Različite sorte grožđa i njihove karakteristike – koje vrste grožđa odabrati za različite prilike

Sorte grožđa igraju ključnu ulogu u proizvodnji vina. Odabir prave sorte za uzgoj može biti ključan za kvalitet i ukus vina. U ovom blog postu, predstavićemo vam sedam najboljih sorti grožđa za proizvodnju vina. Kroz tekst, detaljno ćemo opisati karakteristike, arome i okuse ovih sorti, kako biste imali sve informacije potrebne za odabir prave sorte za vašu proizvodnju vina.

Sadržaj

Sorte grožđa

Postoji više od 10.000 sorti grožđa, ali samo neke od njih su pogodne za proizvodnju vina. Sorte grožđa koje se najčešće koriste za proizvodnju vina su razvrstane u dve kategorije: crne i bele sorte grožđa. Crne sorte se koriste za proizvodnju crveog i roze vina, ali je moguće u nekim specijalnim uslovima napraviti i belo vino, dok se bele sorte koriste za proizvodnju belog. Svaka sorta ima svoje jedinstvene karakteristike, arome i ukuse.

Crne sorte grožđa

  • Cabernet Sauvignon je jedna od najpopularnijih sorti grožđa u svetu vina. Ova sorta potiče iz Bordoa u Francuskoj, ali se sada uzgaja širom sveta. Cabernet Sauvignon ima jaku aromu tamnog voća i začina, a ukus je pun, taninski i ima dugotrajni završetak. Ova sorta se obično koristi za proizvodnju visoko kvalitetnih, složenih crnih vina.

 
  • Merlot je druga popularna sorta crnog grožđa, koja takođe potiče iz Bordoa u Francuskoj. Merlot je mekši od Cabernet Sauvignona, sa aromama crvenog voća i tanina. Merlot se obično koristi za proizvodnju mekših, lakših crnih vina, često se meša sa drugim sortama crnog grožđa.

  • Pinot Noir je sorta grožđa koja se najčešće koristi za proizvodnju crnog vina u Burgundiji, Francuska. Pinot Noir ima kompleksnu aromu sa notama jagode i maline, a ukus je mekan i voćan. Pinot Noir je često poznat kao „kralj crnih sorti grožđa“ zbog svoje složenosti i jedinstvenosti.

  • Syrah (Shiraz), takođe poznat kao Shiraz, je sorta grožđa koja se najčešće uzgaja u Rhone dolini u Francuskoj. Syrah ima jaku aromu crnog voća, začina i papra, a ukus je bogat i pun tanina. Ova sorta se obično koristi za proizvodnju crnih vina.

sorte grožđa

Bele sorte grožđa

  • Chardonnay je jedna od najpopularnijih sorti belog grožđa. Ova sorta se uzgaja širom sveta, ali najpoznatija je po proizvodnji vina u Burgundiji, Francuska. Chardonnay ima aromu jabuke, kruške i ananasa, a ukus je suv i pun. Chardonnay se obično koristi za proizvodnju visoko kvalitetnih belih vina.
  • Sauvignon Blanc je sorta belog grožđa koja potiče iz Francuske, ali se sada uzgaja širom sveta. Ova sorta ima aromu citrusa, zelenog povrća i bilja, a ukus je svetao, osvežavajući i kiselkast. Sauvignon Blanc se često koristi za proizvodnju laganijih, osvežavajućih belih vina.

 
  • Riesling je sorta belog grožđa koja se najčešće uzgaja u Nemačkoj. Ova sorta ima aromu breskve, jabuke i meda, a ukus je slatkast i kiselkast. Riesling se obično koristi za proizvodnju slatkih belih vina, ali se može koristiti i za proizvodnju suvih belih vina.

  • Pinot Grigio (Pinot Gris), takođe poznat kao Pinot Gris, je sorta belog grožđa koja potiče iz Italije. Ova sorta ima aromu kruške, jabuke i citrusa, a ukus je suv i osvežavajući. Pinot Grigio se često koristi za proizvodnju laganih, osvežavajućih belih vina.

Autohtone sorte grožđa

sorte grožđa

Autohtone sorte grožđa predstavljaju važan deo kulturne baštine i bogatstva svake zemlje koja se bavi proizvodnjom vina. To su sorte koje su se dugi niz godina razvijale na određenom području, u skladu sa klimatskim uslovima i terenom. Njihova posebnost ogleda se u karakterističnom ukusu, mirisu i boji vina koje se proizvodi od njih.

Postoji veliki broj autohtonih sorti grožđa širom sveta, ali neke zemlje se izdvajaju po svojoj raznolikosti i broju autohtonih sorti. U tim zemljama se grožđe uzgaja već vekovima i odavno je postalo deo njihove tradicije i kulture. Među tim zemljama su Italija, Španija, Francuska, Portugalija, Grčka, Hrvatska, Srbija, Rumunija i Bugarska.

Balkan je takođe poznat po svojim autohtonim sortama grožđa. Na ovom području se uzgajaju brojne sorte koje su specifične samo za ovaj region, a koje su se tokom vekova prilagodile klimatskim uslovima i različitim terenima. Među najpoznatijim autohtonim sortama grožđa na Balkanu su Vranac, Prokupac, Tamjanika, Smederevka, Žilavka, Trnjak, Kratošija, Plavac mali i druge.

Vranac je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Crnoj Gori i Srbiji. Ovo grožđe je poznato po svojoj tamnoj boji, bogatom ukusu i izraženoj aromi. Vranac se najčešće koristi za proizvodnju crnog vina, koje se odlikuje jakom strukturom, intenzivnom aromom i dugim završetkom.

Prokupac je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Srbiji. Ovo grožđe je poznato po svom izraženom ukusu i izraženoj kiselosti, zbog čega se najčešće koristi za proizvodnju crvenog vina. Vina napravljena od prokupca imaju intenzivnu boju, kompleksan ukus i dugotrajni završetak.

Tamjanika je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Srbiji i Crnoj Gori. Ovo grožđe je poznato po svojoj aromatičnosti i izraženom ukusu, a najčešće se koristi za proizvodnju belog vina. Vina napravljena od tamjanike imaju izraženu aromu i ukus po voću i cveću, i mogu se kombinovati sa različitim jelima.

Smederevka je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Srbiji. Ovo grožđe je poznato po svom osvežavajućem ukusu i laganoj kiselosti, zbog čega se najčešće koristi za proizvodnju belog vina. Vina napravljena od smederevke su osvežavajuća, sa laganim ukusom citrusa i voća.

Žilavka je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Bosni i Hercegovini. Ovo grožđe je poznato po svojoj izraženoj kiselosti i mineralnosti, zbog čega se najčešće koristi za proizvodnju belog vina. Vina napravljena od žilavke imaju kompleksan ukus, sa izraženim notama voća i mineralnosti.

Trnjak je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Hrvatskoj. Ovo grožđe je poznato po svom izraženom ukusu i kompleksnosti, zbog čega se najčešće koristi za proizvodnju crnog vina. Vina napravljena od trnjaka imaju intenzivnu boju, bogat ukus i izraženu aromu.

Kratošija je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Crnoj Gori i na severu Albanije. Ovo grožđe je poznato po svojoj izraženoj aromatičnosti i izraženom ukusu, zbog čega se najčešće koristi za proizvodnju crvenog vina. Vina napravljena od kratošije imaju intenzivnu boju, pun ukus i dugotrajni završetak.

Plavac mali je autohtona sorta grožđa koja se uzgaja u Hrvatskoj, a posebno je karakteristična za područje Pelješca. Ovo grožđe je poznato po svojoj jakoj strukturi, bogatom ukusu i izraženoj aromi. Vina napravljena od plavca malog imaju intenzivnu boju, složen ukus i dug završetak.

Autohtone sorte grožđa su izuzetno važne za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa jednog područja. One predstavljaju svojevrsnu vezu sa prošlošću i tradicijom, ali i mogućnost za razvoj i promociju turizma i vinske industrije. Zbog toga je važno da se autohtone sorte grožđa čuvaju i unapređuju, kako bi se osiguralo održivo i kvalitetno vinogradarstvo u budućnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi