7 najboljih knjiga o vinu i proizvodnji vina

Ako ste zainteresirani za proizvodnju vina, bilo da ste početnik ili iskusan vinogradar, sigurno ćete htjeti pročitati neke od najboljih knjiga o toj temi. Proizvodnja vina je složen i fascinantan proces koji zahtijeva puno znanja i vještina. Srećom, postoje mnoge knjige koje vam mogu pomoći da naučite više o vinogradarstvu, enologiji, sortama grožđa, stilovima vina i još mnogo toga.

U ovom blog postu ću vam predstaviti 7 najboljih knjiga o vinu i proizvodnji vina koje su najvećim delom na engleskom jeziku i jedna na srpskom jeziku koje bi trebali da pogledate. Ove knjige su napisali stručnjaci i autoriteti u svetu vina i sadrže bogatstvo informacija, saveta, anegdota i ilustracija. Bilo da želite napraviti svoje vino kod kuće, poboljšati kvalitet svog vinograda ili jednostavno uživati u čitanju o ovoj prekrasnoj umetnosti, ove knjige će vam se sigurno dopasti.

Sadržaj

knjige o vinu

"Handbook of Enology: The Chemistry of Wine - Stabilization and Treatments" by Pascal Ribéreau-Gayon, Yves Glories, Alain Maujean and Denis Dubourdieu

Ova knjiga je deo dvodelnog priručnika koji se smatra klasičnim delom o enologiji, nauci o proizvodnji vina. Prvi dio se bavi mikrobiologijom i fermentacijom vina, dok se drugi deo fokusira na hemijske aspekte stabilizacije i tretmana vina. Ova knjiga je namenjena profesionalnim enolozima i studentima koji žele produbiti svoje razumevanje hemijskih procesa koji se odvijaju u vinu tokom i nakon fermentacije. Knjiga pokriva teme kao što su kiselost, boja, tanini, belančevine, sumpor dioksid, filtracija, bistrenje i starenje vina.

LInk ka knjizi: https://www.amazon.com/Wine-Science-Principles-Applications-Technology-ebook/dp/B00AQ16I5E

"Wine Science: Principles and Applications" by Ronald S. Jackson

Ova knjiga je sveobuhvatni udžbenik koji objašnjava osnovne principe i primene nauke o vinu. Knjiga je podeljena u četiri dela: uvod u vinogradarstvo i enologiju, fizikalna i biohemijska osnova proizvodnje vina, specifični stilovi i tipovi vina te procena kvaliteta i autentičnosti vina. Knjiga je bogato ilustrovana i sadrži mnoge tablice, grafikone i formule. Knjiga je namenjena studentima, istraživačima i praktičarima koji žele steći temeljni uvid u nauku o vinu.

knjiga o vinu

"The Science of Wine: From Vine to Glass" by Jamie Goode

Ova knjiga o vinu je popularna i pristupačna knjiga koja objašnjava naučne činjenice iza proizvodnje i konzumacije vina. Autor je poznati britanski novinar i bloger koji piše o vinu s entuzijazmom i humorom. Knjiga pokriva teme kao što su genetika grožđa, utjecaj terroira, biološka razgradnja, uticaj hrasta, uticaj kiseonika, hemija ukusa i mirisa te zdravstveni aspekti vina. Knjiga je namenjena ljubiteljima vina koji žele naučiti više o tome što se događa u čaši.

"Understanding Wine Technology: The Science of Wine Explained" by David Bird

Ova knjiga o vinu je jednostavan i jasan priručnik koji objašnjava tehničke aspekte proizvodnje vina na razumljiv način. Autor je diplomirani hemičar i sertifikovani enolog koji ima dugogodišnje iskustvo u podučavanju tehnologije vina. Knjiga pokriva teme kao što su anatomija grožđa, fermentacija, stabilizacija, dodaci u vinu, bolesti i mane vina te analiza vina. Knjiga je namenjena početnicima i naprednim vinogradarima i enolozima koji žele poboljšati svoje tehničko znanje.

"The Oxford Companion to Wine" by Jancis Robinson and Julia Harding

Ova knjiga o vinu je opsežna enciklopedija koja sadrži više od 4000 unosa o svim aspektima vina. Od istorije i geografije do sorti grožđa i stilova vina do terminologije i zakonodavstva. Ova knjiga je rezultat suradnje više od 200 stručnjaka iz celog sveta pod uredništvom Jancis Robinson, jedne od najpoznatijih autorica i autoriteta o vinu. Ova knjiga je nezaobilazan izvor informacija za svakoga tko se bavi vinom na bilo koji način.

"The World Atlas of Wine" by Hugh Johnson and Jancis Robinson

Ova knjiga o vinu je vizualno zadivljujuća knjiga koja prikazuje geografsku raznolikost svjetske proizvodnje vina kroz detaljne karte i fotografije. Ova knjiga je delo dvoje legendarnih autora koji su zajedno napisali više od deset izdanja ove klasične knjige. Ova knjiga pokriva sve glavne regije proizvodnje vina u svetu te daje pregled istorije, klime, tla, sorti grožđa, stilova vina i trendova u svakoj regiji. Ova knjiga o vinu je neophodna za svakoga ko želi putovati svetom kroz čašu vina.

"Priručnik o proizvodnji vina" by Darko Bogdanović

Za razliku od ostalih na ovom spisku, ova knjiga je na srpskom jeziku i potpuno prilagođena našim prostorima. Ova knjiga je praktičan priručnik koji objašnjava korak po korak kako napraviti svoje domaće vino od grožđa do boce. Ova knjiga o vinu je napisana od strane enologa Darka Bogdanovića, osnivača  sajta Enolog.rs koji se bave edukacijom i savjetovanjem o vinogradarstvu i enologiji u Srbiji. Priručnik za proizvodnju vina pokriva teme kao što su odabir grožđa, priprema kljuka, fermentacija, presovanje, bistrenje, flaširanje i čuvanje vina. Ova knjiga je namijenjena hobistima koji žele napraviti svoje prvo ili bolje vino kod kuće i sve profesioanlce koji žele da unaprede svoju proizvodnju.

Link ka priručniku: https://www.enolog.rs/prirucnik-za-pravljenje-vina/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi