Kvasci za Chardonnay – 4 najbolja kvasca na tržištu

Chardonnay, kralj belih vina, ima sposobnost da izrazi različite stilove, od svežih i voćnih do složenih i punih. Ključno za postizanje tih stilova je izbor pravog kvasca za fermentaciju. Među brojnim proizvođačima kvasaca, Lallemand se izdvaja po svojoj raznolikosti i kvalitetu. U ovom blog postu, istražićemo najbolje kvasce za Chardonnay iz Lallemandove ponude koju možete pronaći na sajtu svezavino.com, kako oni oblikuju karakter vina i njihov uticaj na razvoj aroma.

Sadržaj

Najbolji Kvasci za Chardonnay sa sajta svezavino.com

EC-1118, poznat i kao „Champagne kvasac“, je univerzalni kvasac sa širokom primenom u proizvodnji vina. Sa temperaturnim opsegom fermentacije od 15 do 30°C i impresivnom tolerancijom na alkohol od 18%, ovaj kvasac je pouzdan izbor za razne uslove. Njegova karakteristika da ističe voćni profil grožđa i doprinosi živahnom kiselinskom okviru čini ga idealnim za proizvodnju voćnih i osvežavajućih Chardonnay vina.

DV10 je kvasac sa izraženim aromatskim profilom. Sa rasponom fermentacije od 15 do 32°C i tolerancijom na alkohol od 16%, ovaj kvasac pruža mogućnost kreiranja vina sa intenzivnim voćnim mirisima. Dodatno, blaga hrskavost koju ovaj kvasac donosi može doprineti slojevitosti vina. DV10 je odličan izbor za one koji žele da istraže aromatične aspekte Chardonnay vina.

D47 je kvasac sa naglaskom na voćnim aromama i karakteristikama teroara. Njegova temperatura fermentacije, od 15 do 20°C, omogućava postepeno oslobađanje složenih aroma i profila vina. Sa tolerancijom na alkohol od 14%, D47 je kvasac koji stvara vina sa izraženim složenim profilom, ističući voćne note i mineralnost karakterističnu za terroir.

Uzimajući u obzir važnost diverziteta, dodajemo još jedan izbor – Cross Evolution. Ovaj kvasac ima temperaturni raspon fermentacije od 15 do 30°C i toleranciju na alkohol od 16%. Cross Evolution je kvasac koji se ističe svojom sposobnošću da naglasi strukturu vina, pružajući kompleksnost i puno telo. Njegov profil doprinosi stvaranju vina sa izraženim aromama i bogatstvom ukusa.

Kvasci za Chardonnay - Uporedna Analiza

Kvasac

Temperatura fermentacije

Tolerancija na alkohol

Karakteristike

Stil vina

Zahtevnost za hranu

EC-1118

15-30°C

18%

Voćni profil, živahne kiseline

Voćna, osvežavajuća

Niska

DV10

15-32°C

16%

Aromatski, intenzivni voćni mirisi, hrskavost

Aromatična, blago hrskava

Srednja

D47

15-20°C

14%

Voćne arome, karakter teroara, složen profil

Složena, mineralna

Srednja

Cross Evolution

15-30°C

16%

Kompleksnost, puno telo

Bogata, kompleksna

Srednja

Uloga Kvasca u Razvoju Aroma Chardonnay Vina

Kada razmatramo kreiranje složenog profila Chardonnay vina, važno je razumeti ulogu kvasaca u formiranju karakterističnih aroma i ukusa. Kvasci igraju ključnu ulogu tokom fermentacije, pretvarajući šećere u alkohol i oslobađajući različite jedinjenja koja doprinose bogatstvu vina. Kod Chardonnay vina, posebno je značajan uticaj kvasca na razvoj voćnih i aromatičnih nota.

Sve o sorti grožđa Chardonnay

Tipične Arome Chardonnay Vina

Chardonnay vina se mogu pohvaliti širokim spektrom aroma, koje se često razvijaju tokom procesa fermentacije. Ove arome variraju od voćnih i cvetnih, do orašastih i mineralnih. Voćni spektar se proteže od sočnih tropskih voćnih nota poput ananasa, manga i kruške, do zrelih citrusa poput limuna i grejpa. Pored toga, aromatične note cveća, kao što su beli cvetovi i jasmin, često doprinose kompleksnosti mirisa.

Jedna od ključnih karakteristika Chardonnay vina je prisutnost orašastih aroma, koje se kreću od badema do lešnika, pružajući vinu dodatnu dimenziju. Mineralne note, poput kamenja ili krečnjaka, takođe su prisutne i doprinose terroiru i karakteru vina.

Kompletan vodič za arome vina

Uloga Kvasca u Razvoju Aroma

Kvasci imaju sposobnost da transformišu šećere u alkohol i ugljen-dioksid, ali takođe i da proizvode enzime i metaboličke produkte koji obogaćuju vino aromama. Tokom fermentacije, kvasci oslobađaju estre, tiolne spojeve, fenole i druge jedinjenja koja su odgovorna za razvoj karakterističnih aroma vina.

Estri su jedna od ključnih grupa aroma koje se stvaraju tokom fermentacije. Oni doprinose voćnim i cvetnim notama u vinu. Na primer, estri poput izoamil acetata mogu doneti note banane, dok etil acetat doprinosi voćnim aromama poput jabuke i kruške.

Tiolni spojevi su takođe značajni, posebno za Chardonnay vina. Oni mogu doprineti aromama citrusa, grejpa i drugog voća. Sumporni spojevi, kao što su metiltiofenoli, takođe mogu dati vinu karakteristične mirise dima ili drva.

Kako Kvasci Oblikuju Arome Chardonnay Vina

Izbor određenog kvasca može značajno uticati na razvoj aroma Chardonnay vina. Na primer, kvasci poput EC-1118 iz Lallemand ponude mogu istaći voćni profil grožđa, pružajući vino sa živahnim kiselinama i čistim voćnim notama. S druge strane, kvasci kao što je DV10 imaju sposobnost da pojačaju aromatične note, pružajući intenzivne voćne mirise i blagu hrskavost.

Zaključak

Lallemand kvasci za Chardonnay nude širok spektar mogućnosti za prilagođavanje vina prema željenom stilu. Od voćnih i osvežavajućih, do kompleksnih i bogatih, svaki kvasac nosi sa sobom svoje jedinstvene karakteristike. Prilikom izbora kvasca, važno je uzeti u obzir željeni profil vina, temperaturne uslove i karakteristike teroara. Sa Lallemand kvascima, vinogradari i enolozi imaju alate za stvaranje Chardonnay vina koja će zadovoljiti različike ukuse vinoljubaca širom sveta. Odlučite se za kvasac koji najbolje odgovara vašoj viziji i eksperimentišite sa različitim stilovima Chardonnay vina, uzimajući u obzir kako kvasci oblikuju arome vina i doprinose bogatstvu njegovih karakteristika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi