Proređivanje lastara – kako poboljšati kvalitet grožđa još u proleće?

Da li ste se ikada zapitali zašto je ova praksa tako važna za uzgoj grožđa za vino? Pa, proređivanje lastara je jedna od najbitnijih sezonskih poslova za upravljanje krošnjom u vinogradu. Ono se primjenjuje u vinogradima koji uzgajaju grožđe za vino i ima ključnu ulogu u stvaranju zdravije i kvalitetnije krošnje. Bez pravilnog proređivanja lastara, vaš vinograd će biti prenatrpan zbijenim lišćem što dovodi do smanjenog protoka vazduha, visoke vlage i produženog vlažnog perioda. Sve to stvara idealne uslove za razvoj bolesti koje mogu značajno smanjiti kvalitet i količinu vašeg uroda. U ovom postu ćemo detaljno objasniti zašto je proređivanje lastara neophodno i kako ga pravilno primijeniti u vašem vinogradu.

Sadržaj

Zašto je proređivanje lastara bitno?

Dok vinogradari koriste rezidbu u periodu mirovanja kao osnovni alat za održavanje strukture vinove loze, kao i regulisanje prinosa i oblika krošnje, proređivanje lastara predstavlja još jedan alat za upravljanje krošnjom koji doprinosi balansiranju rasta vegetacije i prinosa grozdova. Proređivanje lastara omogućava nam da smanjimo gužvu lastara u krošnji, a samim tim i broj grozdova po lozi. Ovo može biti od presudne važnosti kasnije tokom sezone, kada je potrebno održavati ravnotežu na visoko rodnoj lozi.

Ali, lačenje ima i druge benefite koji nadilaze čisto estetske razloge. Na primer, ono smanjuje gužvu u krošnji, što dovodi do manje zasenjivanja grozdova i poboljšava ekspoziciju sunčevim zracima. Ovo može pomoći u smanjenju broja slojeva lišća, poboljšavajući tako prodor svetlosti i omogućavajući zdrav rast grozdova. Pored toga, smanjenje gužve u krošnji poboljšava cirkulaciju vazduha i omogućava brže sušenje lišća i grozdova, smanjujući pritisak bolesti i olakšavajući tretiranje vinograda pesticidima.

Kalendar radova u vinogradu!

Kada se radi proređivanje lastara?

Proređivanje lastara trebalo bi obaviti rano u sezoni rasta, kada lastari dosegnu dužinu od oko 12-15 cm, ali ne više od 25-30 cm. Ova operacija treba da se izvrši nakon poslednjeg „očekivanog“ mraza, tako da se u slučaju kasnog prolećnog mraza mogu zadržati sekundarni ili neoštećeni primarni lastari.

Ako se lačenje vinove loze izvrši pre nego što se pojave cvetovi (lastari dužine od 2 do 10 cm), može doći do povećanja rasta preostalih lastara i pojava bočnih izdanaka kao odgovor, što smanjuje koristi od smanjenja senke. Ako se ova operacija izvrši prekasno (lastari duži od 30 cm), lastari postaju tvrdi u osnovi i teško ih je ukloniti. Ako se radi o kasnom proređivanju, treba koristiti makaze za rezanje da se izbegne oštećenje rodnog drveta. Takođe, obrada dužih lastara traje duže, što može smanjiti efikasnost ove prakse u odnosu na troškove.

Prolećni radovi u vinogradu

Suzanne Fleishman, graduate student at Penn State in the Centinari lab, is shoot thinning spur-pruned Grüner Veltliner vines (May 26, 2016)

Kako se radi lačenje?

Ako se proređivanje lastara obavi u pravom trenutku (kad su lastari dugi 8 do 30 cm), onda se lastari mogu lako ukloniti rukom, što štedi vreme i novac. Ako se lastari uklanjaju nakon što porastu više od 40 cm, oni postaju drveni i teški za uklanjanje, pa je potrebno koristiti makaze za orezivanje.

Kad se lastari proređuju, bitno je ostaviti one koji će nositi grozdove, a ukloniti one koji su bolesni, kratki ili loše formirani. Takođe, kad se lastari proređuju, važno je ostaviti neke lastare koji će pomoći u obnavljanju vinove loze.

Ova praksa se obično radi rukom, ali u velikim vinogradima se koristi mašina koja olakšava posao. Ako se ova praksa radi na pravi način, vinova loza će dobiti dovoljno sunčeve svetlosti i vazduha, što će dovesti do zdravog rasta i kvalitetnog grožđa.

Koji lastari se skidaju?

  • Slabi, neplodni izdanci, posebno ako rastu u pretrpanim područjima krošnje.
  • Sekundarni i tercijarni izdanci, ako je izbio primarni zdrav izdanak.
  • Lastari nastali iz stablja koji se ne zadržavaju za obnavljanje stabla.

Koja je preporučena gustina lastara?

Genotip biljke, zemljište i klima su faktori koji utiču na potencijal vinovee loze i sposobnost da u potpunosti sazri grožđe. Dakle, ovi faktori indirektno utiču na odgovarajući broj izdanaka za zadržavanje pri proredjivanju lastara.

Za sorte V. vinifera preporučuje se ostaviti 3 do 5 izdanaka na 30 cm krošnje. Opšte pravilo je da se zadrži manje izdanaka kod crvenih sorti, a više kod belih. Međutim, moraju se uzeti u obzir i drugi faktori (tj. podložnost bolesti sorte).

Za većinu hibridnih sorti preporučljivo je ostaviti 4 do 6 izdanaka na 30 cm krošnje.

Pored broja, važan je i položaj izdanaka duž kordona. U idealnom slučaju, zadržani izdanci treba da budu na jednakom razmaku kako bi se promovisala ujednačena, uravnotežena krošnje.

proređivanje lastara

Uticaj proređivanja lastara na fiziologiju biljke

Uticaj proređivanja izdanaka na fiziologiju i performanse vinove loze je složen. Studija sprovedena u Italiji procenjivala je fotosintetički odgovor cele krošnje na stanjivanje izdanaka korišćenjem loze Barbere orezane. Vinova loza je proređena na 5 izdanaka na 30 cm, smanjujući ukupan broj izdanaka za 50% u poređenju sa nerazređenom kontrolom. U ovoj studiji lačenje loze značajno je povećalo koncentraciju šećera u grožđu, boju i fenole. Uprkos prednostima koje proređivanje lastara pruža na sastav grožđa, o čemu su već izveštavale druge studije, ono što ovu studiju čini jedinstvenom i zanimljivom je to što su istraživali mehanizme koji stoje iza poboljšanja kvaliteta grožđa kroz merenje neto asimilacije ugljenika u celoj krošnji. Iako su loze koje su proređene u izdanima imale u početku nižu fotosintezu (asimilaciju ugljenika) od nerazređene vinove loze zbog uklanjanja fotosintetskog izvora (listova), one su povratile fotosintetski kapacitet na nivoe slične onima kod nerazređenih loza u roku od 17 dana od tretmana. Ovo se desilo kao rezultat značajnog povećanja veličine glavnog lista i broja bočnih listova kao rezultat stanjivanja izdanaka. Dakle, pojedini izdanci proređene loze imali su veću zalihu asimilata (npr. šećera) po jedinici loze, što može povećati akumulaciju šećera tokom zrenja. Ovo može objasniti zašto je proređivanje izdanaka poboljšalo sastav grožđa u Barberi u ovim uslovima uzgoja.

Izvori:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi