Kazani za rakiju

Listajući raznu literaturu po internetu ili slušajući savete i iskustva drugih, dolazićete do različitih informacija o tome koji su najbolji kazani za rakiju. I zaista, izbor je i više nego bogat, od kazana koji se prave po principu „uradi sam“ do profesionalnih fabričkih. Tako ćete i nailaziti na ljude koji se kunu u kazane prevrtače ili one koje  zasluge za vrhunsku rakiju pripisuju onim koji se automatski prazne.

kazani za rakiju

Osnovni delovi koje kazani za rakiju poseduju

Osnovni delovi svih kazana za rakiju koji postoje na našem tržištu su isti. Kazan, kapak, parovodna ili sprovodna cev i hladionik, koji se najčešće u narodu naziva tabarka. Ovi delovi su konstruisani samo sa jednom osnovnom namenom- destilacijom.

Kazani za rakiju u Srbiji

U našim krajevima, najviše u upotrebi i najpopularniji su kazani alambici. Ovo su kazani za rakiju koji obavljaju dvokratnu destilaciju. Dvokratna destilacija znači da se u toku pečenja rakije, kao proizvod dobija meka rakija koju zatim ponovo destilujemo – pečemo. Time dobijamo čuvenu prepečenicu, rakiju prave jačine i kvaliteta.

Od čega se prave kazani za rakiju

Kazani za rakiju prave se od najčistijeg, uglačanog bakra. Koji su razlozi za korišćenje bakra u izradi kazana:

  • bakar je odličan provodnik toplote,
  • lak je za čišćenje,
  • otporan je na dejstvo voćnih kiselina,
  • i što je najvažnije – daje rakiji dobar ukus i miris.

Najkvalitetnija rakija, izlazi isključivo iz kazana koji su od bakra.

Na šta obratiti pažnju pri izboru kazana

Ono što je najvažnije kod ovog tipa i na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju, je debljina njegovog dna. Kazani koji su u prodaji obično poseduj dno čija debljina iznosi 2 do 2, 5 milimetra. Ukoliko se zagrevanje vrši direktnom vatrom, vremenom dolazi do brzog progorevanja dna. I to nije sve, često se dešava i zagrevanja sirovine koja se peče, što rezultira rakijom kojoj ni miris ni ukus a ni boja, nisu dobri.

Savet: Ako već posedujete jedan takav kazan za rakiju, predlog je da dno zamenite novim, čija debljina je 5 milimetara. Osim što nećete morati preterano voditi računa o loženju, osiguraćete i kvalitet svoje rakije.

Kapak za kazan

Kapak za kazan se postavlja na vrh i on je bukvalno, njegov poklopac. Njegova uloga je u prikupljanju pare koja se dobija destilacijom, koju dalje usmerava kroz parovodnu cev, a zatim u tabarku. Na mestu gde se spajaju kapak i kotao, obično se nalazi bakarni prsten, u koji se doliva voda, čime se osigurava savršeno spajanje, bez ikakvog oduška. Veličina kapka je obično 10% od veličine kazana i pravi se od istog materijala- bakra.

Parovodna cev

Je cev koja spaja poklopac kazana (kapak) sa tabarkom ( hladionikom). I ovaj deo se pravi od bakra, iako to može da sa sobom nosi određene  posledice. Ako prevrela komina sadrži previše kiselina, kao što je sirćetna, bakar ima jednu lošu osobinu. U dodiru sa visokim koncentracijama kiseline, bakar ima hemijsko svojstvo da se sa ovom supstancom jedini. U tom procesu dobijamo kupriacetat, jedinjenje plave ili zelenkaste boje. Ono može dospeti u destilat i stvoriti talog iste boje.

Savet:  birajte parovodnu cev od nerđajućeg čelika.

Hladionik (tabarka, kondenzator)

Hladionik je postavljen u sud odnosno rezervoar kroz koji protiče voda. Obično je u vidu spiralnih cevi ili cevi vertikalnog položaja. Dužina vih cevi direktno utiče na to koliko ćete rakije dobiti. Moraju biti dovoljne dužine da bi obavile potpunu kondenzaciju i da bi se izbegao gubitak alkohola.

Kako proveriti kvalitet hladionika?

U toku destilacije, hladionik pretvara paru u tečnost, čija temperatura je veća za 2 stepena od vode koja ulazi odozdo. Voda koja izlazi iz njega treba da ima temperaturu od 65 stepena. Rakija koja izlazi treba da ima temperaturu od 15 do 17 ᵒ C.

kazani za rakiju

Kazani za rakiju cena

Cena kazana za rakiju zavisi od toga da li kupujete nov ili polovan, ali i od vrste kazana. Kazani u kojima se u jednom procesu dobija i prepečena rakija je nešto skuplji od ovih opisanih u tekstu.  Činjenica je da se sa njima štedi i na vremenu i na ogrevu, tako da se dugoročnijom primenom, kupovina istog isplati.

Kako se pravi viski?

Kazani se takođe razlikuju  i po načinu pražnjenja, pa tako imamo prevrtače i druge specijalnim ispustom za pražnjenje. Nekom će bolje odgovarati kazan sa ispustom i lakoća pražnjenja. Dok će nekome glavna mana istog tog kazana, biti skidanje zašrafljenog  kapka zbog pranja.

Na našem tržištu cena kazana za rakiju varira od modela, zapremine, ali i toga da li je namenjen za kućnu ili profedsionalnu upotrebu. Tako u ponudi postoje kazani zapremine 350 litara, sa hladionikom od 800l, i čija cena iznosi 520.000 din.

Takođe, možete kupiti kazan za sopstvene potrebe, zapremine 25 litara, čija je cena samo 38.000 din. Ako se ipak odlučite za kupovinu polovnog kazana za rakiju, imajte u vidu da će cena najviše varirati od njegovog stanja i materijala.

Extra savet

Ako kupujete polovan kazan obratite pažnju na sledeće stvari:

  • u kakvom je stanju ložište,
  • debljinu dna kazana,
  • istražite da nema curenja,
  • dužinu cevi u hladioniku.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi