Kalendar radova u vinogradu – od rezidbe do berbe

Bez obzira da li ste ljubitelj vina ili vinar, znate da vinogradi zahtevaju brigu i pažnju tokom cele godine da bi se proizvelo kvalitetno grožđe za proizvodnju vina. Kao rezultat toga, rad u vinogradu u velikoj meri zavisi od godišnjih doba i vremenskih uslova. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati kalendar radova u vinogradu, navodeći glavne zadatke koje treba obaviti tokom cele godine.

Sadržaj

Zimski radovi u vinogradu

Decembar – Februar

Zima je ključno vreme za održavanje vinograda i predstavlja početak našeg kalendara radova u vinogradu. Ovaj period je obeležen rezidbom, što je proces uklanjanja neželjenog drveta sa vinove loze kako bi se obezbedio pravilan rast i proizvodnja plodova. Orezivanje je delikatan proces koji zahteva veštinu i iskustvo, jer postavlja scenu za celu vegetaciju.

Rezidba podrazumeva uklanjanje nepotrebning grana sa vinove loze kako bi se obezbedio pravilan rast i proizvodnja voća. Ovaj proces ne samo da pomaže u kontroli veličine i oblika vinove loze, već utiče i na količinu i kvalitet grožđa koje će biti proizvedeno.

Kompletan tekst o rezidbi vinograda

Obrezivanje je delikatan proces koji zahteva veštinu i iskustvo. Važno je da se orezujete u pravo vreme i da uklonite pravu količinu drveta da biste imali zdrav rast i sprečili bolesti. Previše orezana loza može dovesti do niskih prinosa, dok premalo može rezultirati zaraslim lozama koje daju plodove lošeg kvaliteta.

Pored rezidbe, zimski radovi u vinogradu uključuju i druge poslove održavanja, kao što su popravka naslona, žice i zamena oštećenih stubova. Sistemi naslona podržavaju vinovu lozu i obezbeđuju pravilno upravljanje krošnjom tokom vegetacije. Možda će morati da se poprave ili zamene ako su oštećene zimskim olujama ili habanjem. Slično tome, možda će biti potrebno zameniti oštećene stubove kako bi se osiguralo da je sistem naslona čvrst i siguran.

kalendar radova u vinogradu

Proleće - kalendar radova u vinogradu

Mart – Maj

Kako zima prelazi u proleće, fokus se pomera na pripremu vinograda za sezonu vegetacije. Kalendar radova u vinogradu je dosta gust u ovom periodu pa uključuje zadatke kao što su priprema tla, đubrenje i održavanje sistema naslona. U nekim slučajevima, sistemi za navodnjavanje će takođe morati da se instaliraju ili poprave. Vinogradari će takođe morati da zaštiti pupoljke vinove loze od mraza, koji može oštetiti ili uništiti novi rast.

Vodič za prolećne radove u vinogradu

Priprema zemljišta je jedan od prvih zadataka u prolećnom kalendaru vinogradarskih radova. Ekipe vinograda treba da uklone korov ili druge ostatke koji su se možda nakupili tokom zime i olakšaju tlo kako bi vinova loza bolje upijala vodu i hranljive materije. Ovo se obično radi pomoću kultivatora ili freze, koji prevrće zemlju i uklanja korov ili drugu biljnu materiju. U nekim slučajevima, vinogradari će takođe morati da dodaju neke dodatke zemlji kao što su kreč ili sumpor kako bi se uravnotežio pH zemljišta i poboljšala struktura zemljišta.

Đubrenje je još jedan važan zadatak tokom prolećnog perioda. Cilj đubrenja je da se vinovoj lozi obezbede hranljive materije koje su im potrebne za rast i kvalitetan plod. Ekipe vinograda obično primenjuju kombinaciju azotnih, fosfornih i kalijumovih (NPK) đubriva, kao i mikronutrijenata kao što su cink i bor. 

Održavanje naslona je još jedan važan zadatak u proleće. Sistem žica podržava vinovu lozu i pomaže u oblikovanju krošnje za optimalnu proizvodnju voća. Vinogradari treba da pregledaju sistem naslona da li ima neko oštećenje i da poprave ili zamene polomljene žice, stubove ili druge komponente. Možda će takođe morati da podese visinu i zategnutost žica kako bi se prilagodili rastu vinove loze.

Najbolji način za zatezanje žice

Još jedan kritičan zadatak tokom proleća je zaštita pupoljaka vinove loze od oštećenja od mraza. Kasni mraz može prouzrokovati značajnu štetu na novom rastu, što može uticati na količinu i kvalitet ploda koji se proizvodi kasnije u sezoni. Da bi sprečili oštećenje od mraza, vinogradari mogu da koriste različite tehnike, kao što su instaliranje uređaja za zaštitu od mraza, korišćenje mašina za vetar za cirkulaciju toplog vazduha, ili čak paljenje vatre u vinogradu kako bi se stvorio topli, zaštitni pokrivač dima.

Proređivanje lastara – Proređivanje lastara omogućava nam da smanjimo gužvu lastara u krošnji, a samim tim i broj grozdova po lozi. Ovo može biti od presudne važnosti kasnije tokom sezone, kada je potrebno održavati ravnotežu na visoko rodnoj lozi. 

Više o proređivanju lastara ili lačenju, pročitajte u tekstu: Proređivanje lastara- kako poboljšati kvalitet grožđa u proleće

Kalendar radova u vinogradu - Leto

Jun – Avgust

Leto je najprometnije doba godine za vinograde, jer tada počinje da raste i sazreva grožđe. Glavni zadaci tokom ovog perioda su upravljanje krošnjama, proređivanje grozdova i kontrola štetočina. Upravljanje krošnjama uključuje oblikovanje lišća i vinove loze kako bi se optimizovalo izlaganje sunčevoj svetlosti i protok vazduha, što pomaže u sprečavanju bolesti i osigurava da grožđe sazreva ravnomerno. Proređivanje grozdova je proces uklanjanja viška grožđa kako bi se osiguralo da se preostalo voće razvije u potpunosti i ravnomerno. Kontrola štetočina je kritična tokom ovog perioda, jer insekti i bolesti mogu brzo oštetiti voće.

Upravljanje krošnjom je suštinski zadatak tokom letnjeg perioda. Krošnja se odnosi na lišće, izdanke i lastare vinove loze, koje igraju ključnu ulogu u fotosintezi i sazrevanju plodova. Vinogradari treba da upravljaju krošnjom kako bi osigurale optimalno izlaganje svetlosti, cirkulaciju vazduha i prevenciju bolesti. Ovo može uključivati zadatke kao što su proređivanje lastara, uklanjanje listova za upravljanje veličinom i oblikom krošnje.

Navodnjavanje je još jedan kritičan zadatak tokom letnjeg perioda, posebno u područjima sa toplom i suvom klimom. Vinova loza treba dosledno snabdevanje vodom da bi podržala njihov rast i proizvodnju voća. Vinogradari treba da prate nivoe vlage u zemljištu i po potrebi prilagođavaju raspored navodnjavanja kako bi vinove loze dobile pravu količinu vode. Ovo može uključivati korišćenje sistema za navodnjavanje kao što su navodnjavanje kap po kap ili prskalice iznad glave.

Kontrola štetočina i bolesti je još jedan važan zadatak tokom letnjeg perioda. Topli, vlažni uslovi leta mogu da obezbede povoljno okruženje za štetočine i bolesti koje mogu oštetiti vinovu lozu i uticati na kvalitet plodova. Ekipe u vinogradu treba da nadgledaju vinovu lozu na znake štetočina i bolesti i da preduzmu mere da ih kontrolišu po potrebi. Ovo uključuje upotrebu organskih ili sintetičkih pesticida, kao i kulturne prakse kao što su plodored i pokrivni usevi kako bi se sprečilo nakupljanje štetočina i bolesti.

Redukcija prinosa je još jedan kritičan zadatak tokom letnjeg perioda. Redukcija uključuje uklanjanje nekih nezrelih grozdova grožđa iz vinove loze kako bi se osiguralo da preostale grozdove budu optimalne veličine i kvaliteta. Ovo može pomoći da se poboljša ukus i aroma grožđa, kao i da se smanji rizik od zaraze bolesti i štetočina.

kalendar radova u vinogradu

Jesenji radovi u vinogradu

Septembar – Novembar

Kako leto ustupa mesto jeseni, fokus se pomera na berbu grožđa, čime se polako završava kalendar radova u vinogradu. Ovo je najuzbudljivije doba godine za vinare, jer vide kako se plodovi njihovog rada ostvaruju. Berba se obično odvija rano ujutro ili kasno uveče kako bi se izbegao toplotni stres na grožđe. Jednom kada je grožđe ubrano, sortira se, mulja i fermentira da bi se dobilo vino. Nakon berbe, vinovu lozu je potrebno ponovo orezati da bi se pripremila za sledeću vegetaciju.

Koji je pravi momenat za berbu grožđa?

Zaključak:

Kalendar radova u vinogradu je celogodišnji ciklus koji zahteva stalnu pažnju i negu. Svaka sezona predstavlja svoj jedinstveni skup izazova, a vinogradari se moraju prilagoditi promenljivim vremenskim uslovima i drugim faktorima kako bi obezbedili uspešnu žetvu. Razumevanjem kalendara rada u vinogradu, entuzijasti vina mogu steći dublje uvažavanje složenog procesa koji ide u proizvodnju njihovih omiljenih vina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi