Tamjanika

Tamjanika

Ne postoji osoba u Srbiji koja bar jednom nije čula za reč tamjanika. Iako se ovaj pojam provlači kroz pesme, istoriju i različite izvore, malo ko zna koje su prave karakteristike ovog grožđa. U sledećem tekstu proći ćemo kroz poreklo, nastanak, karakteristike, rasprostranjenost ali i proizvodnju vina od sorte tamjanika.

Poreklo i rasprostranjenost grožđa tamjanika

Tamjanika je sorta vinove loze poreklom iz Azije. Iako je na ovim prostorima smatramo autohtonom sortom, to zapravo nije tako. U Srbiju je došla iz Francuske negde u srednjem veku. Gaji se u Francuskoj, Italiji, Moldaviji, Rusiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Tamjanika u Srbiji

Uspostavljanjem Otomanskog carstva, srpsko vinogradarstvo se više fokusiralo na uzgoj stonih sorti grožđa, uglavnom kroz uvođenje novih sorti sa Bliskog istoka. Međutim, kraj devetnaestog veka vinogradarstvu je doneo veliku štetu u vidu bolesti koja je potekla iz Amerike. Ovo je rezultiralo time da su mnogi vingradi ostali opustošeni.

Nakon perioda oporavka, nikla  su nova područja sa vinovom lozom sa sortama čije je poreklo bilo uglavnom iz Francuske i stonim sortama grožđa različitog porekla. Tako je u Srbiju stigla tamjanika i na ovim prostorima se odomaćila i ostala.

tamjanika

Od ove sorte pravi se najkvalitetnije vino u Srbiji i često se naziva Kraljicom grožđa. Rasprostranjeno je u južnim i istočnim vinskim područjima naše zemje gde je svakako glavna sorta belog grožđa. Najviše se gaji u Moravskom području. Kod nas nosi naziv po karakterističnom mirisu koji podseća na tamjan.

Uz tamjaniku, počele su da se gaje i autohtone sorte, kao što su prokupac i smederevka i još nekoliko sorti manjeg značaja.

Tamjanika izgled

Ova vinova loza daje rod grozdova, sitnih, okruglih i mirisnih plodova koji se mogu koristiti kao stono grožđe ili u proizvodnji vina. U zrelosti će biti zlatno žute ili svetlo braon boje.

Žuti muskat, kako se ova sorta drugačije naziva, zaista opisuje male okrugle bobice žute boje. Međutim, pojedini stručnjaci za vinogradarsto, ubeđeni su da je izraz žuti potpuno pogrešan. Razlog leži u tome da se sorta grožđa može sresti u različitim nijansama iako su najčešće nijanse žute boje. U nekim vinogradima, poznato je da ova vrsta vinove loze proizvodi grozdove šarenih bobica koje se menjaju sa svakom berbom.

tamjanika

List je srednje krupan, trodelan ili petodelan, sa retkim maljama. Po obodu lista nalaze se oštri zupci, koji su posebno naglašeni na krajevima glavnih nerava. Mladi listovi su bronzano crveni i sjajni kada se pojave u proleće. Daljim razvojem postaju srednje zeleni, a zatim smeđi pre nego što opadaju u kasnu jesen.

Sorta ima vegetativni čokot snažnog potencijala. Osim u primarne svrhe, ova sorta se baš iz tog razloga gaji i u dekorativne svrhe. Ova loza može biti zanimljiv dodatak vašoj bašti ili dvorištu. Ukoliko posedujete zid ili ogradu na južnoj strani, možete zasaditi jedan čokot ove sorte. Osim što ćete u kasno leto ili ranu jesen uživati u slatkim plodovima, sasvim sigurno je da ćete posebno uživati u njenom jakom mirisu.

Grozd je srednje krupnoće, dobro zbijen, cilindričan, sa nešto kraćom i debljom peteljkom. Masa grozda je prilično ujednačena i varira od 120 do 150 grama. Pokožica je debela a grožđani sok poseduje jak muskatni miris.

Tamjanika - Agrobiološka svojstva

Tamjanika spada u red poznijih sorti. Prinosi grožđa su redovni i srednje visoki. Da bi se postigli maksimalni prinosi, potrebno joj je puno svetlosti jer je i sama sorta poreklom sa krajeva koje odlikuje toplija klima. Ne podnosi jako krečno zemljište, dok na peskovitim i kamenitim uspeva jako dobro.

Kao i sve sorte grožđa,  i tamjanika će na rezidbu će reagovati povećanom proizvodnjom ploda. Za podsticanje dobrog roda i po količini i po kvalitetu, potrebno ga je orezati krajem jeseni ili krajem zime, uklanjanjem dobrog dela grančica iz prethodne godine, kao i slabih grana koje nepravilno rastu.

Otpornost na bolesti

U odnosu na najznačajnije bolesti vinove loze, tamjanika je prilično osetljiva. Više na sivu plesan a nešto manje na pepelnicu i plamenjaču. Srednje je otporna na niske zimske temperature.

Proizvodnja vina od sorte tamjanika

Ova sorta grožđa ima debelu kožu, kao i visok nivo šećera, što ga čini veoma dobrim kandidatom za proizvodnju prirodno slatkih vina. U grožđanom soku žutog muskata nalazi se 22 do 24% šećera, dok je udeo kiselina relativno mali, od 4 do 5 gr po litru. Ova sorta daje vina zaltno žute boje, sa izrazitim muskatnim mirisom.

tamjanika vino

Tamjanika se uzgaja stotinama godina, i to sa dobrim razlogom. Njeno mirisno, ukusno grožđe je cenjeno kako za pravljenje vina tako i za svežu konzumaciju, a njegova snažna loza će biti dodatni ukras vašoj bašti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi