Vinsko sirće – najbolji vodič za proizvodnju

Da li ste ljubitelj oštrih i ukusnih preliva, soseva i marinada? Ako je tako, možda ćete biti zainteresovani da napravite sopstveno vinsko sirće kod kuće. Vinsko sirće je svojevrstan sastojak koji daje oštrunu i kiselost raznim jelima, a iznenađujuće ga je lako napraviti sami.

U ovom postu na blogu ćemo istražiti nauku iza procesa pravljenja vinskog sirćeta, kao i dati uputstva korak po korak za pravljenje sopstvene serije kod kuće. Bez obzira da li ste iskusan domaći kuvar ili radoznali početnik, pravljenje sopstvenog vinskog sirćeta može biti zabavno i korisno iskustvo koje dodaje jedinstven dodir vašim kulinarskim kreacijama. Dakle, hajde da zaronimo i naučimo kako napraviti vinsko sirće od nule!

Sadržaj

Vinsko sirće - kako nastaje?

Naučno poreklo pravljenja vinskog sirćeta može se pratiti do procesa mikrobne fermentacije. Mikrobna fermentacija je proces u kome mikroorganizmi kao što su bakterije ili kvasac pretvaraju šećere u druga jedinjenja, kao što su alkohol ili sirćetna kiselina.

Proces pravljenja vinskog sirćeta počinje pretvaranjem šećera u vinu u alkohol pomoću kvasca u procesu koji se naziva alkoholna fermentacija. Kada je alkohol proizveden, vino se zatim izlaže kiseoniku, što omogućava bakterijama zvanim Acetobacter da pretvore alkohol u sirćetnu kiselinu kroz proces koji se zove fermentacija sirćetne kiseline.

Isparljive kiseline u vinu

Tokom fermentacije sirćetne kiseline, bakterije Acetobacter troše alkohol u vinu i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu i druga jedinjenja ukusa, koja sirćetu daju karakterističan pikantan ukus.

Poreklo vinskog sirćeta

Poreklo proizvodnje sirćeta može se pratiti do drevnih civilizacija kao što su Vavilonci i Egipćani, koji su koristili sirće za konzerviranje hrane i medicinske svrhe. Reč „sirće“ potiče od francuskog „vin aigre“, što znači „kiselo vino“. U starom Rimu sirće se pravilo fermentacijom vina u velikim glinenim teglama zvanim „amfore“. Rimljani su verovali da sirće ima lekovita svojstva i koristili su ga za lečenje rana i infekcija.

vinsko sirce

Vinsko sirće i zdravlje

Pored svoje kulinarske upotrebe, vinsko sirće ima i niz zdravstvenih prednosti. Pokazalo se da sirće pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, pomaže u gubitku težine i poboljšava varenje. Takođe se koristi kao prirodni lek za gorušicu i refluks kiseline.

Kako se pravi vinsko sirće

Pravljenje sopstvenog vinskog sirćeta kod kuće je jednostavan i isplativ način da uživate u ovom svestranom sastojku. Evo osnovnog recepta:

Sastojci:

1 boca vina (crveno ili belo)
Gaza ili filter za kafu
Staklena tegla ili posuda sa širokim otvorom
Gumica

Korak 1: Izaberite svoje vino
Prvi korak u pravljenju vinskog sirćeta je odabir vina koje želite da koristite. Možete koristiti bilo koju vrstu vina, ali crveno vino se najčešće koristi za pravljenje sirćeta. Izaberite vino koje volite da pijete, jer će to uticati na konačan ukus sirćeta. Takođe je važno odabrati vino koje nije tretirano sulfitima, jer to može ometati proces pravljenja sirćeta.

Korak 2: Pripremite fermentacioni sud
Sipajte vino u čistu staklenu teglu ili posudu, ostavljajući malo prostora na vrhu za vazduh. Pokrijte vrh tegle gazom ili drugom prozračnom tkaninom i pričvrstite je gumenom trakom. Stavite teglu na toplo, tamno mesto gde se neće ometati.

Kako se pravi vino?


Korak 3: Sačekajte da dođe do prirodne fermentacije

Tokom narednih nekoliko nedelja, prirodne bakterije sirćeta koje su prisutne u vazduhu počeće da kolonizuju vino. Primetićete da se na površini vina formiraju mehurići i miris poput sirćeta koji izlazi iz tegle. Ovo je znak da je proces fermentacije u toku.

Korak 4: Pratite proces fermentacije
Važno je pratiti proces fermentacije kako bi se osiguralo da sve napreduje kako treba. Ako se pojave plesni ili drugi znaci kvarenja, bacite tu seriju i počnite ispočetka.

Korak 5: Probajte i prilagodite ukus
Posle nekoliko nedelja, probajte sirće da vidite da li je razvilo oštar ukus koji tražite. Ako nije, ostavite da fermentira jš neko vreme. Ako je previše oštar, možete ga razblažiti vodom ili dodati još vina u teglu.

Korak 6: Procedite i flaširajte sirće
Kada sirće dobije željeni ukus, procedite ga kroz gazu ili filter za kafu da biste uklonili talog. Prebacite sirće u čistu staklenu bocu ili teglu sa čvrstim poklopcem. Sirće će nastaviti da sazreva i razvija ukus tokom vremena.

Različiti načini proizvodnje sirćeta

Postoje različiti načini za proizvodnju sirćeta, a evo 3 najpoznatija:

Tradicionalna metoda: površinska fermentacija
Tradicionalna metoda za pravljenje vinskog sirćeta podrazumeva izlaganje vina vazduhu i omogućavanje mu da prirodno fermentira. Ovo je takođe poznato kao površinska fermentacija, jer bakterije koje pretvaraju alkohol u vinu u sirćetnu kiselinu rastu na površini tečnosti.

Da biste napravili vinsko sirće ovom metodom, jednostavno sipajte vino u veliku posudu, ostavljajući malo prostora na vrhu da vazduh cirkuliše. Pokrijte posudu gazom ili drugim materijalom koji može da diše kako biste sprečili insekte i prašinu, ali pustite vazduh da uđe. Držite posudu na toplom mestu i sačekajte da dođe do prirodnog procesa fermentacije.

Ova metoda može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vašeg okruženja. Važno je da povremeno probate sirće kako biste bili sigurni da razvija ukus koji želite.

Moderna metoda: potopljena fermentacija
Druga metoda za pravljenje vinskog sirćeta je potopljena fermentacija, koja uključuje dodavanje starter kulture bakterija sirćetne kiseline u vino. Ova metoda je brža od tradicionalne površinske fermentacije i proizvodi konzistentniji proizvod.

Da biste napravili vinsko sirće ovim metodom, biće vam potrebna starter kultura bakterija sirćetne kiseline. Dodajte starter kulturu u vino i prebacite smešu u posudu za fermentaciju, kao što je staklena tegla ili keramička posuda. Pokrijte posudu prozračnim materijalom i čuvajte je na toplom, tamnom mestu. Temperatura treba da bude između 21-27°C za optimalnu fermentaciju.

Metoda potopljene fermentacije može trajati nekoliko nedelja do mesec dana, u zavisnosti od željenog nivoa kiselosti. Važno je da povremeno probate sirće kako biste bili sigurni da razvija ukus koji želite.

Brza metoda: sirćetna maja
Najbrži metod za pravljenje vinskog sirćeta je upotreba sirćetne maje. Sirćetna maja je želatinasta supstanca sastavljena od bakterija sirćetne kiseline koja se prirodno formira tokom procesa fermentacije sirćeta. Možete kupiti sirćetne maje na mreži ili napraviti svoje tako što ćete ostaviti seriju vinskog sirćeta da fermentira bez ometanja. Vremenom će se na površini sirćeta formirati sirćetna maja.

Da biste napravili vinsko sirće pomoću sirćetne maje, jednostavno dodajte maju u seriju vina i prebacite smešu u posudu za fermentaciju. Pokrijte posudu prozračnim materijalom i čuvajte je na toplom, tamnom mestu. Sirće će biti spremno za nekoliko nedelja.

Dok brza metoda proizvodi sirće brže od drugih metoda, ukus možda neće biti tako složen kao sirće proizveden drugim metodama.

Belo vinsko sirće

Belo vinsko sirće je vrsta sirćeta napravljenog od belog vina. Pravi se procesom fermentacije u kojem bakterije troše alkohol u vinu i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu, koja sirćetu daje oštar ukus.
Belo vinsko sirće je svestran sastojak koji se obično koristi u kuvanju i pripremi hrane. Ima blaži ukus u poređenju sa drugim vrstama sirćeta, poput crvenog vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta, što ga čini odličnim izborom za delikatna jela koja zahtevaju suptilnu kiselost.
Belo vinsko sirće se može koristiti u raznim receptima, kao što su marinade, prelivi i sosevi. Posebno se dobro slaže sa morskim plodovima, živinom i povrćem. Takođe se može koristiti kao zamena za druge vrste sirćeta u receptima.
Prilikom kupovine belog vinskog sirćeta važno je da izaberete visokokvalitetno sirće napravljeno od dobrog belog vina. Potražite sirće koje je bistro i ima svetao, čist ukus. Čuvajte belo vinsko sirće na hladnom, tamnom mestu i koristite u roku od nekoliko meseci od otvaranja za najbolji ukus.

Obloge od vinskog sirćeta

Postoje ograničeni naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da vinsko sirće može pomoći u smanjenju telesne temperature. Međutim, neki prirodnjaci veruju da sirće, uključujući vinsko sirće, može imati svojstva hlađenja koja mogu pomoći u snižavanju telesne temperature u određenim situacijama.

Jedna teorija je da sirćetna kiselina u sirćetu može pomoći u hlađenju tela podstičući znojenje. Znojenje je prirodan način tela da reguliše telesnu temperaturu, a sirće može pomoći da se stimuliše ovaj proces. Druga teorija je da sirće može pomoći u smanjenju upale u telu, što može doprineti smanjenju groznice ili povišenoj telesnoj temperaturi.

Međutim, važno je napomenuti da se na vinsko sirće ne treba oslanjati kao jedini lek za groznicu ili visoku telesnu temperaturu. Ako imate groznicu, važno je da potražite medicinsku pomoć i da se pridržavate saveta svog lekara. Pored toga, sirće može biti kiselo i može izazvati iritaciju ili oštećenje kože ako se primenjuje lokalno u visokim koncentracijama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi