5 najopasnijih bolesti vinove loze i kako ih prepoznati

Vinova loza, biljka koja nam donosi ukusno i osvežavajuće vino, takođe može biti podložna raznim bolestima. Kao početnik u svetu vinogradarstva, važno je da razumete ove bolesti i kako se nositi s njima. U ovom informativnom vodiču, istražićemo nekoliko najčešćih bolesti vinove loze, njihove uzroke i mere prevencije.

Sadržaj

Pepelnica - bolesti vinove loze

Pepelnica je jedna od najčešćih bolesti vinove loze koja može značajno uticati na zdravlje i prinos biljke. Ova gljivična infekcija uzrokuje formiranje belog praha na lišću, mladicama i grozdovima vinove loze. Kao vinogradar, važno je da razumete uzroke, simptome i metode prevencije pepelnice kako biste održali vaše biljke zdravim i produktivnim.

Uzroci pepelnice: Pepelnica vinove loze uzrokovana je gljivicom iz roda Uncinula necator. Gljiva se razvija u uslovima visoke vlažnosti, ali se može širiti i u sušnim uslovima s niskom vlagom. Optimalna temperatura za razvoj pepelnice je između 15°C i 25°C. Biljke koje su već oslabljene, loše održavane ili podložne stresu, imaju veću verovatnoću da će biti zaražene.

Simptomi pepelnice: Simptomi pepelnice su vidljivi na lišću, mladicama i grozdovima vinove loze. Prvi znakovi infekcije su beli puderasti premaz koji se formira na površini lišća. Ovaj premaz može se proširiti na mladice, izbojke i čak na grozdove. Dok bolest napreduje, listovi mogu promeniti boju, postati žuti, a zatim se osušiti i otpasti. Zaraženi grozdovi često gube kvalitet i mogu propasti. Pepelnica može smanjiti prinos grožđa i uticati na ukupnu vitalnost biljaka.

Proređivanje lastara – kako poboljšati kvaliteti i sprečiti bolesti?

bolesti vinove loze pepelnica
pepelnica vinove loze

Plamenjača vinove loze

Plamenjača je jedna od najraširenijih bolesti vinove loze, koja može prouzrokovati ozbiljne štete na biljkama i smanjiti prinos grožđa. Ova gljivična bolest, takođe poznata kao bolest vinove loze, predstavlja izazov za vinogradare širom sveta. U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome i strategije prevencije plamenjače kako biste bolje razumeli ovu bolest i zaštitili svoje vinograde.

Uzroci plamenjače: Plamenjaču vinove loze izaziva gljivica iz roda Plasmopara viticola. Gljiva se razvija u vlažnim uslovima, posebno kada je temperatura između 10°C i 30°C. Kišni periodi i visoka vlažnost doprinose širenju ove bolesti. Infekcija se obično javlja kada spore gljivice dospeju na vlažnu površinu lišća ili grozdova vinove loze.

Simptomi plamenjače: Simptomi plamenjače vinove loze mogu se primetiti na lišću, mladicama i grozdovima. Na početku infekcije, javlja se pojava žutih mrlja na lišću, praćena formiranjem beličastog premaza na donjoj strani lista. Ovi simptomi se kasnije šire na gornju stranu lista, formirajući smeđe mrlje. Zaraženi listovi mogu se deformisati i opadati. U težim slučajevima, plamenjača može uticati na grozdove, uzrokujući propadanje plodova i gubitak kvaliteta.

Prolećni radovi u vinogradu

bolesti vinove loze
Plamenjača vinove loze

Siva trulež vinove loze

Siva trulež je jedna od najčešćih gljivičnih bolesti vinove loze koja može naneti značajne štete vinogradima i uticati na kvalitet grožđa. Ova bolest, koja je takođe poznata kao siva plesan, uzrokovana je gljivicom iz roda Botrytis cinerea. U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome i strategije prevencije sive truleži kako biste bolje razumeli ovu bolest i zaštitili svoje vinograde.

Uzroci sive truleži: Gljivica Botrytis cinerea, koja uzrokuje sivu trulež, može preživeti u tlu i na biljnim ostacima tokom zime. U proleće, gljiva proizvodi spore koje se šire vetrom ili vodom. Infekcija se najčešće javlja u vlažnim uslovima, pri temperaturama između 15°C i 25°C. Oštećene ili povređene bobice, površinski oštećeni grozdovi i guste vegetativne površine povećavaju rizik od infekcije sivom truleži.

Simptomi sive truleži: Simptomi sive truleži mogu se primetiti na grozdovima, lišću i mladicama vinove loze. Na zaraženim grozdovima, javlja se sivo smeđa plesniva prevlaka, koja može zahvatiti pojedinačne bobice ili se širiti na ceo grozd. Pogođene bobice postaju mekane, trule, a zatim se mogu sušiti ili pretvoriti u suvo mumificirano stanje. Lišće i mladice mogu takođe pokazivati smeđe mrlje i plesnivu prevlaku. Pogođeni delovi biljke mogu otpasti ili se deformisati.

Kalendar radova u vinogradu

bolesti vinove loze
Siva trulež - botritis

Crna trulež vinove loze

Crna trulež je jedna od ozbiljnih gljivičnih bolesti vinove loze koja može naneti značajne štete vinogradima i uticati na prinos i kvalitet grožđa. Ova bolest, poznata i kao crna plesan ili crni rak, izazvana je gljivicom iz roda Guignardia bidwellii. U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome i strategije prevencije crne truleži kako biste bolje razumeli ovu bolest i zaštitili svoje vinograde.

Uzroci crne truleži: Gljivica Guignardia bidwellii, koja uzrokuje crnu trulež, preživljava zimu u zaraženim biljnim ostacima na tlu ili u vinogradu. Infekcija se obično javlja u proleće ili rano leto, kada se aktiviraju spore gljivice pod uticajem vlažnosti i kiše. Oštećenja na lišću ili grozdovima, poput povreda od grada ili insekata, stvaraju povoljne uslove za infekciju crnom truleži.

Simptomi crne truleži: Simptomi crne truleži mogu se primetiti na lišću, mladicama i grozdovima vinove loze. Prvi znaci infekcije uključuju pojavu sitnih crnih tačkica na površini lišća, koje se zatim šire i spajaju. Mrlje mogu postati smeđe ili crne boje, a zahvaćeno lišće može otpasti. Na grozdovima se mogu pojaviti crne pjege, koje se šire i formiraju plesnivu prevlaku. Pogođene bobice postaju meke, trule i mogu izgubiti sok. U težim slučajevima, grozdovi mogu propasti i postati neprikladni za berbu.

bolesti vinove loze
Crna trulež vinove loze

Trulež korena vinove loze

Trulež korena je ozbiljna bolest vinove loze koja može prouzrokovati značajne štete biljkama i smanjiti njihovu vitalnost. Ova bolest, poznata i kao trulež korenovog sistema, utiče na sposobnost vinove loze da efikasno crpi hranljive materije iz zemlje. U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome i strategije prevencije truleži korena kako biste bolje razumeli ovu bolest i zaštitili svoje vinograde.

Uzroci truleži korena: Trulež korena vinove loze može biti izazvana različitim patogenima, uključujući gljivice, bakterije i nematode. Ovi mikroorganizmi obično napadaju korenov sistem biljke kroz oštećenja na korenima, kao što su povrede od mehaničkih udara, insekata ili nepravilne obrade zemljišta. Nepovoljni uslovi, poput preteranog zalivanja, loše drenaže ili kiselog zemljišta, takođe mogu povećati rizik od razvoja truleži korena.

Simptomi truleži korena: Simptomi truleži korena mogu se primetiti na samom korenu i nadzemnim delovima vinove loze. Oboleli korenovi obično imaju tamnu boju i mogu biti mekani i truli na dodir. Biljke koje su zaražene truleži korena često pokazuju slab rast, zakržljavanje i žućenje lišća. Listovi mogu postati oslabljeni, opadati ili imati nezdrav izgled. U težim slučajevima, biljke mogu uginuti.

Prevencija bolesti vinove loze

Kao početnik vinogradar, ključno je razumeti da je prevencija bolesti vinove loze mnogo efikasnija i jeftinija od lečenja već zaraženih biljaka. Evo nekoliko korisnih saveta za prevenciju bolesti vinove loze:

 1. Odaberite otporne sorte: Konsultujte stručnjake i odaberite sorte koje su otporne na poznate bolesti u vašem regionu. Otpornije sorte smanjuju rizik od infekcija i mogu zahtevati manje hemijskih tretmana.

 2. Održavajte dobru ventilaciju: Otvoren prostor između redova vinove loze omogućava bolju cirkulaciju vazduha, što smanjuje vlažnost i sprečava razvoj gljivičnih oboljenja.

 3. Održavajte zdravo lišće: Redovno pregledajte biljke i uklonite oštećene ili zaražene delove lišća. To će smanjiti širenje bolesti na druge delove biljke.

 4. Pravilan raspored sadnje: Prilikom sadnje, ostavite dovoljan prostor između biljaka kako biste obezbedili dobru cirkulaciju vazduha i sprečili prekomernu vlažnost.

 5. Pravilno navodnjavanje: Izbegavajte prekomerno zalivanje, jer višak vlage može stvoriti povoljne uslove za razvoj gljivica. Pratite potrebe vinove loze i pravilno rasporedite navodnjavanje.

Izvori:

 1. University of California Integrated Pest Management (IPM) – Vinova loza:

 2. eXtension – Grape Pathology:

  • Link: https://grapes.extension.org/category/diseases/
  • eXtension je veb platforma koja pruža stručne informacije o različitim poljoprivrednim temama. Njihova sekcija Grape Pathology sadrži informacije o bolestima vinove loze, uključujući simptome, strategije prevencije i upravljanja bolestima.
 3. Grape and Wine Research & Development Corporation (GWRDC):

  • Link: https://www.gwrdc.com.au/viticulture/
  • GWRDC je organizacija koja pruža podršku istraživanju i razvoju u oblasti vinogradarstva i vinarstva. Njihova sekcija Viticulture sadrži informacije o bolestima vinove loze, uključujući identifikaciju, upravljanje i prevenciju bolesti.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi