Proteinska stabilnost vina. Kako je proveriti? Infografik

Jedna od najbitnijih stavki za enologa pri proizvodnji vina je proteinska stabilnost vina. Provera proteinske stabilnosti vina se radi da bi bili sigurni da neće doći do proteinskog zamućenja u boci, jer takvo vino ne može da se nađe na tržištu i predstavlja veliki problem za vinara koji je takvo vino napunio.

Proteini u vinu

Najčešći problem sa kojim se vinari susreću, jeste proteinska nestabilnost vina koja se manifestuje u vidu zamućenja vina u boci. Proteini koji se nalaze u vinu, na određenoj temperaturi i odgovarajućim uslovima, počnu da koagulišu, stvarajući veće koloidne čestice koje su vidljive golim okom i uočavaju se u vidu zamućenja.

Kako bismo izbegli taj problem, da nam se vino zamuti u boci, moramo da izbistrimo vino na odgovarajući način. Postoje različiti načini za bistrenje i svi će biti opisani na našem sajtu.

Kada smo uradili bistrenje vina, moramo uraditi proveru, kako bismo bili sigurni da je vino stabilno i da neće doći do zamućenja u boci.

Kako proveriti proteinsku stabilnost vina, možete pogledati na infografiku dole.

Kliknite na sliku kako bi se uvećala na prirodnu veličinu

Proteinska stabilnost vina - provera

Kako se radi bistrenje vina uz pomoć bentonita, možete pročitati u posebnom tekstu o benotintu

Opis postupka:

  1. Pripremiti uzorak vina u kome proveravamo proteinsku stabilnost
  2. Isfiltrirati uzorak vina na laboratorijskoj filter hartiji, da se dobije kristalno čisto vino. Ponoviti postupak ukoliko vino i dalje ima određene znakove mutnoće.
  3. Vino staviti u staklenu posudu koja je otporna na visoku temperaturu i kuvati na 80 stepeni, oko pola sata. Gledajte da temperatura bude konstantna i da nema velikih varijacija za tih pola sata.
  4. Ohladiti uzorak vina koji ste prethodno isfiltrirali i kuvali na 80 stepeni
  5. Stavite uzorak u frižider i sačekajte 24 sata
  6. Provera. Ukoliko je uzorak i dalje bistar i nema tragova mutnoće ili neko končasto zamućenje, vino je stabilno i možete ga puniti u bocu. Ukoliko ima i najmanjih znakova mutnoće, vino nije stabilno i morate ga opet bistriti.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi