Rakija od suvih šljiva – savršen spoj slasti i arome

Dok pijuckate čašicu rakije, skoro da možete da okusite sunčano voće koje je ušlo u proizvodnju ovog tradicionalnog pića. A da li ste znali da postoji i metoda po kojoj se pravi i rakija od suvih šljiva, koje daju zanimljiv i složen profil ukusa? Kao enolog sa iskustvom, želim da podelim sa vama proces pravljenja rakije od suvih šljiva, od namakanja i fermentacije do pažljivog procesa destilacije koji stvara ovaj voljeni napitak. Spremite se da otkrijete umetnost i nauku proizvodnje rakije, kao i jedinstveni karakter ovog omiljenog napitka u kome uživaju generacije.

Sadržaj

Suve šljive

Suve šljive, poznate i kao suve šljive, vekovima su bile glavna hrana. Šljive su porijeklom iz zapadne Azije i uzgajaju se i uživaju hiljadama godina. Sušenje šljiva je popularan način čuvanja voća, a takođe se koncentrišu njihovi prirodni šećeri i ukusi.

Suve šljive su veoma zahvalan sastojak koji se može koristiti u raznim jelima, od slatkih do slanih. Često se koriste u pečenju, kao što su kolači sa šljivama i torti, i uobičajeni su dodatak mešavini i granola pločicama. Takođe se mogu koristiti za dodavanje slatkog i oštrog ukusa slanim jelima kao što su variva i tagine.

Jedna od prednosti suvih šljiva je njihova hranljiva vrednost. Dobar su izvor vlakana, vitamina i minerala, a takođe su bogati antioksidansima. Pokazalo se da jedenje suvih šljiva pomaže u poboljšanju zdravlja probave, snižava nivo holesterola, pa čak i pomaže u gubitku težine.

Kada je u pitanju kupovina suvih šljiva, važno je tražiti proizvode visokog kvaliteta. Najbolje sušene šljive su debele, sočne i bez ikakvih znakova buđi ili kvarenja. Takođe je važno pročitati etiketu i uveriti se da proizvod ne sadrži nikakve dodane šećere ili konzervanse.

Kako se pravi rakija od šljiva? – pogledaj

Osim u kulinarstvu, suve šljive su se koristile i u medicinske svrhe. Tradicionalno se koriste za lečenje zatvora, a neke studije su pokazale da takođe mogu pomoći u sprečavanju gubitka kostiju i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Sve u svemu, sušene šljive su ukusan i hranljiv sastojak koji može dodati ukus i zdravstvene prednosti raznim jelima. Bilo da se uživa kao užina ili se koristi u kuvanju, sušene šljive su svestran i ukusan dodatak svakoj ostavi.

rakija od suvih šljiva

Kako se pravi rakija od suvih šljiva?

Proizvodnja rakije od suvih šljiva predstavlja izazov za proizvođače zbog visokog sadržaja šećera u plodovima, koji može sprečiti razmnožavanje kvasca i time ometati alkoholno vrenje. Suvim šljivama je neophodno pripremiti ih na poseban način kako bi se stvorili optimalni uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.

Kada se suve šljive stavljaju u vodu, one apsorbuju vodu i povećavaju svoju masu. U vodi, šećer u plodu se rastvara, što smanjuje ukupni sadržaj šećera u plodu. Ovaj proces, poznat kao hidratacija, takođe pomaže u razbijanju ćelijskih struktura ploda i oslobađanju aroma koji su prisutni u plodu.

Potrebno je dodati 300-350 litara vode zagrijane na 45 stepeni Celzijusa na 100 kg suvih šljiva i ostaviti da se natapaju jedan dan kako bi nabubrili. Na ovaj način, sadržaj šećera se smanjuje na 10-12%, što je ekvivalentno količini šećera u svežim plodovima.

Potom se dodaje aktivni kvasac i dobro izmeša sa šljivama. Masa se ostavi da fermentira, a nakon toga se obavlja destilacija. 

Konačno, rakija od suvih šljiva je slična onoj od svežih šljiva, ali ima svoj specifičan ukus i miris. Iz 100 kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara rakije jačine 50% alkohola.

rakija od suvih šljiva

Rakija od suvih šljiva - enzimi i kvasci

Korišćenje selekcionisanih kvasaca postala je neophodna praksa u proizvodnji rakije od suvih šljiva, jer je kvalitet krajnjeg proizvoda nemerljivo bolji i fermentacija sigurna. Zbog toga su proizvođači počeli sve više da koriste komercijalne kvasce umesto prirodnih. Kvasac V 1116 je jedan od popularnijih komercijalnih kvasaca koji se koristi za fermentaciju kljuka od suvih šljiva, a odlikuje se svojom sposobnošću da efikasno fermentiše šećere iz suvih šljiva čak i u teškim uslovima, kao što su visoke temperature i visok nivo alkohola.

Pored selekcionisanih kvasaca, korišćenje komercijalnih enzima, kao što je Lalzyme Fruit, takođe može poboljšati kvalitet i kvantitet rakije od suvih šljiva. Ovaj enzim sadrži različite enzime, poput pektinaze i celulaze, koji pomažu u razbijanju ćelijskih zidova plodova i oslobađanju šećera, čime se povećava količina dostupnih šećera za fermentaciju i poboljšava efikasnost fermentacije.

Uz korišćenje selekcionisanih kvasaca i komercijalnih enzima, proizvođači mogu postići veću kontrolu nad procesom fermentacije i poboljšati kvalitet i kvantitet rakije od suvih šljiva. Međutim, važno je napomenuti da ove tehnologije ne mogu nadomestiti loš kvalitet izvornih suvih šljiva, zbog čega je izbor sirovina i njihova priprema ključni faktor u proizvodnji kvalitetne rakije.

Online prodavnica – svezavino.com

Ima u ponudi sve ono što je potrebno za proizvodnju rakije i vina vrhusnkog kvaliteta. Veliki izbor najboljih selekcionisanih kvasaca, enzima i čipsa za odležavanje.

 

Rakija od suvih šljiva - destilacija

Kada je u pitanju rakija od suvih šljiva, destilacija je ključni korak u procesu proizvodnje. Nakon što je plod fermentirao, preostaje proces destilacije koja će od smjese dobivenih alkoholom i vodom napraviti konačni proizvod – rakiju.

Destilacija se obavlja u bakarnom kazanu, koji se zagreva na temperaturu veću od 78 °C. U ovom procesu se vrši razdvajanje alkohola i vode, tako da se u prvim kapima destilata nalazi visok postotak alkohola. Ove prve kapljice se zovu „prvenac“ i obično sadrže nepoželjne supstance, kao što je metil alkohol pa se ne koriste za daljnju proizvodnju.

Kazani za rakiju – najbolji vodič na internetu

Zatim dolazi srce destilata, koji se prikuplja u drugom sudu. To je najkvalitetniji deo rakije, koji ima najviši postotak alkohola i najbolji ukus. U ovom trenutku, veoma je važno da se odvoji srce od „patoke“, tj. posljednjih kapljica koje imaju niži postotak alkohola i neugodnog su ukusa.

Upravo zato, destilacija rakije od suvih šljiva zahteva iskustvo i pažljivo praćenje procesa kako bi se dobila kvalitetna rakija. Kada se destilacija završi, rakija se obično ostavi da odstoji u drvenim bačvama kako bi se postigao optimalan okus i aroma.

Kako se peče rakija?

rakija od suvih šljiva

Rakija od suvih šljiva - odležavanje

Nakon što se destilacija završi, rakija od suvih šljiva se obično ostavlja da odležava u drvenim bačvama kako bi se postigao optimalan ukus i aroma.

Odležavanje je proces koji traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a vreme odležavanja zavisi od ukusa proizvođača i konačnom cilju proizvodnje. Kroz proces odležavanja, rakija od suvih šljiva dobija na kvalitetu, postaje pitkija i finija.

Drvene bačve u kojima se rakija odležava, doprinose njenom karakterističnom ukusu i aromi. Tokom odležavanja, rakija se smiruje i usklađuje s aromama drveta, stvarajući neponovljiv ukus.

Ukoliko rakija od suvih šljiva odležava nekoliko godina, dobija se izvanredna rakija vrhunskog kvaliteta, koja se najčešće prodaje kao premium proizvod. Ipak, važno je naglasiti da je proces odležavanja veoma važan, ali i zahtevan te da ga ne treba podcenjivati, jer neadekvatno odležavanje može dovesti do nepoželjnih aroma i ukusa.

Zato, ako želite uživati u pravom užitku i punom okusu rakije od suvih šljiva, važno je odabrati kvalitetan proizvod i dati mu dovoljno vremena za odležavanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi