Priprema zemljišta za sadnju vinove loze

Priprema zemljišta za sadnju vinove loze izgleda ovako:

 1. Analiza zemljišta: Uradite analizu zemljišta da biste odredili pH zemljišta, nivoe hranljivih materija i tip zemljišta. Ovo će vam pomoći da odredite koje korekcije u zemlji, ako ih ima, je potrebno izvršiti na tlu pre sadnje.
 2. Korekcije zemljišta: Na osnovu rezultata analize zemljišta, po potrebi izvršiti korekcije zemljišta. Na primer, ako je zemljište previše kiselo, dodajte kreč da biste podigli pH. Ako zemljištu nedostaje hranljivih materija, dodajte organsku materiju ili đubrivo.
 3. Očistite područje: Uklonite korov, travu ili ostatke sa područja za sadnju.
 4. Oranje ili obrada zemlje: Preokrenite zemlju na dubinu od najmanje 30 do 50 cm, ponekad čak i dublje. Ovo će pomoći da se unesu izmene u tlo i obezbedi da koreni vinove loze imaju dobro okruženje za rast.
 5. Izravnajte tlo: Uverite se da je zemlja ravna da biste obezbedili odgovarajuću drenažu.
 6. Podignite naslon: Pre sadnje, poželjno je da podignete sistem stubića koji će podržavati vinovu lozu dok rastu.
 7. Sadnja vinove loze: Izaberite sorte otporne na bolesti koje su pogodne za vašu oblast. Rasporedite vinovu lozu u skladu sa specifičnom sortom i sistemom rešetki koji koristite.
 8. Zalijte biljke: Zalijte novozasađene vinove loze duboko i redovno kako biste im pomogli da stvore korene i ojačaju.
analiza zemlje

Analiza zemljišta

Analiza zemljišta je važan deo pripreme vašeg zemljišta za sadnju i može vam pomoći da utvrdite koji hranljivi sastojci nedostaju vašem tlu, kao i koje izmene zemljišta treba da uradite da biste postigli optimalne uslove rasta. Evo nekoliko opštih koraka za sprovođenje analize zemljišta:

 • Nabavite komplet za ispitivanje zemljišta: Možete kupiti komplet za ispitivanje zemljišta u poljoprivrednim apotekama ili možete poslati uzorak zemljišta u laboratoriju na testiranje. Obavezno pažljivo pratite uputstva na kompletu.
 • Uzmite uzorak zemlje: Uzmite uzorak zemlje sa područja na kojem planirate da posadite vinovu lozu. Koristite čist ašov ili lopatu da kopate do dubine od nekih 20ak santimetara i sakupite šaku zemlje sa nekoliko različitih mesta u oblasti. Pomešajte uzorke zemlje zajedno u čistoj kanti ili kontejneru.
 • Pripremite uzorak: Uklonite sve ostatke ili kamenje iz uzorka tla i razbijte sve grudve. Ostavite da se zemlja osuši nekoliko sati pre testiranja.
 • Testirajte zemljište: Sledite uputstva na kompletu za ispitivanje zemljišta da biste testirali zemljište na pH, nivoe hranljivih materija i druge faktore koji mogu uticati na rast vinove loze. Možda ćete morati da dodate vodu uzorku tla da biste napravili kašu za testiranje.
 • Tumačenje rezultata: Kada dobijete rezultate testa, možete ih tumačiti da biste utvrdili koje korekcije ili đubriva treba da dodate zemljištu da biste postigli optimalne uslove rasta. Pažljivo pratite preporuke o rezultatima testa.

Sprovođenjem analize zemljišta, možete osigurati da vaša vinova loza ima najbolje moguće uslove za uzgoj i možete izbjeći probleme kao što su nedostatak ili višak hranljivih materija koji mogu uticati na zdravlje i produktivnost vaše loze.

priprema zemljišta za sadnju vinove loze

Priprema zemljišta za sadnju - Korekcije

Korekcija zemljišta znači dodavanje različitih materijala zemljištu kako bi se poboljšala njegova plodnost, tekstura i struktura. Izmene zemljišta mogu pomoći da se ispravi nedostatak hranljivih materija, prilagodi pH zemljišta, poveća sadržaj organske materije i poboljša struktura zemljišta za bolji rast biljaka.

Evo nekih uobičajenih korekcija koje se najčešće koriste za pripremu zemljišta:

 • Organska materija: Dodavanje komposta, stajnjaka ili drugih organskih materijala u zemljište može poboljšati strukturu zemljišta, povećati kapacitet zadržavanja vode i obezbediti hranljive materije biljkama dok se organska materija razgrađuje. Organska materija takođe može pomoći u poboljšanju aeracije tla i smanjenju zbijanja tla.
 • Kreč ili sumpor: Kreč može povećati pH kiselih zemljišta, dok sumpor može smanjiti pH u alkalnim zemljištima. Prilagođavanje pH vrednosti zemljišta može pomoći da se hranljivi sastojci postanu dostupniji biljkama i poboljša opšte zdravlje zemljišta.
 • Đubriva: Dodavanje đubriva u tlo može pomoći u ispravljanju nedostataka hranljivih materija i obezbediti esencijalne hranljive materije za rast biljaka. Različite vrste đubriva obezbeđuju različite hranljive materije, tako da je važno odabrati pravo đubrivo za vaše zemljište i biljke.

Važno je napomenuti da korekcije zemljišta treba dodati u pravim količinama i u pravo vreme kako bi se izbeglo prekomerno đubrenje ili izazivanje drugih problema. Test zemljišta može pomoći da se identifikuju specifični nedostaci hranljivih materija ili drugi problemi sa zemljištem koje treba rešiti pre sadnje.

Orezivanje vinove loze

Priprema zemljišta za sadnju vinove loze - Čišćenje zemlje

Raščišćavanje tla znači uklanjanje vegetacije, ostataka ili drugih prepreka sa područja na kojem planirate da posadite. Ovo je važan korak u pripremi tla za sadnju jer vam omogućava da počnete sa čistim listom i smanjite konkurenciju za resurse između postojećih biljaka i novih biljaka koje želite da uzgajate.

Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu kada čistite zemlju:

 • Uklonite svu vegetaciju: Koristite lopatu, motiku ili druge alate da uklonite travu, korov ili druge biljke koje rastu u oblasti gde planirate da posadite. Obavezno uklonite i korenje, jer neke biljke mogu ponovo da izrastu čak i iz malih komada korena koji su ostali.
 • Uklonite ostatke: Uklonite sve kamenje, štapove ili druge ostatke koji mogu biti na površini tla ili neposredno ispod nje. One vam mogu smetati kada sadite, a takođe mogu stvoriti prepreke za korenje biljaka dok pokušavaju da rastu.
 • Razmislite o korišćenju herbicida: Ako imate veliku površinu za čišćenje ili imate posla sa posebno tvrdoglavim korovom ili vegetacijom, razmislite o korišćenju herbicida kako biste ubili postojeće biljke pre nego što počnete da pripremate zemljište. Obavezno pažljivo pročitajte etiketu i pratite sva bezbednosna uputstva kada koristite herbicide.

Oranje ili obrada zemlje

Oranje ili obrađivanje tla je proces razbijanja tla i omekšavanja kako bi se stvorilo bolje okruženje za rast biljaka. Ovo je važan korak u pripremi zemljišta za sadnju vinove loze, jer može pomoći da se poboljša aeracija tla, infiltracija vode i dostupnost hranljivih materija.

Evo osnovnih koraka koji su uključeni u oranje ili obradu tla:

 • Izaberite pravu opremu: Vrsta opreme koju koristite za oranje ili obradu zemlje zavisiće od veličine površine koju treba da pripremite, vrste zemljišta koje imate i drugih faktora. Uobičajeni tipovi opreme uključuju rotacione mašine, plugove i kultivatore.
 • Uklonite preostalu vegetaciju: Pre nego što počnete sa oranjem ili obradom zemlje, obavezno uklonite preostalu vegetaciju ili ostatke koji bi mogli biti na površini tla.
 • Obradite zemlju u delovima: Da biste bili sigurni da možete efikasno da obrađujete zemlju, najbolje je da podelite površinu koju treba da pripremite na manje delove. Radite svaki deo jedan po jedan, počevši od jednog kraja i prelazeći preko.
 • Podesite dubinu: U zavisnosti od vrste opreme koju koristite, možda ćete moći da podesite dubinu pluga ili freze. Važno je da dobijete pravu dubinu kako biste osigurali da se tlo olabavi do odgovarajuće dubine za vaše biljke.
 • Poravnajte tlo: Nakon što ste preorali ili obrali tlo, moraćete da ga izravnate da biste stvorili glatku površinu za sadnju. Koristite grabulje ili neki drugi alat da uklonite sve velike grudve ili kamenje, a zatim zagladite tlo što je bolje moguće.

Ravnanje tla

Ravnanje tla je važan korak u pripremi tla za sadnju, jer pomaže da se osigura da je površina ujednačena i spremna za sadnju. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu prilikom izravnavanja tla:

 • Uklonite sve velike grudve ili kamenje: Pre nego što počnete da izravnavate tlo, obavezno uklonite sve velike grudve ili kamenje koje bi moglo biti na površini. Ovo može stvoriti prepreke za korenje biljaka dok pokušavaju da rastu, a takođe mogu otežati ravnomernu sadnju.
 • Koristite grabulje ili motiku: Grabulje i motike su dobar alat za ravnanje tla. Koristite alat za pomeranje tla sa visokih na niske površine, stvarajući glatku i ravnu površinu. Obavezno obradite zemlju nežno kako biste izbegli oštećenje nežnog korena biljke.
 • Proverite da li postoji drenaža: Dok izravnavate tlo, obratite pažnju na to kako voda teče. Želite da se uverite da tlo nije previše zbijeno, što može ometati drenažu i stvoriti preplavljene oblasti. Ako primetite područja u kojima se čini da se voda skuplja, možda ćete morati da dodate još amandmana na tlo da biste poboljšali drenažu.
 • Nabijajte zemlju: Nakon što ste izravnali tlo, koristite nabijač ili valjak da biste učvrstili tlo i stvorili čvrstu površinu za sadnju. Ovo može pomoći u sprečavanju erozije i obezbediti stabilnu osnovu za vaše biljke

Poravnavanje tla je samo jedan korak u pripremi tla za sadnju. Nakon što ste poravnali tlo, možda ćete morati ponovo da uradite analizu zemljišta, dodate izmene tla ukoliko je potrebno.

Pročitajte sve o sorti grožđa Tamjanika

Sadnja vinove loze

Sadnja vinove loze je kritičan korak u uspostavljanju vinograda i važno je da se to uradi ispravno kako bi se obezbedio zdrav rast i produktivan usev. 

Evo nekoliko osnovnih koraka koje treba slediti prilikom sadnje vinove loze:

 • Iskopajte rupu za sadnju: Svaku rupu za sadnju treba iskopati do dubine od oko 40-50 cm i širine od oko 30 cm. Tlo uklonjeno iz rupe treba usitniti i pomešati sa kompostom, đubrivom ili drugim izmenama zemlje.
 • Korekcija parametara zemlje: Ako je potrebno, dodajte neko đubrivo na tlo u rupi za sadnju da biste poboljšali drenažu, plodnost ili druge faktore koji mogu uticati na rast vinove loze.
 • Postavite vinovu lozu u rupu: Nežno stavite vinovu lozu u rupu za sadnju, vodeći računa da ne oštetite korenje. Raširite korenje što je ravnomernije moguće i postavite lozu tako da spoj kalemova (mesto gde se stapa i podloga spajaju) bude tik iznad linije tla.
 • Napunite rupu zemljom: Popunite rupu opuštenom mešavinom zemlje, pazeći da je zemlja čvrsto nabijena oko korena kako biste izbegli vazdušne džepove. Zalijte tek zasađenu lozu kako biste pomogli da se tlo smiri.
 • Podignite sistem naslona: Kada se vinove loze zasade, važno je instalirati sistem naslona u vidu stubića koji mogu biti drveni ili od nekog drugog materijala kako biste podržali njihov rast. Stubići treba da se postavi pre nego što se loza veže, kako bi se izbeglo kasnije ometanje korena.
 
Najbolji stubići za vinograd
 
 • Vežite vinovu lozu: Kako loze rastu, moraće da budu vezana duž sistema stubića. Ovo može uključivati vezivanje mladih izdanaka za žice, orezivanje viška lastara i podsticanje vinove loze da raste po određenom obrascu

Najbolji način za zatezanje žice

Da li da zalivam mlade čokote loze?

Da, zalivanje vinove loze je važan deo brige o njima. Adekvatna vlaga je neophodna da bi loza rasla i dala zdrav rod grožđa. Međutim, važno je da ih zalivate na odgovarajući način kako biste izbegli preterano ili nedovoljno zalivanje, što može imati negativne efekte na vinovu lozu.
Količina vode koja je potrebna vinovoj lozi zavisiće od faktora kao što su klima, tip zemljišta i faza rasta. Uopšteno govoreći, vinovoj lozi je potrebno više vode u ranim fazama rasta, kada razvijaju svoj korenov sistem i uspostavljaju se u zemljištu. Kako vinove loze sazrevaju, potrebno im je manje često zalivanje, ali i dalje dovoljno da podrže rast i razvoj grožđa.

Evo nekoliko opštih saveta za zalivanje vinove loze:

 • Zalivajte duboko i ređe: bolje je da zalivate vinovu lozu duboko i ređe, nego da im češće dajete male količine vode. Ovo će podstaći korenje da raste dublje u tlu, što može dugoročno učiniti vinovu lozu otpornijom na sušu.
 • Zalivanje ujutru: Zalijte vinovu lozu ujutru, kada su temperature niže i manje isparavanje. Ovo će pomoći da se voda efikasnije upije u tlo.
 • Nemojte preterano zalivati: Preterano zalivanje može dovesti do preplavljenog tla, što može prouzrokovati truljenje korena i oštetiti vinovu lozu. Uverite se da zemlja ima priliku da se malo osuši između sesija zalivanja.
 • Pratite vlagu tla: Redovno proveravajte vlažnost tla tako što ćete ubaciti prst u tlo do dubine od nekoliko inča. Ako je zemlja suva na ovoj dubini, vreme je da zalijete vinovu lozu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi