
Sazrevanje vina 101: sve što treba da znate o pravilnom starenju vina
Otkrijte tajnu za pravilno sazrevanje vina. Od kaberne sovinjona do šardonea, otkrijte koja vina dobro odležavaju i kako ih čuvati za vrhunski doživljaj ukusa.
Otkrijte tajnu za pravilno sazrevanje vina. Od kaberne sovinjona do šardonea, otkrijte koja vina dobro odležavaju i kako ih čuvati za vrhunski doživljaj ukusa.
Oksidacija vina je hemijski proces koji se javlja kada je vino izloženo kiseoniku. Dok je mala količina kiseonika neophodna za pravilan proces sazrevanja vina, previše
Tanini su kritična komponenta vina, koji utiču na njegovu strukturu, ukus i potencijal starenja. Da li ste znali da postoje različite vrste tanina, kao i da nisu svi baš dobri?
Analize vina su osnovni pokazatelj kvaliteta vina. Postoji 8 osnovinih analiza koje bi svaki vinar trebalo da radi, ukoliko proizvodi kvalitetno vino
Enzimi u vinu su neophodni da bi se odvijale hemijske reakcije tokom proizvodnje vina. Koji su najbitniji enzimi za proizvodnju vina i kako se koriste?
Bolesti vina predstavljaju veliku opasnost u proizvodnji vina. Saznajte sve o 6 najčešćih bolesti vina i načine kako se leče.
Jedno od najpoznatijih sredstava koje se koriste u proizvodnji vina je vinobran. Postoje razne teorije i mišljenja o njegovom korišćenju, od onih da izaziva glavobolju do onih da može da se napravi zdravo vino i bez njega, pa hajde da vidimo šta na sve to kaže nauka i iskustvo enologa.
pH vrednost vina je jako bitan faktor u proizvodnji. Utiče na organoleptička svojstva vina i bitan je zazaštitu od mikroorganizama
U proizvodnji vina ste se sigurno više puta sreli sa pojmom isparljive kiseline. Sam naziv zvuči dosta stručno i ozbiljno, ali na prvi pogled ne baš i logično, jer kako kiseline mogu biti isparljive. Međutim, čudan naziv dolazi od hemijske osobine te organske grupe kiselina, da pod određenim uslovima mogu da se odvoje od vina, odnosno ispare.
Mineralne materije, minerali u vinu potiču prvenstveno od grožđa, jer vinova loza za svoj rast i razvoj zahteva određenu količinu minerala, koje usvaja iz zemlje ili folijarno, preko listova. Na količinu minerala u grožđu, odnosno vinu, najviše utiče sastav zemljišta, način uzgoja zatim način đubrenja i tako dalje.
ENOLOG.RS © 2021 Zadržavamo sva prava na sadržaj.