Merlot – Najpopularnije grožđe za crveno vino na svetu

Merlo je jedna od najrasprostranjenijih sorti grožđa na svetu, poznata po svojoj glatkoj, baršunastoj teksturi i bogatim voćnim ukusima. To je kompleksno grožđe koje može proizvesti različite stilove, od laganih, voćnih vina do punog, snažnog vina koja mogu da stare decenijama. Za vinare, ova sorta je cenjena sorta grožđa koja nudi niz mogućnosti kada je u pitanju stvaranje izuzetnih vina.

Sadržaj

Poreklo i istorija

Ova osrta grožđa vodi poreklo iz oblasti Bordo u Francuskoj, gde se gaji vekovima. Ime Merlot potiče od francuske reči merle, što znači kos, a smatra se da se odnosi na tamnoplavo-crnu boju grožđa. U Bordou se merlo često kupažira sa kaberne sovinjonom i drugim sortama grožđa kako bi se stvorila neka od najpoznatijih i najskupljih vina na svetu.

Grožđe Merlo - uslovi uzgoja

Ovo je izdržljiva sorta grožđa koja može da raste na različitim zemljištima i klimatskim uslovima. Međutim, uspeva u toplim, suvim uslovima sa dobro drenirajućim zemljištima. U hladnijim klimatskim uslovima, merlo može da ima problema da u potpunosti sazri, što dovodi do zelenih, zeljastih ukusa u gotovom vinu. Kao rezultat toga, mnogi vinari u hladnijim regionima mešaju merlo sa drugim sortama grožđa kako bi uravnotežili ove ukuse i primenjuju različite tehnologije proizvodnje.

merlot

Merlo - aromatski profil

Merlo je poznat po svojoj glatkoj, baršunastoj teksturi i bogatim voćnim ukusima, koji mogu uključivati kupine, šljive i višnje. Takođe može da pokaže sekundarne ukuse čokolade, kafe i duvana, kao i tercijarne ukuse kože i zemljanih nota kako stari. Profil ukusa Merlota može da varira u zavisnosti od toga gde se uzgaja, klime i tehnika proizvodnje vina koje se koriste.

Punoća
Tanini
Kiselina
Alkohol
13,5 do 15%

Kako se pravi?

Vinari imaju na raspolaganju razne tehnologije kada je u pitanju pravljenje vina. Jedna od najvažnijih odluka koju će doneti je kada će ubrati grožđe. Prerano berba može rezultirati zelenim, zeljastim aromama, dok prekasna berba može rezultirati previše zrelim, džemastim aromama. 

U vinogradu treba biti obazriv sa prinosom, jer je dosta rodan, pa ako malo preterate sa količinom grožđa u vinogradu, to će se osetiti u vinu.

Od merloa možete praviti roze i crveno vino, mada postoje na svetu i slučajevi da vinari prave i belo vino od merloa.

 

merlot

Merlot roze

Izbor grožđa:

Prvi korak u pravljenju roze vina od ove sorte je odabir pravog grožđa. Grožđe treba da bude zdravo, bez bolesti i oštećenja i ubrano u optimalnom stepenu zrelosti. Idealno vreme za berbu grožđa Merlot za roze vino je pre nego što je potpuno zrelo jer nam treba manja količina alkohola i svežija aromatika, tako da se preporučuje da se bere grožđe koje ima 20 do 22% šećera.

Maceracija:

Maceracija je proces omogućavanja pokožici grožđa da dođu u kontakt sa sokom, što daje vinu boju, tanin i ukus. Za roze vino, period maceracije je kraći nego kod crvenog vina, obično traje samo nekoliko sati do nekoliko dana. Tokom ovog vremena, treba pratiti boju soka kako bi se uverio da je to željena nijansa ružičaste boje. Čim procenite da je boja ta koju želite, odmah prekidajte maceraciju.

Presovanje:

Kada se postigne željena boja, sok se odvaja od pokožice kroz proces koji se zove presovanje. Proces presovanja je poželjno da bude nežan kako bi se sprečilo izdvajanje previše tanina ili gorčine iz pokožice, čime ćete dobiti lagano i osvežavajuće vino. Sok se zatim pretače u posude za fermentaciju, gde će fermentirati u vino.

Fermentacija:

Tokom fermentacije, kvasac koristi šećer u soku i pretvara ga u alkohol. Proces fermentacije može treba da traje od 7 dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od željenog nivoa alkohola i profila ukusa. Temperatura fermentacije treba da bude niža i to na nekih 13 do 15 stepeni i da se pažljivo kontroliše kako bi se osiguralo da vino zadrži svoje karakteristične voćne ukuse i arome.

Kvasci za roze vino

Odležavanje:

Nakon što je fermentacija završena, roze vino odležava kratko, obično nekoliko meseci, kako bi se omogućilo da se ukusi i arome dalje razvijaju. Za to vreme vino se prebacuje u posude gde će odležavati.

Flaširanje:

Kada vino odleži na zadovoljstvo vinara, flašira se i etiketira. Ružino vino napravljeno od merloa je obično najbolje konzumirati mlado, u roku od godinu ili dve od flaširanja, kako bi se u potpunosti cenili njegovi delikatni voćni ukusi i aroma

Ultimativni vodič za roze vina

Crveno vino od merloa

Izbor grožđa:

Prvi korak u pravljenju crvenog vina je odabir pravog grožđa. Grožđe treba da bude zdravo, bez bolesti i oštećenja i ubrano u optimalnom stepenu zrelosti. Idealno vreme za berbu merlo grožđa za crveno vino je kada ono dostiže maksimalnu zrelost i sadržaj šećera, a to je od 24 do 26% šećera.

Muljanje grožđa:

Nakon berbe, grožđe se transportuje u vinariju, gde se mulja i uklanja peteljke. Gnječenje i uklanjanje peteljki je proces odvajanja grožđa od zelenih delova i muljanja kako bi se oslobodio sok i pulpa. Ovaj proces takođe omogućava pokožici da dođu u kontakt sa sokom, što vinu daje boju, tanine i ukus.

Fermentacija:

Nakon muljanja i uklanjanja peteljke, sok i pulpa se pretaču u posude za fermentaciju, gde će fermentirati u vino. Proces fermentacije se pokreće zasejavanjem kvasca u kljuk, na način koji je opisan u tekstu zasjeavanje kvasca. Temperatura posude za fermentaciju se pažljivo kontroliše kako bi se osiguralo da vino zadrži svoje voćne ukuse i arome.

Kvasci za crveno vino

Maceracija:

Tokom fermentacije, pokožice grožđa ostaju u kontaktu sa sokom na duži period, obično oko dve do tri nedelje. Ovaj proces se naziva maceracija i omogućava vinu da izvuče maksimalan ukus i tanin iz ljuske. Vinar treba redovno da prati boju i ukus vina kako bi osigurao da se vino razvija po želji. Čim osetite da je izvučeno dovoljno tanina, prekinuti maceraciju.

Presovanje:

Kada se završe procesi fermentacije i maceracije, vino se odvaja od komine kroz proces koji se zove presovanje. Proces presovanja zavisi od prese koju imate, ali bilo bi dobro da bude nežan kako bi se sprečilo izdvajanje previše tanina ili gorčine iz kore, što rezultira glatkim i uravnoteženim vinom.

Odležavanje:

Nakon presovanja, i 2 pretakanja, jedno posle 2 dana, a drugo posle 7 dana, vino se prebacuje u hrastovu burad, gde odležava od nekoliko meseci do nekoliko godina. Hrastove buradi dodaju vinu arome vanile, začina i tosta, a takođe mogu pomoći da se omekšaju njegovi tanini. Potrebno je redovno degustirati vino tokom procesa odležavanja kako bi osigurao da se ono razvija po želji.

Flaširanje:

Kada vino odleži na zadovoljstvo vinara, flašira se i etiketira. Crvena vina na bazi ove sorte grožđa se obično najbolje konzumiraju nakon nekoliko godina starenja, omogućavajući vinu da razvije dalju složenost i dubinu.

merlot

Najpoznatija vina od Merloa

Evo nekoliko najpoznatijih svetskih merloa:

Chateau Petrus:
Chateau Petrus je jedno od najskupljih i najcenjenijih vina na svetu, a pravi se skoro u potpunosti od grožđa Merlo. Ovo vino potiče iz apelacije Pomerol u Bordou u Francuskoj, a poznato je po svojoj bogatoj, baršunastoj teksturi i složenim ukusima crnog voća, čokolade i tartufa. Vino odležava u hrastovim buradima od 18 do 24 meseca, što vinu dodaje arome vanile i začina.

Duckhorn Three Palms Vineiard Merlot:
Duckhorn Three Palms Vineiard Merlot je visoko cenjeno vino iz doline Napa, Kalifornija. Napravljen je od 100% merlo grožđa i poznat je po svojim bogatim, tamnim voćnim ukusima, baršunastoj teksturi i dugom, glatkom završetku. Ovo vino odležava u hrastovim buradima 18 meseci, što vinu dodaje arome vanile, kedra i začina.

Chateau Cheval Blanc:
Chateau Cheval Blanc je još jedno visoko cenjeno vino iz apelacije Pomerol u Bordou, Francuska. Ovo vino je napravljeno od mešavine grožđa merlo i kaberne frank i poznato je po složenim ukusima crnog voća, začina i zemlje. Vino odležava u hrastovim buradima do 18 meseci, što vinu dodaje arome vanile i tosta.

Shafer Vineiards Hillside Select:
Shafer Vineiards Hillside Select je poznato vino iz okruga Stags Leap u dolini Napa u Kaliforniji. Ovo vino je napravljeno od mešavine grožđa kaberne sovinjona i merloa i poznato je po intenzivnim ukusima kupine, kasisa i čokolade. Vino odležava u hrastovim buradima 32 meseca, što vinu dodaje arome vanile, tosta i začina.

Leonetti Cellar Merlot:
Leonetti Cellar Merlot je visoko cenjeno vino iz Valla Valle Vallei-a, Vašington. Ovo vino je napravljeno od 100% merlo grožđa i poznato je po bogatim, tamnim voćnim ukusima, čvrstim taninima i dugom, složenom završetku. Vino odležava u hrastovim buradima 15 meseci, što vinu dodaje arome vanile i začina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi