Kalcijum karbonat – ultimativni vodič za korišćenje u proizvodnji vina

Šta je kalcijum karbonat

Kalcijum karbonat je hemijsko jedinjenje koje ima širok spektar upotreba u različitim industrijama, uključujući farmaceutske proizvode, proizvodnju hrane, građevinarstvo i poljoprivredu. To je prirodni mineral koji se nalazi u stenama, školjkama i ostacima morskih organizama.

Hemijski, kalcijum karbonat se sastoji od kalcijuma, ugljenika i kiseonika, sa hemijskom formulom CaCO3. To je beli prah bez mirisa i ukusa koji je nerastvorljiv u vodi, ali rastvorljiv u kiselinama kao što je hlorovodonična kiselina.

Jedna od najčešćih upotreba kalcijum karbonata je kao dodatak ishrani za održavanje zdravih kostiju i zuba. Kalcijum je esencijalni mineral koji je telu potreban za mnoge funkcije, uključujući kontrakciju mišića, prenos nerava i zgrušavanje krvi. Suplementi kalcijum karbonata se često propisuju ljudima koji su u opasnosti od nedostatka kalcijuma, kao što su oni koji ne konzumiraju dovoljno kalcijuma u svojoj ishrani ili imaju zdravstveno stanje koje utiče na apsorpciju kalcijuma.

U prehrambenoj industriji, kalcijum karbonat se koristi kao aditiv u raznim proizvodima, kao što su pekarski proizvodi, žitarice i mlečni proizvodi. Koristi se kao izvor kalcijuma, kao i prirodni konzervans i boja. Takođe se može koristiti kao sredstvo protiv zgrušavanja za sprečavanje zgrušavanja u praškastim proizvodima.

U građevinarstvu se kalcijum karbonat koristi kao građevinski materijal u obliku krečnjaka i mermera. Koristi se kao punilo i pigment u bojama, premazima i plastici. Kalcijum karbonat se takođe koristi u proizvodnji cementa i betona, gde deluje kao vezivo i poboljšava čvrstoću i izdržljivost materijala.

U poljoprivredi, kalcijum karbonat se koristi kao regenerator zemljišta za poboljšanje kvaliteta zemljišta i povećanje prinosa useva. Takođe se koristi kao dodatak stočnoj hrani za promovisanje zdravog rasta i razvoja.

Uprkos brojnim upotrebama, kalcijum karbonat takođe može imati negativne efekte na životnu sredinu. Kada se kalcijum karbonat ispusti u atmosferu, on može reagovati sa drugim jedinjenjima i formirati kisele kiše, koje mogu biti štetne za biljke i životinje. Pored toga, prekomerna upotreba kalcijum karbonata u poljoprivredi može dovesti do alkalizacije zemljišta, što može smanjiti produktivnost useva.

 

Kalcijum karbonat - za šta se koristi?

Smanjivanje kiseline u vinu

Često se dešava da naše vino ima veći sadržaj kiselina od očekivanog. To se događa ukoliko je godina bila kišna i hladna zbog čega grožđe nije moglo dovoljno da sazri. Takva vina su na ukusu veoma kisela i ta kiselina remeti pravo uživanje u njemu. Ukoliko Vam se to desi, ne očajavajte. Rešenje tog problema je lako dostupno i jednostavno i zove se Kalcijum Karbonat i njime se veoma prosto vrši smanjivanje kiseline u vinu.

Najčešće je slučaj, da je ta kiselina koja previše iskače iz balansa upravo vinska kiselina. Vinska kiselina predstavlja jednu od najjačih kiselina u vinu, pa samim tim daje i najagresivniji kiseli ukus.

Pored CaCO3, postoje i druga sretstva kojima se može smanjiti kiselina u vinu, ali je ova metoda najrasprostranjenija medju vinarima. Vodi poreklo još od davnina i veoma je pouzdana i jednostavna.

Gde kupiti kalcijum karbonat?

Kalcijum karbonat (CaCO3) koji se koristi za smanivanje kiseline u vinu, u narodu poznat kao kreč ili kreda, mora biti bez ukusa, mirisa i najbolje ga je kupiti u radnjama specijalizovanim za prodaju enoloških sredstava. 

Postoje i slučajevi da vinari dodaju običnu kredu ili čist kreč u svoje vino, kako bi smanjili kiseline. Iz prakse i iskustva se pokazalo da je to moguće, ali je najbolje, ipak ga kupiti u specijalizovanoj radnji. 

Naša perporuka je online prodavnica svezavino.com, gde možete naći sve što Vam je potrebno za proizvodnju vina i rakije.

kalcijum karbonat

Kalcijum karbonat upotreba

Prilikom dodavanja kalcijum karbonata (CaCO3) u vino, najpre reaguje sa najjačom kiselinom, odnosno vinskom, pa bi teoretski mogao dalje da reaguje sa manje jakim kiselinama kao što su jabučna, mlečna itd. Međutim, dodaje se samo onoliko koliko je potrebno da bi nam smanjio kiselinu na željeni nivo.

Sama reakcija smanjivanje kiseline gde glavnu ulogu igra CaCO3 izgleda ovako:

H2T + CaCO3  →  CaT(↓) + H2CO3 gde se taloži kalcijum tartarat u vidu soli, čime se smanjuje kiselost, a ugljena kiselina dalje disosuje na  H2CO3  →  CO2(↑) + H2O

Količina koja je potrebna za smanjenje vinske kiseline od 1 g je 67g/hl, odnosno 0,67g na litar kalcijum karbonata. Kalcijum karbonat je lako rastvorljiv u vodi i dodaje se u vino uz blago mešanje.

Sama reakcija deacidifikacije je jako brza, tako da ćete moći da vidite promenu i sadržaju kiseline već posle nekoliko minuta.

Procesu deacidifikacije (smanjivanje kiseline) treba pristupiti pažljivo i tačno odrediti maksimalnu količinu, jer u većoj količini, kalcijum karbonat će nam potpuno poremetiti balans u vinu i napraviti ga tupim i bez ukusa.

Uvek prvo dodajte manju količinu od one koju ste izračunali, pa onda probajte vino i ako je potrebno još karbonata, dodajte ga. Bolje je nekoliko puta dodavati nego napraviti grešku u startu.

Najbolje je da se pre korišćenja CaCO3, konsultujete sa enologom i uradite analizu vina, kako biste bili sigurni koliko treba da ga dodate. Potrebno je uraditi pH vrednost i sadržaj ukupnih kiselina u vinu.

Kako smanjiti kiselinu u rakiji?

Često se dešava da i rakija posle pečenja bude jako kisela i da smeta ukusu koji proizvođač želi da postigne. U tom slučaju se takođe može upotrebiti kalcijum karbonat.

Procedura korišćenja je ista kao i kod vina. Rastvori se u vodi količina koja se izračuna i doda u rakiju. Posle 5 do 10 minuta se proba i ako nije dovoljno, ponoviti postupak.

Šta je sa isparljivom kiselinom?

Već smo pisali na sajtu o isparljivim kiselinama.

Povećane isparljive kiseline su rezultat kvara vina, tako da u tom slučaju CaCO3 neće moći da vam pomogne. Može da umanji kiseli ukus vina, koji nastaje od sirćetne kiseline, ali nećete moći da popravite miris. Pored toga, ukoliko je kvar već uzeo maha, sadržaj isparljivih kiselina će se povećavati, tako će kiseli ukus biti sve izraženiji i izraženiji.

Da bi izbegli da do toga dođe, morate znati kako da koristite vinobran

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi