Flaše za vino – najdetaljniji vodič na internetu

Flaša za vino je ikonski simbol vinske industrije. To je posuda koja štiti i čuva dragocenu tečnost unutra, a takođe je važan deo brendiranja i marketinga vina.

Kao vinaru, odabir prave boce za svoje vino je važna odluka. Želite bocu koja će pokazati vaše vino i istaći ga na polici. U ovom postu ćemo istražiti neke od različitih vrsta flaša za vino i šta kažu o vinu unutra.

Sadržaj

Staklene flaše za vino

Standardne bordo flaše za vino

Bordo flaše su najčešće korišćene flaše za crveno vino širom sveta. Visokog je pravog oblika sa visokim ramenima i dubokim puntom (udubljenje na dnu boce). Ova boca se obično koristi za puna crvena vina sa puno tanina, kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec. Visoka ramena i duboki punt pomažu da se zarobi sediment koji se može formirati u vinu kako stari.

Kompletan vodič kroz različite sorte grožđa

flaše za vino

Burgundi flaše za vino

Burgundska boca je kraća i šira od bordo flaše za vino, sa zakošenim ramenima i plićem puntom. Ova boca se obično koristi za lakša crvena vina sa manje tanina, kao što je Pinot Noir. Širi oblik boce omogućava da veća površina vina dođe u kontakt sa vazduhom, što može pomoći da vino brže stari.

flaše za vino

Alzas flaše za vino

Alzas flaše za vino su visoke i vitke, sa uskim vratom i dugim puntom. Ova boca se obično koristi za bela vina iz regiona Alzasa u Francuskoj, kao što su rizling i Gevurztraminer. Visok, uski oblik boce pomaže u očuvanju delikatnih aroma i ukusa vina.

Kako da izbegnete pojavu kristala u boci?

flaše za vino

Flaše za šampanjac

Boca za šampanjac je teška i debela, sa dubokim ubodom i prepoznatljivim čepom u obliku pečurke. Ova boca je dizajnirana da izdrži pritisak mehurića koji se stvaraju tokom procesa sekundarne fermentacije koji šampanjcu daje sjaj. Duboka udubljenje omogućava više prostora za sediment koji se formira tokom procesa starenja. 

Gde kupiti flaše za vino? 

Boce za penušava vina

Boca penušavog vina je slična boci šampanjca, ali je obično lakša i tanja. Ova boca se koristi za druge vrste penušavih vina, kao što su Prosecco i Cava.

flaše za vino

Flaše za belo vino

Najčešća boca za belo vino je standardna Bordo boca, koja je visoka i vitka sa visokim ramenima i dubokim puntom. Ove flaše za vino se takođe koristi za crvena vina, ali je pogodna i za bela vina. Visoka ramena i duboki punt pomažu da se zarobi sediment koji se može formirati u vinu kako stari, što nije tako uobičajeno u belom vinu. Međutim, ova boca pruža klasičan izgled koji prenosi kvalitet i sofisticiranost.

Još jedna popularna opcija za belo vino je boca Alzasa. Ova boca je visoka i vitka sa uskim vratom i dugim puntom. Visok, uski oblik boce pomaže u očuvanju delikatnih aroma i ukusa vina, što ga čini idealnim za aromatična bela vina kao što su rizling i Gevurztraminer.

Burgundska boca je još jedna opcija za belo vino. Ova boca je kraća i šira od Bordo flaše, sa zakošenim ramenima i plićim ubodom. Širi oblik boce omogućava da veća površina vina dođe u kontakt sa vazduhom, što može pomoći da vino brže stari. Ova boca je idealna za puna bela vina, kao što je Chardonnai.

Na kraju, boca šampanjca se takođe može koristiti za belo vino, posebno penušavo belo vino. Teško i debelo staklo, kao i duboki punt, čine ga pogodnim za vina koja su prošla kroz proces sekundarne fermentacije koji im daje mehuriće. Ova boca je takođe pogodna za mirna bela vina koja zahtevaju odležavanje i duže skladištenje, jer debelo staklo može zaštititi vino od svetlosti i temperaturnih promena.

Napravite svoje vino kao profesionalni enolog uz naše priručnike za proizvodnju vina

PVC flaše za vino

Dok su PVC flaše jeftinija opcija za pakovanje vina, nisu baš idealno rešenje zbog nekoliko faktora.

Prvo, PVC je plastika za koju se zna da ima negativne uticaje na životnu sredinu. PVC nije lako biorazgradiv, a poznato je da njegov proizvodni proces oslobađa štetne hemikalije u životnu sredinu.

Drugo, PVC boce nisu pogodne za dugotrajno skladištenje vina. PVC je materijal koji lako može biti prožet kiseonikom i drugim gasovima, što može negativno uticati na kvalitet vina u unutrašnjosti. To znači da PVC boce nisu idealne za odležavanje vina, jer se vino možda neće razviti kako je predviđeno.

Na kraju, PVC boce nisu estetski ugodne kao staklene boce, koje su tradicionalni izbor za pakovanje vina. Jasan, sjajan izgled staklenih boca je deo privlačnosti vina, a malo je verovatno da će PVC boce odavati isti nivo kvaliteta i sofisticiranosti.

Sve u svemu, iako PVC boce mogu imati određene prednosti, kao što su lagane i nelomljive, one nisu popularan izbor za pakovanje vina zbog negativnog uticaja na životnu sredinu, neprikladnosti za dugotrajno skladištenje i nedostatka estetske privlačnosti. Kao vinar, važno je uzeti u obzir uticaj vašeg izbora pakovanja na životnu sredinu, kvalitet vašeg vina i percepciju vašeg brenda.

flaše za vino

Flaše za vino - dimenzije

Zapremina vinske boce je važna stvar za vinare i za potrošače vina. Boce vina dolaze u različitim veličinama, od malih pojedinačnih veličina do velikih formata pogodnih za posebne prilike i starenje.

Najčešća veličina za bocu vina je 750 mililitara (ml). Ova veličina se obično koristi za crvena i bela vina, kao i za penušava vina i šampanjac.

Međutim, dostupno je nekoliko drugih veličina, uključujući:

Podela: 

  • Mala pojedinačna porcija koja sadrži 187,5 ml.
 
  • Pola boce: Sadrži 375 ml. Ova veličina je pogodna za pojedince ili za prilike u kojima je potrebna samo mala količina vina.
 
  • Magnum: Sadrži 1,5 litara. Magnumi se često koriste za posebne prilike i veruje se da sporije stare od standardnih boca od 750 ml.
 
  • Dvostruki magnum: Sadrži 3 litra
 
  • Jeroboam: Sadrži 4,5 litara.
 
  • Imperijal: Sadrži 6 litara.
 
  • Metuzalem: Sadrži 8 litara.
 
  • Salmanazar: Sadrži 9 litara.
 
  • Baltazar: Sadrži 12 litara.
 
  • Nabukodonosor: Sadrži 15 litara.
 

Veličina boce može uticati na starenje i razvoj vina. Za veće boce, kao što su magnumi i veći formati, veruje se da sporije stare od standardnih boca od 750 ml, što može omogućiti vinu da razvije složeniju i dubinu tokom vremena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi