Mlado vino: Putovanje kroz sveže i vibrantne ukuse

Mlado vino je jedinstvena i očaravajuća kategorija vina koja privlači mnoge ljubitelje širom sveta. Ova sveža i živahna pića nose sa sobom obeležja novosti, buđenje i plodnost. Za proizvođače vina, stvaranje kvalitetnog mladog vina zahteva poseban pristup i pažnju. U ovom blog postu, istražujemo tajne uspeha u proizvodnji mladog vina i pružamo korisne savete za postizanje vrhunskih rezultata.

Sadržaj

Šta je Mlado Vino?

Ovo vino predstavlja sveže vino koje je nedavno fermentirano i brzo pušteno na tržište. Ova vina karakteriše voćna i cvetna aroma, živahna kiselost i mladalačka svežina. Proizvođači često koriste specifične sorte grožđa i tehnike fermentacije kako bi postigli željene karakteristike mladog vina.

Kako se pravi vino?

Šta utiče na kvalitet?

 1. Izbor Sorti Grožđa: Odabir pravih sorti grožđa ključan je za stvaranje kvalitetnog mladog vina. Sorte koje su poznate po svojoj živosti, voćnosti i svežini, poput Sauvignon Blanc-a, Gamay-a ili Tempranillo-a, mogu biti odličan izbor. Sorte grožđa

 2. Berba u Pravom Momentu: Timing je presudan za berbu grožđa za ovaj tip vina. Grožđe treba da bude dovoljno zrelo da pruži punoću ukusa, ali i zadrži svežinu i živost koja je karakteristična za mlada vina. Pažljivo praćenje zrelosti grožđa i praćenje meteoroloških uslova ključno je za postizanje pravog trenutka berbe.

 3. Kontrolisana Fermentacija: Tehnika fermentacije ima veliki uticaj na karakteristike mladog vina. Kontrolisana fermentacija pri nižim temperaturama može pomoći u zadržavanju voćnih aroma i svežine. Odabir pravih kvasaca takođe je važan za postizanje željenih karakteristika. 

 4. Čuvanje na Inertnom Materijalu: Ovo vino često se čuva u inertnim materijalima poput čelika ili stakla kako bi se zadržale primarne arome i očuvao sveži karakter. Ovo omogućava vinu da zadrži svoju prirodnu lepotu i izrazi svežinu koju mlado vino nosi. 

Saveti za Postizanje Dobrog Mladog Vina

 1. Kontinuirano Praćenje i Analiza: Praćenje vina tokom procesa proizvodnje je ključno. Redovno uzorkovanje, analiza i senzorna ocena pomažu u praćenju kvaliteta i donošenju pravovremenih intervencija ako je potrebno. Analize vina

 2. Pažljivo Upravljanje Kiselinom: Mladim vinima često nedostaje zrelost kiseline. Upravljanje kiselosti može se postići blagim dodavanjem vinske kiseline ili kiselinske korekcije tokom procesa proizvodnje kako bi se postigao optimalan balans. Kako smanjiti kiselinu u vinu?

 3. Marketinška Strategija: Mlado vino ima svoje specifično tržište i privlači određenu ciljnu grupu potrošača. Stvaranje atraktivne etikete, promocija putem društvenih mreža i organizovanje događaja mogu biti ključni faktori za uspešno plasiranje mladog vina na tržište.  

Enološka Sredstva za Mlado Vino: Enzimi i Kvasci

Enzimi i kvasci igraju ključnu ulogu u proizvodnji mladog vina, pružajući podršku u fermentaciji, razvoju arome i očuvanju svežine. Kao renomirana prodavnica enoloških sredstava, svezavino.com nudi širok spektar enzima i kvasaca koji se koriste u stvaranju vrhunskih mladih vina. Evo nekoliko izbora koji mogu unaprediti vaš proces proizvodnje:

 1. Enzim C Max: Ovaj enzimski preparat pomaže u poboljšanju bistrenja i stabilnosti mladog vina. Smanjuje prirodnu oblačnost vina, poboljšava sedimentaciju i pomaže u uklanjanju neželjenih komponenti.

 2. Kvasac Lalvin EC-1118: Ovaj kvasac pruža pouzdanu i konzistentnu fermentaciju. Karakteriše ga dobra tolerancija na niske temperature i visok sadržaj šećera, što je idealno za fermentaciju mladog vina.

 3. Kvasac Lalvin QA23: Ovaj kvasac naglašava voćne arome i doprinosi svežini mladog vina. Takođe je poznat po svojoj dobroj toleranciji na niske temperature i visokim nivoima alkohola.

 4. Enzim Cuve blanc: Enzim Lallzyme cuvee blanc je specifičan pektolitički enzim sa beta-glukozidnim delovanjem koji se koristi za maceraciju belog grožđa kod proizvodnje kvalitetnih belih vina

Važno je naglasiti da je odabir enzima i kvasaca specifičan za svako vino i može zavisiti od karakteristika grožđa, željenih aroma i drugih faktora. Konsultacija sa stručnjacima i preporuke enologa sa našeg sajta mogu biti od velike pomoći pri odabiru pravih enoloških sredstava za stvaranje izvanrednog mladog vina.

Mlado Vino ili Šira?

Mlado vino i šira su dva pojma koji se često koriste u vinskom svetu, ali imaju neke suštinske razlike. Iako mogu delovati slično, posebno u smislu godišta i svežine, postoje ključne karakteristike koje ih razlikuju.

Mlado vino je vino koje je proizvedeno od svežeg grožđa i obično se konzumira relativno brzo nakon berbe. Ova vina su često voćna, sveža i imaju blagu kiselinu. Proces fermentacije se odvija u bačvi ili tanku, gde se prirodni šećeri iz grožđa pretvaraju u alkohol. Ovo vino može biti belo, crveno ili roze, u zavisnosti od sorte grožđa.

Šira, s druge strane, predstavlja nefermentisani sok od grožđa koji sadrži koštice, stabljike i pokožicu. To je početni proizvod u procesu proizvodnje vina. Šira se može konzumirati sveža ili se koristi za dalju fermentaciju kako bi se dobilo vino. Dok je mlado vino rezultat fermentacije šire, šira je sirovina iz koje se vino proizvodi.

Glavna razlika između mladog vina i šire je u procesu proizvodnje. Mlado vino je već prošlo fermentaciju, dok je šira nefermentisani sok koji se koristi kao osnova za proizvodnju vina. Takođe, šira može biti osnova za različite stilove vina, dok je mlado vino specifično vino koje je spremno za konzumaciju.

Iako mogu postojati određene sličnosti u svežini i voćnosti između mladog vina i šire, važno je napomenuti njihove suštinske razlike. Mlado vino predstavlja konačan proizvod, dok je šira sirovi materijal koji se koristi u procesu proizvodnje vina.

Arome Mladog Vina

Mlado vino obično ima specifične arome koje su karakteristične za njegovu svežinu i mladost. Ove arome mogu varirati u zavisnosti od sorte grožđa i procesa proizvodnje, ali postoje neke uobičajene karakteristike koje se često povezuju sa mladim vinima:

 1. Voćne arome: Ovo vino često ima izražene voćne arome. To mogu biti arome citrusa poput limuna, grejpfruta ili zrelog voća poput jabuka, kruške i breskve. Takođe se mogu javiti arome tropskog voća poput ananasa i manga.

 2. Cvetne arome: Ovaj tip vina može imati i cvetne arome koje doprinose njegovoj svežini. To mogu biti arome cveta jorgovana, bagrema ili belog cveća.

 3. Zelene arome: Ovo vino često ima zelene arome koje podsećaju na svežu travu, lišće ili zelene biljke. Ove arome mogu biti prisutne kod vina od određenih sorti grožđa, poput Sauvignon Blanc-a.

 4. Mineralne arome: Mlada vina mogu imati i karakteristične mineralne arome, koje se ponekad opisuju kao miris kišnice ili miris zemlje nakon kiše. Ove arome doprinose složenosti i svežini vina.

Važno je napomenuti da se arome mladog vina mogu razlikovati u zavisnosti od geografskog područja, sorte grožđa i stila vina. Takođe, sazrevanjem vina, arome se mogu promeniti i razviti nove slojeve kompleksnosti.

U svakom slučaju, ovo vino obično ima vibrantne, sveže i voćne arome koje ga čine osvežavajućim i prijatnim za konzumaciju.

mlado vino

Poznata Svetska Mlada Vina

Najpoznatija svetska mlada vina često dolaze iz različitih regiona i sorte grožđa. Evo nekoliko primjera nekih od najomiljenijih i najtraženijih mladih vina širom sveta:

 1. Beaujolais Nouveau (Francuska): Beaujolais Nouveau je jedno od najpoznatijih mladih vina. Dolazi iz regije Beaujolais u Francuskoj i proizvodi se od sorte grožđa Gamay. Svake godine, trećeg četvrtka u novembru, ovaj svetli, voćni i sveži Beaujolais Nouveau se pušta u prodaju i slavi širom sveta.

 2. Vinho Verde (Portugal): Vinho Verde je portugalsko vino koje se odlikuje svojom mladošću, svežinom i blagom kiselinom. Proizvodi se uglavnom od autohtonih sorti grožđa, poput Alvarinho, Loureiro i Trajadura. Vinho Verde je često laganog tela, sa voćnim aromama citrusa i zelenog voća.

 3. Riesling (Nemačka): Riesling je sorta grožđa koja se koristi za proizvodnju mladih vina u Nemačkoj. Ova vina su poznata po svojoj izraženoj voćnosti, svežini i izbalansiranoj kiselini. Riesling mlada vina mogu se razlikovati od suvih do poluslatkih ili slatkih stilova, pružajući širok spektar ukusa.

 4. Novello (Italija): Novello je mlado vino koje se proizvodi u Italiji. Slično kao i Beaujolais Nouveau, Novello se pušta u prodaju svake godine u novembru. Ovo svetlo, voćno vino često ima primamljive arome trešanja, malina i jagoda.

 5. Sauvignon Blanc (Novi Zeland): Mlada vina od sorte Sauvignon Blanc iz Novog Zelanda su poznata po svojoj intenzivnoj voćnosti, živahnim aromama zelenih paprika, koprive i citrusa. Ova vina imaju svježinu i oštru kiselinu koja ih čini idealnim za uživanje u mladosti.

Ovo su samo neki od najpoznatijih svetskih mladih vina, ali postoji mnogo više izbora širom sveta. Svako od ovih vina ima svoj jedinstveni stil i karakteristike, ali ih sve povezuje svežina, voćnost i prijatnost za konzumaciju u mladosti. Bez obzira na to koji region ili sortu grožđa preferirate, svet mladih vina nudi raznovrsnost i uživanje u svežim i živopisnim vinima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi