Filtriranje vina – Koje filter ploče izabrati?

Filtriranje vina je proces odvajanja čestica velikih dimenzija kroz filtracioni medijum kao što su filter ploče, filter sveće ili nešto drugo.

Vino je, kao što znamo, koloidni rastvor čestica različitih dimenzija. Neke od tih čestica su dovoljno velike da ih ljudsko oko registruje, dok su druge sitne da ih vidimo kao neko malo prelamanje svetlosti u vinu ili pak potpuno nevidljive, kao što su ćelije bakterija ili kvasaca. U zavisnosti od načina proizvodnje vina, odabrane tehnologije ili stila vina koji želimo, nama su u različitim fazama, potrebni različiti stepeni zamućenosti vina. Međutim, kada vino dođe u završnu fazu pripreme za bocu, ono mora biti potpuno bistro, pa čak i sterilno kada ulazi u bocu, kako bismo bili sigurni da u njemu nema zaostale ćelije kvasca ili bakterije.

Prijavite se na našu mailing listu

* indicates required

Filtriranje vina i filter ploče

Zbog svoje niske cene i jednostavne upotrebe, filtriranje vina na pločastom filteru, preko filter ploča, je najčešće korišćeni način filtriranja u svakoj vinariji.

Kompletno uputstvo za korišćenje filter ploča

Opseg filtriranja vina na pločastom filteru je jako veliki i njima se mogu filtrirati vina koja su veoma mutna gde želimo da ukolnimo velike čestice, pa sve do one fine, sterilne filtracije pred punjenje vina u bocu.

Međutim, koje ploče izabrati za filtriranje vina je večita dilema podrumara i enologa, pa hajde da objasnimo ovde kroz primer filter ploča Hobra kako da izaberete prave.

Postoje 2 osnovna tipa filtriranja vina

Bez obzira na način filtriranja i izabrani filtracioni medijum, filtriranje vina se može podeliti na dva osnovna tipa u odnosu na veličinu čestica koje izdvajaju, a to su grubo i fino filtriranje vina.

Grubo filtriranje vina

Pod grubim filtriranjem vina, podrazumeva se prvo filtriranje vina koje se može raditi posle završene fermentacije ili posle bistrenja vina bentonitom. U tom prvom, grubom, filtriranju, vino je veoma mutno i najbolje je koristiti naplavni filter kako bi se što brže uradilo filtriranje veće količine vina. Međutim, naplavni filter je veoma skup i nema ga svaka vinarija, a naročito ne mali i amaterski proizvođači vina, pa je zato pločasti filter najbolje rešenje.

Filter ploče koje se u ovom slučaju preporučuju su S60N Hobra i S16N Hobra.

Filtriranje vina filter ploče s60n

Filter ploče S60N Hobra i filter ploče S16N su namenjene za osnovnu filtraciju ili predfiltraciju vina. Koriste se za mehaničku redukciju sedimenta, prvo filtriranje posle fermentacije, a često se koristi i posle filtriranja naplavnim filterom. Odstranjuju grubi talog koji čine čestice veličine preko 6 mikrometara za S60N odnosno preko 3 mikrometara za S16N. Protok na filter pločama je negde od 240 do 850 l/m2/h.

Posle prolaska vina kroz ovu poroznost filter ploča, ono je poprilično bistro uz moguću blagu ili malo jaču opalescenciju. Vino je spremno za dalje procese u proizvidnji vina kao što je stabilizacija i priprema vina za flaširanje.

Filter ploče za fino filtriranje vina

Posle prvog filtriranja vina, dolazi i završno filtriranje gde je cilj da se eliminišu najsitnije čestice, koje najčešće nisu vidljive golim okom, kao što su ćelije kvasaca i bakterija.

Fino filtriranje se koristi da se vino zaštiti od opasnosti neke naknadne alkoholne ili mlečne fermentacije. Zato je i cilj eliminisati sve kontaminente koji mogu da izazovu kvarenje vina. Često se u vinarijama za fino, odnosno završno filtriranje, vrše 2 filtriranja.

Prvo fino filtriranje vina se vrši kroz filter ploče S10N kako bi se eliminisale krupnije čestice, ukoliko je neka zaostala i da bi na kraju filtriranje pred ulazak vina u bocu išlo glatko. Dok se za završnu filtraciju, neposredno pred punjenje vina u bocu koriste ploče ST5N, koje su potpuno sterilne.

Filter ploče Hobra S10N

Filtriranje vina filter ploče s10n

Kao što smo gore pomenuli, one mogu da se koriste kao pred filtriranje za sterilne filter ploče, ali se najčešće, pogotovu u manjim podrumima koriste samostalno za završnu filtraciju. Njihova poroznost je 0,8 mikrometara što je sasvim dovoljno da eliminiše najveći deo kvasaca i bakterija. Protok ovih ploča je od 145 do 95 l/m2/h, a radni pritisak koji se ostvaruje na filteru ide do 2 bara. Predstavljaju jedne od najpoznatijih i najkorišćenijih filter ploča.

Filter ploče ST5N za sterilno filtriranje vina

ploče st5n

Iako filter ploče S10N eliminišu najveći deo kvasaca i bakterija, nisu potpuno sterilne, jer postoje i mikroorganizmi koji su manji od 0,8 mikrona. Za slučajeve kada želimo da budemo sigurno da smo sve uradili potpuno sterilno, najčešće kada se vrši punjenje vina sa zaostalim šećerom, koriste se potpuno sterilne filter ploče, kao što su ST5N.

Poroznost ploča ST5N je do 0,3 mikrona, tako da eliminiše sve mikroorganizme koji mogu da izazovu neki kvar ili naknadnu fermentaciju. Njihov protok je 60 do 40 l/m2/h i radni pritisak iznosi 1,2 bar.

Filter ploče za filtriranje rakije

Pošto je rakija od samog početka bistra i nema u sebi nekih toliko krupnih čestica, a i filtriranje se vrši pred punjenje u bocu, za njeno filtriranje se koriste filter ploče za sterilno filtriranje. U ovom slučaju to su filter ploče S10N i ST5N.

Ukoliko dođe do zamućenja rakije prilikom dodavanja vode i razblaživanja na željenu jačinu, filtriranje kroz jednu od ove dve vrste ploča će rešiti problem.

Da li postoje još neke filter ploče osim gore navedenih?

Naravno da postoje, ali smo mi odlučili da vam ovde prikažemo one najkorišćenije kako bi vam maksimalno olakšali izbor ploča jer je sama priča oko njih jako komplikovana. Postoje različite nijanse u poroznosti ploča, protoku vina kroz njih i tako dalje, bitno je da znate šta želite i da probate šta vašem vinu najviše odgovara. Na slici ispod se nalazi tabela sa većinom ploča proizvođača Hobra i njihovim karakteristikama.

filter ploče preporuke

Pored proizvođača filter ploča Hobra, postoje i drugi proizvođači koji su možda i poznatiji i čije oznake ploča se koriste kao neka univerzalna oznaka u internoj komunikaciji, zato na tabeli ispod, možete naći uporedne oznake filter ploča proizvođača Pall Seitz, Begerow i Hobra.

Filter ploče uporedna tabela

Ukoliko Vam se svideo naš tekst, molimo Vas da ga podelite na društvenim mrežama i pomognete i drugima da saznaju za njega.

Ukoliko želite da budete obavešteni o novim tekstovima i novitetima iz sveta vina, prijavite se na našu mailing listu.

Za sugestije, predloge i moguću saradnju, kontaktirajte nas na office@enolog.rs ili preko kontakt forme na sajtu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi