Sauvignon blanc

Dolazi nam iz Francuske, iz doline reke Loare, i sa sobom, u svojoj eleganciji i lakom telu, nosi jednistvene kombinacije živahnih i zelenkastih ukusa. Već decenijama je nezaobilazan za sve uživaoce vina. Predstavljamo vam Sauvignon blanc (Sovinjon)!

Saznajte sve o sorti sovinjon i njenim najpopularnijim klonovima; kako servirati i služiti vino sovinjon i naravno sa kojom hranom ga uparivati.

Sorta grožđa Sauvignon Blanc

Sorta Sauvignon Blanc je veoma stara i vrlo cenjena sorta, koja potiče iz Francuske, oblast doline reke Loare i regije Bordo. Pored toga što je svoju rasprostranjenost zadržala u delovima odakle je i potekla, ova sorta se rasprostranila svuda u svetu.

Botanički opis sovinjona

U povoljnim agroekološkim uslovima ova sorta obrazuje vegetativno srednji ili jak čokot.

 Vrh zelenog lastara je zelenkasto žute boje. Zreo lastar je srednje debljine sa internodijama srednje dužine boje lešnika, dok su kolenca nešto tamnije boje.

List je srednjekrupan, trodelan i petodelan. Površina lista je blago naborana, tamnozelene boje. Zupci po obodu lista su neujednačnei tanki i tupi.

Cvet je morfolški i funkcionalno hermafroditan i dobro se oplođava.

Grozd je sitan, 70-110 g, cilindričnog je oblika i zbijen. Bobice su okrugle s debelom pokožicom žutozelene boje koja na prisojnoj boji prelazi u ćilibarnu boju.

sauvignon blanc

Agrobiološka svojstva

Sovinjon spada u srednje pozne sorte – grožđe sazreva u drugoj epohi. Keficijent rodnosti je od1,1 do 1,2. Prinos grožđa u velikoj meri zavisi od načina orezivanja. Špalirski sistem gajenja i orezivanje na lukove, omogućava visoke prinose grožđa dobrog kvaliteta.

Ovoj sorti odgovaraju južne ekspozicije i rastresita, umereno krečna zemljišta, mada će dobre rezultate dati i na peskovitim zemljištima.

Kada je reč o bolestima na plamenjaču i sivu plesan je srednje otporna, dok je na pepelnicu slabo otporna. Vrlo je otpotna na niske zimske temperature.

Sa loznim podlogama iz grupe hibrida Berlandieri x Riparia – 5BB, SO4, 8B ima dobru kompatibilnost, ali uspeva i pri kalemljnju na druge lozne podloge, na primer Berlandieri x Rupestris.

Tehnološka svojstva Sauvignon blanc-a

Sovinjon sorta je sorta koja nakuplja u sebi dosta šećera od 21-24%, ali i dosta ukupnih kiselina, 6-7g/l.

Sovinjon se koristi za proizvodnju vrhunskih vina. Vino je žutozelene boje, specifičnog mirisa, jačine 12 do 14% alkohola. Od prezrelog grožđa se prave prirodno slatka vina.

Koje su to kiseline u vinu?

Sovinjon sorta se svrstva u red najboljih belih vinskih sorti čija su vina popularna kako na stranom tako i na našem domaćem tržištu. Sorta je rejonirana za većinu vinogorja u Srbiji.

sauvignon blanc kiseline

Klonovi sovinjona (sauvignon blanc)

Klonovi sovinjona se uglavno razlikuju po formiranju tipičnih aroma i njihovom prinosu. Najpopularniji klonovi sovinjona su:

 • ENTAV-INRA 242
 • ENTAV-INRA 316
 • ENTAV-INRA 530
 • LB 50
 • 159 Gm

ENTAV-INRA 242

ENTAV-INRA 242 nam dolazi iz Francuske. Ovaj klon ima srednji prinos, a kada je reč o pojavi tipične arome, ona varira od srednjeg od visokog nivoa. Ovaj klon se sadi vrlo često.

Sadržaj šećera kod ovog klona se kreće od srednjeg do visokog nivoa. Sa visokim nivoom arome, ovaj klon daje izbalansirana vina, koja važe za tipične predstavnike sovinjona.

ENTAV-INRA 316

ENTAV-INRA 316 je klon vrlo sličan prethodnom klonu. Mada je vegetativni potencijal ovog klona slabiji od 242.

Nivo sadržaja šećera kod ovog klona je srednjeg nivoa. Vina ovog klona su aromatična, ponekad se u njima može pronaći i muskatna nota.

ENTAV-INRA 530

ENTAV-INRA 530 klon je takozvani A klon. Ovo znači da je reč o klonu sa većim sadržajem šećera, ali slabijim prinosom. Pojava tipične arome je veoma visoka.

Kombinacija visokog sadržaja šećera i i aroma, kod ovog klona za rezultat daće aromatična i obilna vina.

Sauvignon blanc - arome i ukusi

Voćne arome Sauvingon blanc-a

Limeta, zelena jabuka, livi, marakuja,

Mineralne arome

Kremen, kreda, vlažan beton.

Zeljaste arome sovinjona belog

Bosiljak, limunska trava, celer, vreža parajza, asparagus

sauvignon blanc arome

Sauvnignon blanc iz hladne ili tople klime?

Kao što je slučaj sa ostalim sortama, i kod sovinjona je jedan od najznačajnijih faktora koji pravi razliku, to da li je uzgajan u toplom ili hladnijem okruženju.

Sovinjon iz hladnije klime

Sovinjon vrlo lepo uspeva u hladnijim krajevima. Idelano bi bilo saditi vinovu lozu na prostranim parcelama, gde će nesmetaano upijati sunčeve zrake, ali gde temeprature neće ići previše visoko. Semptembar je najbolje vreme za berbu grožđa u ovim krajevima, tada je grožđe zrelo, i puno njegove prirodne kiselosti.

Vino koje se dobije od sovinjona iz ovh krajeva ima sledeće odlike:

 • Živahan, svetao, zeljast ukupni ukus;
 • Srednju kiselost;
 • Srednje telo;
 • Zemljaste arome su primarne;
 • Kiselkast finiš.

Sovinjon iz toplije klime

Mnogo je manje toplih klima u kojima se proizvodi sovinjon nego što je sto slučaj sa  hladnim klimama. Najbolje među njima su vinarije u jugoistočnoj Australiji, kao i priobalnoj Južnoj Africi.

Toplija klima omogućava da grožđe duže visi na vinovoj lozi. Kao rezultat, grožđe gubi malo svoje kiselosti. Sovinjonova zelena jedinjenja inspirisana pirazinom takođe će biti ublažena toplijim vremenom, prelazeći u dublje, bogatije note tropskog voća.

Pa će se tako vino od sovinjona iz toplijih krajeva odlikovati:

 • Bujnim, živahnim ukusima marakuje, guave, kvija, grejpa uravnoteženim sa zeljastim ukusima;
 • Srednjom do visokom kiselošću;
 • Srednje do visoko telo;
 • Zemljasti i voćni ukusi su primarni;
 • Slatkast finiš.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi