim uslovima sa što manje kiseonika.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, sami ćete odrediti dužinu maceracije. Naša preporuka jeste da se vino tokom maceracije proverava i prati koliko boje se izdvaja i da onog trenutka kada dobijemo željenu boju, vino skinemo sa komine i prekinemo maceraciju.

Boja kod roze vina je nestabilna i tokom procesa proizvodnje se izgubi i do 50% početne boje. Sumporisanje takođe utiče na boju.

Roze vino i presovanje

Posle maceracije dolazi faza presovanja i večita dilema enologa, da li presovati i koliko ili samo izdvojiti samotok.

Samotok je slabije obojen i u njemu ima jako malo fenola, više kiselosti, ali je dugovečniji od preševine. Dok sa druge strane, presovanjem dobijamo i boju i strukturu i veći aromatski profil, ali gubimo lakoću i jednostavnost na ukusu jer ekstrahujemo i tanine.

Kao i kod maceracije, najbolje je pratiti šta izlazi ispod prese i odrediti kada je najbolji trenutak da se prekine sa tim.

Zrelost grožđa za roze vino

Zrelost grožđa je jako bitan faktor za proizvodnju dobrog roze vina. Kako izgleda mehanički sastav grozda smo već obradili na sajtu, pa o tome možete pročitaiti ovde. 

Pošto se u pokožici nalazi sva boja i aromatske materije, potrebno je birati grožđe kod koga je pokožica dovoljno zrela. Zrelost određuje probanjem i vizuelnim posmatranjem. Kod rozea je poželjno da postoje voćne arome, a ne zelene koje odlikuju neke sorte kao što je Cabernet Sauvignon. Zato je potrebno naći potpuno fenolno zrelo grožđe.

U poslednje vreme, ozbiljni vinari i vinogradari su počeli vinograde posebno da tretiraju, kako bi dobili najbolje grožđe za roze. Za roze je jako bitna defolijacija, skidanje lišća, da se odradi u pravo vreme i na pravi način, kako bi grožđe još u vinogradu razvilo arome potrebno rozeu.

Ukus roze vina

Kada pričamo o različitim stilovima rozea, ne možemo a da ne spomenemo i razlike u ukusima. Ukusi rozea baš variraju, od onih veoma suvih, bez imalo zaostalog šećera, do onih poluslatkih ili čak slatkih rozea. Nekome prija lagan i osvežavajući ukus kiseline na nepcima, dok neko uživa u punom i slasnom ukusu.

Ukoliko želite da popravite ukus i smanjite kiselinu, možete pročitati kako se to radi u tekstu na našem sajtu.

Kakav god ukus bio, roze je lako upariti sa različitim vrstama hrane. Kada nismo sigurni sa kojim vinom ćemo upariti neku hranu, roze je uvek pravi izbor i tu retko kada možemo da napravimo grešku.

Ambalaža

Pošto smo sve uradili kako treba, odabrali pravo grožđe, momenat berbe i način proizvodnje, došlo je vreme da izaberemo bocu i neku veselu etiketu koja će priličiti stilu rozea u flaši.

Da li ste znali da je preko 90% rozea spakovano u prozirnu bocu? To im daje na atraktivnosti i privlači kupce svojom bojom.

Ambalaža za roze vino
Ambalaža za roze vino

Nadamo se da smo vam pomogli ovim savetima. Još vam samo preostaje da nađete svoje omiljeno roze vino i prepustite se uživanju u njemu.

Za sva pitanja vezana za proizvodnju vina, možete nas kontaktirati na email office@enolog.rs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi