Nivo radijacije u Černobilju nam govori tačnu starost vina!

Zahvaljujući planetarno popularnoj seriji Černobilj, svi smo ponovo postali svesni ekološke katastrofe koja se desila u Evropi pre 30ak godina. Veliki uticaj radijacije na sav živi svet je prisutan i danas, ali malo ko od nas zna da je jednim delom uticao i na proizvodnju vina i da na osnovu toga, možemo odrediti tačnu starost vina.

Grupa fizičara sa univerziteta u Bordou je razvila metodu za tačno određivanje starosti vina uz pomoć radijacije.

Philippe Hubert i njegov tim su koristili iste principe na kojima se zasniva metoda radiokativnog ugljenika, merenjem cezijuma-137, odnosno količine radioaktivnih materija koje sadrži. Time su uspeli da odrede tačnu starost vina.

Merenjem radioaktivnosti vina, koja je prisutna zbog isparenja od atmosferskih nuklearnih testova rađenih 1950. do 1963. i velike nuklearne katastrofe u Černobilju iz 1986., moguće je veoma precizno odrediti godinu berbe vina.

Naučnici se nadaju da će jednog dana moći da odrede i sam terroir vina.

černobilj starost vina
Vinska arhiva

„Različite količine radioaktivnih materija utiču na hemiju životne sredine. Želeli smo da otkrijemo da li postoji jedinstvena nuklearna lična karta za svako vino. Teško je, možda čak malo i utopijski, ali je veoma interesantno“. Rekao je profesor Hubert za magazin decanter.com.

Vina iz Bordoa, Burgundije, Alzasa i Korzike od berbe 1986. mogu biti tačno razlikovane na osnovu nivoa cezijuma-137.

Istraživanje je finansirano i započeto od strane francuske kancelarije za prevare. Njihova laboratorija je instalirana, kako bi proveravala berbe nakon puno slučajeva prevare i falsifikovanja vina. Iako je potrebna velika osetljivost, eksperimenti se izvode u podzemnoj laboratoriji pod visokim bezbednosnim merama na francusko-italijanskoj granici.

Pored sprečavanja prevara, laboratorija testira i boce iz privatnih podruma na zahtev vlasnika.

Prvobitni testovi za određivanje starosti vina su zahtevali da se vino otvori, ispari i spali, jer se pepeo koji ostane koristio za merenje. Profesor Hubert i njegov tim su napravili novu tehniku za merenje, gde berba može da se proveri bez otvaranja boce.

Istraživači su koristili boce iz Bordoa sa dokazanom sigurnošću za svaku berbu od 1950. do 2000. godine. Tim se sastojao od pet ljudi – 2 fizičara, 2 službenika agencije i jednog geologa i svi su zajedno radili 2 godine, kako bi dokazali pouzdanost metode.

Tekst preuzet sa sajta
https://www.decanter.com/wine-news/chernobyl-fallout-levels-can-date-wine-97133/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi