Gradiranje rakije – sve što treba da znate o tome!!

Gradiranje rakije je postupak koji se koristi u proizvodnji jakih alkoholnih pića kako bi se postigla optimalna jačina i ukus. Ova tehnika zahteva preciznost i stručnost kako bi se osigurao kvalitet proizvoda. U ovom blog postu, istražićemo sve detalje o gradiranju rakije, od definicije do koraka u procesu, tako da možete razumeti kako se ovo izvrsno alkoholno piće proizvodi.

Sadržaj

Definicija i značaj gradiranja rakije

Gradiranje rakije se odnosi na prilagođavanje jačine alkohola u proizvodu kako bi se postigao željeni ukus i aromatične karakteristike. Ovaj proces omogućava proizvođačima da kontrolišu količinu alkohola u rakiji, čineći je prikladnom za konzumaciju i stvarajući dobro uravnotežene note ukusa. Važno je naglasiti da je razblaživanje rakije zakonom regulisano u mnogim zemljama kako bi se osigurala sigurnost i integritet pića.

Kako se vrši gradiranje rakije?

Proces gradiranja rakije izgleda ovako:

  1. Merenje jačine: Nakon destilacije, rakija se meri pomoću alata kao što je alkoholmetar ili hidrometar. Ovi instrumenti pokazuju koliko je alkohola prisutno u rakiji. Očitavanje se obično vrši u procentima alkohola po zapremini (v/v). Kako se pravilno peče rakija?

  2. Razblaživanje: Nakon merenja jačine, rakija se razblažuje dodavanjem destilovane vode. Ovo je ključan korak jer će dodavanje vode smanjiti jačinu alkohola i doprineti željenom ukusu i mirisu rakije. Koja je najbolja destilovana voda za rakiju? Koliko ćete destilovane vode dodati, zavisi od jačine rakije i željene jačine rakije. Količina vode se određuje na osnovu tablice ili pomoću kalkulatora na našem sajtu.

  3. Ponovno merenje i podešavanje: Nakon razblaživanja, rakija se ponovno meri kako bi se proverila jačina alkohola. Ako je potrebno, možete dodati više vode ili rakije kako biste postigli željenu jačinu.

gradiranje rakije

Tablica za gradiranje rakije

Tablica za gradiranje rakije je korisni alat koji vam pomaže da precizno izračunate količinu vode koju trebate dodati u rakiju kako biste postigli željenu jačinu alkohola. Ova tablica se obično sastoji od različitih vrednosti alkohola i odgovarajućih količina vode koje treba dodati. Evo kako možete koristiti tablicu za gradiranje rakije:

  1. Korak: Proverite trenutnu jačinu alkohola vaše rakije. To možete učiniti pomoću alkoholmetra ili hidrometra, koji će vam pokazati procenat alkohola po zapremini.

  2. Korak: Pronađite red u tablici koji odgovara trenutnoj snazi alkohola vaše rakije i kolonu u kojoj je željena jačina rakije.

  3. Korak: Na mestu gde ste ukrštaju kolone trenutne i željene količine alkohola očitajte količinu destilovane vode koju treba dodati za 100 litara rakije.

Na primer, ako je trenutna snaga vaše rakije 60% alkohola, a želite da je spustite na 40%. Pogledajte gde se ukrštaju kolonone za željenu rakiju od 40% i trenutnu od 60% i doibijate da je potrebno dodati 51,5 litara destilovane vode na 100 litara rakije da biste dobili željenu jačinu.

Važno je da se pridržavate uputstava u tablici i pažljivo dodajte vodu kako biste postigli željeni rezultat. Preporučuje se postepeno dodavanje vode i pažljivo mešanje nakon svakog dodavanja kako biste ravnomerno rasporedili snagu i očuvali kvalitet rakije.

Jako bitna stvar kod gradiranja rakije jeste temperatura rakije, zbog čega treba izvršiti korekcije ukoliko odstupa od one koja je propisana od strane proizvođača vašeg grada – alkoholmetra.

 

Kalkulator za razblaženje rakije

Tablica za razblaživanje rakije jeste dobra, ali zahteva malo veće računanje i prilagođavanje količine jer je ona računata na 100 litara rakije, tako da ako imate neku drugu količinu, morate da prilagođavate količinu destilovane vode svojoj količini.

Mnogo jednostavniji način za to jeste da koristite kalkulator na našem sajtu, preko koga ćete mnogo jednostavnije, uz samo nekoliko klikova izračunati tačno koliko vam je destilovane vode potrebno.

Gradiranje rakije i temperatura

Temperatura je još jedan važan faktor prilikom razblaživanja rakije. Promene u temperaturi mogu uticati na tačnost merenja jačine alkohola i dodavanje vode. Evo nekoliko bitnih stvari o temperaturi prilikom gradiranja rakije:

  1. Merenje temperature: Pre nego što počnete meriti jačinu alkohola i prilagođavati je, važno je da rakija bude na odgovarajućoj temperaturi. Optimalna temperatura za merenje je obično oko 20°C. Ova temperatura je standardna i omogućava tačno očitavanje vrednosti alkohola.

  2. Korekcija temperature: Temperatura rakije može uticati na očitavanja alkoholmetra ili hidrometra. Ovi instrumenti su često kalibrirani na određene temperature, a očitavanja mogu biti pogrešna ako temperatura nije u okvirima kalibracije. Zbog toga se koristi metoda korekcije temperature kako bi se dobila tačnija očitavanja.

  3. Koristite tablicu za korekciju: Postoje tablice i formule koje omogućavaju prilagođavanje očitavanja alkohola na određenoj temperaturi. Ove tablice vam omogućavaju da preračunate merenja na osnovu trenutne temperature rakije. Na taj način možete dobiti tačniju vrednost jačine alkohola koja će biti osnova za dalje razblaživanje. Vodič za proizvodnju rakije od šljive

  4. Kontrola temperature tokom dodavanja vode: Kada dodajete vodu da biste smanjili jačinu alkohola, takođe je važno pratiti temperaturu. Idealno je da i rakija i voda budu na istoj temperaturi prilikom mešanja. To može pomoći u ravnomernom raspoređivanju snage i postizanju željene konzistencije proizvoda. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi