Kako popraviti miris vina i rakije? 4 praktična saveta

Svaki vinar je bar jednom došao u situaciju da mu se ne dopada kako njegovo vino miriše i zapitao se kako popraviti miris vina. Kao odgovor na to pitanje je dobijao različite ideje i procedure, ali hajde da vidimo šta je to što jedan iskusan enolog radi da bi rešio taj problem.

Odakle potiče miris vina?

Miris vina, ili kako bi Francuzi rekli, buke vina dolazi od sklopa različitih aroma, odnosno raznovrsnih aromatskim materija koje se nalaze u vinu. Sve o aromama vina možete pročitati na ovom linku.

Postoje tri vrste aroma vina i sve nastaju prirodnim putem:

  • Primarne arome: potiču od grožđa
  • Sekundardne arome: nastaju u fermentaciji
  • Tercijalne arome: nastaju odležavanjem vina

Skup svih tih aroma u vinu daje miris vina i to je jedna od bitnih stavki kada određujemo kvalitet samog vina, jer bitno je da nam se nešto dopadne da bi uživali u njemu na pravi način.

Sve o proizvodnji belog vina pročitajte ovde

Prijavite se na našu mailing listu

* indicates required

Kako najlakše popraviti miris vina na prirodan način?

Često se dešava da se pojavi neki problem u proizvodnji ili grožđe nije bilo dovoljno kvalitetno, tako da dobijemo vino koje nije baš onakvog mirisa koje smo očekivali zato je potrebno izvršiti izvesne korekcije, kako bismo prikrili taj nepoželjan miris. Postoje različiti načini kako mogu da se zamaskiraju ti neprijatni mirisi u zavisnosti od toga odakle ti mirisi potiču.

Miris vina na pokvarena jaja (sumprona jedinjenja)

Ovaj nepoželjni miris je česta pojava u proizvodnji vina i najčešće nastaje kada se vino ne pretoči na vreme sa taloga. U zavisnosti od toga koliko dugo je to vino bilo u kontaktu sa tim lošim talogom, toliki je i intenzitet tog lošeg mirisa.

Miris vina na sumporna jedinjenja potiče od ćelija kvasca koje su po završetku fermentacije uginuli i počeli da se raspadaju, odnosno da vrše autolizu svojih ćelija. Zato treba pretočiti vino sa tog prvog taloga od kvasca što pre kako bi se izbeglo pojavljivanje neprijatnog mirisa.

Ponekad se taj miris javi tokom prve faze fermentacije, gde imamo veliku produkciju ćeliju kvasaca pa usled nedostatka hrane, kvasci naglo počnu da umiru i da izazivaju taj miris.

Za takva vina se kaže da su reduktivna.

Pa kako popraviti miris takvog vina?

Pošto su ti neprijatni mirisi prouzrokovani jedinjenjima sumpora, na njih se reaguje bakrom koji ih vezuje i eliminiše iz vina.

Postoje dva načina za intervenciju bakrom u reduktivnom vinu.

Prvi način je da uzmete bakarnu ploču i da pretočite vino preko nje, na otvoreno, kako bi ga malo izlufitrali i omogućili bakru da reaguje sa sumpornim jedinjenjima. Postupak treba ponavljati nekoliko puta, ali opet ne previše jer dovodite vino u opasnost od oksidacije. Zato pažljivo sa tim, da nebiste napravalili još veći problem usled oksidacije vina.

Bakar

Drugi način, mnogo sigurniji i efikasniji jeste da tretirate vino Reduless. Reduless je inaktivni kvasac koji ima u sebi ugrađen elementarni bakar i kao takav vezuje neprijatne mirise nastale sumpornim jedinjenjima i taloženjem ih eliminiše iz vina. U zavisnosti od toga, koliko je jak taj neprijatan miris, dodaje se od 10 do 30 g na 100 litara vina i sačeka se 7 do 10 dana da se istaloži, posle čega pretočite vino sa taloga i iznenadićete se kako ga jednostavno očisti. Postupak možete ponoviti nekoliko puta, dok god ne očistite potpuno miris.

Kako popraviti miris vina Reduless

Napomena: postoje slučajevi gde je miris na sumporna jedinjenja jako zahvatio vino i da je nemoguće eliminisati ga ni na koji način. Ali svakako probajte jedan od ova dva načina.

Miris vina na plastiku

Ovaj problem se dešava kod vina, a naročito kod rakija, koja su odležavala u lošim plastičnim sudovima. Vremenom odležavanja vina i rakije u plastičnim sudovima, koji nisu za tu namenu, vino ili rakija počinju da poprimaju miris plastike. Taj miris pokriva prijatne arome koje su prisutne, tako da stvara neprijatan osećaj na nosu.

Ovaj problem se najčešće rešava tako što se vino ili rakija, tretiraju aktivnim ugljem. Doziranje aktivnog uglja u vinu ili rakiji je u zavisnosti od jačine neprijatnog mirisa 30 do 80 g/hl, maksimalno 100g/hl. Tretiranje se vrši tako što se aktivni ugalj rastvori u 10 puta većoj količini vode i tako rastvoreno se dodaje u vino ili rakiju uz mešanje. Posle nekoliko dana, otočite vino ili rakiju sa taloga i ponovo probajte. Ukoliko opet osetite nepoželjan miris, ponovite postupak.

kako popraviti miris vinaAktivni ugalj za miris

Kako popraviti miris vina ili rakije koji mirišu na buđ?

Ovo se dešava ukoliko je sirovina za proizvodnju, grožđe ili voće, u velikoj meri napadnuta plesnima.

Najbolji način da izbegnete da vam vino ili rakija mirišu na buđ, jeste da pre muljanja, dobro pogledate sirovinu i procenite stepen zahvaćenosti plesnima. Ukoliko je veći od 5 do 10%, najbolje bi bilo da odmah u startu tretirate grožđe ili voće prilikom muljanja, gde ćete dodati od 30 do 100g na 100kg voća ,aktivnog uglja.

Ukoliko to niste uradili, miris će se preneti na vino ili rakiju i u tom slučaju, moraćete da dodajete više aktivnog uglja i to u nekoliko navrata, dok god ne primetite da ste ga eliminisali. Međutim, svako naknadno tretiranje će oštetiti miris vina ili rakije, tako da budite pažljivi i najbolje je da sve to uradite u startu kada je najmanja mogućnost da se desi nešto loše.

Procedura:

  • aktivni ugalj, 30 do 100 g na 100 litara, rastvoriti u 10 puta više vode
  • dodati u vino ili rakiju i promešati
  • pretočiti sa taloga posle nekoliko dana
  • ponoviti postupak ukoliko nije otklonjen neprijatan miris

Izbegnite greške u proizvodnji vina

Kako unaprediti miris vina ili rakije?

Često se dešava da nemamo problem ni sa jednim od gore navedenih primera, ali da jednostavno nismo zadovoljni mirisom našeg vina ili rakije. Ima nešto što nam smeta, što želimo da prikrijemo. Za takve slučajeve, najbolje je koristiti, hrastove alternative kao što su kockice ili hrastov čips.

Hrastove kockice i hrastov čips su napravljeni specijalnim postupkom nagorevanja kako bi se aktivirale mirisne materije hrasta i bile spremne da predju u vino ili rakiju. Koriste se da bi prikrili neki nepoželjan miris u vinu ili rakiji plemenitim mirisom hrasta ili jednostavno ukoliko želimo da nam vino ima te malo ozbiljnije arome drveta.

Doziranje je od 2 do 10g na 100 litara u zavisnosti od toga koliki uticaj hrasta želimo da dobijemo. Kada se doda u vino ili rakiju, prati kako se razvija miris i kada osetimo da je dovoljno hrasta u njemu, izvadimo ih napolje. To je obično nekoliko meseci.

Sudovi za vino – 5 osnovnih vrsta

Kako popraviti miris vina Hrastov čips

Ukoliko Vam se svideo naš tekst, molimo Vas da ga podelite na društvenim mrežama i pomognete i drugima da saznaju za njega.

Ukoliko želite da budete obavešteni o novim tekstovima i novitetima iz sveta vina, prijavite se na našu mailing listu.

Za sugestije, predloge i moguću saradnju, kontaktirajte nas na office@enolog.rs ili preko kontakt forme na sajtu.

Sva enološka sredstva možete poručiti online preko sajta svezavino.com i stiže na vašu adresu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi