Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon – Kaberne sovinjon je jedna od najpriznatijih sorti grožđa na svetu. Reč je o najpopularnijem crnom vinskom grožđu i jednom od najrasprostranjenijih. Uzgaja se u apsolutno svakoj zemlji koja se bavi proizvodnjom vina. Grožđe Cabernet Sauvignon je bogata sorta koja dobro raste u različitim zemljišnim i klimatskim uslovima. Zbog toga, većina svetskih vinskih regiona uzgaja baš ovu sortu.
Cabernet sauvignon nastanak i rasprostranjenost
Sorta je poreklom iz Francuske i datira iz sedamnaestog veka nakon slučajnog ukrštanja dve sorte grožđa. Dve sorte grožđa uključivale su crveni kaberne frank i beli sovinjon blan. Kaberne sovinjon su tada, u mnogim delovima Francuske sa lakoćom prihvatili vinari kojima je bio cilj naći sortu koja je izdržljiva a pri tom i laka za uzgoj. Ubrzo je baš ovo grožđe postalo šampion u regionu Bordo.
Kaberne sovinjon je rasprostranjen i poznat i u Španiji, Južnoj Africi, Kaliforniji (Dolina Napa i Dolina Sonoma), Čileu (Dolina Maipo), Australiji (Dolina Barosa), Argentini (Mendoza) i Novom Zelandu (Hoksov zaliv). U Kini je to jedna od najpopularnijih i najcenjenijih sorti grožđa.
Ovo grožđe se takođe gaji i na području Srbije, BIH i Crne Gore
Cabernet sauvignon izgled
Sorta se odlikuje vegetativno jakim čokotom. List je srednje veličine i veoma karakterističan po zatvorenim i dubokim bočnim sinusima. Grozd je sitan ili srednje krupan, zbijen ili umereno zbijen, dok mu je oblik konusan. Masa grozda varira od 60 do 130 grama.


Grozdovi kaberne sovinjona sastoje se od malih, crno-plavih bobica sa debelom korom. Iako je ovo tamnoplavo grožđe manje veličine, karakteriše ga to što daje moćne arome podržane značajnim taninima. Kao rezultat dobija se aromatično crno vino koje dobro stari.
Kaberne sovinjon je poznat po svojoj sposobnosti da odleži, bilo kao vino jedne sorte ili kao deo mešavine. Deo razloga za to je koncentracija tanina u vinu.
Agrobiološka svojstva cabernet sauvignon-a
Najbolji kaberne sovinjon se može naći u toplim, sunčanim klimama, u vinogradima sa dobrom drenažom. Toplota omogućava ravnomernu i dobro izbalansiranu sezonu rasta. Ova sorta daje visok kvalitet i prinos ako se gaji na rastresitim i umereno krečnim zemljištima. Međutim, njena osnovna prednost nad svim drugim sortama je otpornost na hladnoću i mraz. Po ovoj osobini, spada u najoptporniju sortu, jer smrzava tek na temperaturi d -26 do -28 C. Prinos ovog grožđa varira od 6.000 do 12.000 kg po hektaru.
Savet: Mala masa grozda i loše gajenje može prouzrokovati slabiji prinos. Radi postizanja najboljih rezultata, potrebno je orezivati dugačko, na lukove sa 10 do 12 okaca. Najviše joj odgovara špalirski sistem gajenja, sa stablom u obliku kordunice. Ako se gaji kao nisko stablo, takođe je i tada treba orezivati dugačko.
Otpornost na bolesti
Najznačajnije bolesti vinove loze su pepelnica, plamenjača i siva trulež. Sorta kaberne sovinjon je na pepelnicu i plamenjaču srednje osetljiva. Međutim pokazala se izuzetno otpornom na sivu trulež, bolest koja zna da umanji rod više od 50%
Vino od sorte Cabernet Sauvignon
Potražnja vinarija za visokokvalitetnom sortom kaberne sovinjona za upotrebu u proizvodnji vina je velika. Realna očekivanja su da će potražnja u budućnosti samo rasti. Vinari posebno vole ovo grožđe zbog savršenog nivoa tanina, koji im omogućavaju da divno stari. Takođe je primetno da vino lepo odležava u hrastovim buradima i da mu hrast daje nove, istančane ukuse.
U grožđanom soku ove sorte akumulira se dosta šećera, čak do 25%. Berbu kaberne sovinjona treba obaviti uzimajući u obzir zrelost, odnosno količinu šećera.
Kako na najlkši način proveriti količinu šećera u grožđu, pročitaj na ovom linku.

Cabernet sauvignon
Vina dobijena njegovom preradom su harmonična, osvežavajuća, sa mirisom koji najviše podseća na miris šumskih ljubičica. Dobijeno vino je obično tamnocrvene boje, punog tela, sa značajnim taninima.
Cabernet sauvignon se pretvara u najkvalitetnije vino i zbog svih njegovih svojstava izuzetno je cenjen.
Postoji više hiljada sorti grožđa, od kojih se preko 1.300 koristi za pravljenje vina. Iako smo u iskušenju da stalno probamo nova vina od novih sorti, cabernet sauvignon ostaje bezvremenska klasa. Od vinograda do čaše, ova sorta je i dalje neprevaziđena. Sve navedene činjenice o cabernet sauvignonu nude samo deo razloga zašto će ovo crno vino verovatno ostati jedno od najtraženijih tradicionalnih vina.