Hemija i biohemija vina

tanini u vinu

Tanini u vinu

Tanini su kritična komponenta vina, koji utiču na njegovu strukturu, ukus i potencijal starenja. Da li ste znali da postoje različite vrste tanina, kao i da nisu svi baš dobri?

vinobran slika

Vinobran u proizvodnji vina – kompletan vodič za korišćenje

Jedno od najpoznatijih sredstava koje se koriste u proizvodnji vina je vinobran. Postoje razne teorije i mišljenja o njegovom korišćenju, od onih da izaziva glavobolju do onih da može da se napravi zdravo vino i bez njega, pa hajde da vidimo šta na sve to kaže nauka i iskustvo enologa.

Isparljive kiseline – saznajte sve o njima (Infografik)

U proizvodnji vina ste se sigurno više puta sreli sa pojmom isparljive kiseline. Sam naziv zvuči dosta stručno i ozbiljno, ali na prvi pogled ne baš i logično, jer kako kiseline mogu biti isparljive. Međutim, čudan naziv dolazi od hemijske osobine te organske grupe kiselina, da pod određenim uslovima mogu da se odvoje od vina, odnosno ispare.

Minerali u vinu – 6 neverovatnih elemenata svakog vina

Mineralne materije, minerali u vinu potiču prvenstveno od grožđa, jer vinova loza za svoj rast i razvoj zahteva određenu količinu minerala, koje usvaja iz zemlje ili folijarno, preko listova. Na količinu minerala u grožđu, odnosno vinu, najviše utiče sastav zemljišta, način uzgoja zatim način đubrenja i tako dalje.