Probanje vina u proizvodnji – ultimativni vodič

Vino je jedno od najstarijih i najpopularnijih pića u svijetu. Osim što je neizostavan dio mnogih kultura i tradicija, vino ima i važnu ekonomsku ulogu. Proizvodnja vina donosi veliki profit proizvođačima, a vina su popularna i među potrošačima širom svijeta. Upravo zbog toga, proizvođači vina posvećuju veliku pažnju procesu proizvodnje kako bi stvorili vrhunska vina koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Jedan od ključnih aspekata u proizvodnji vina je njegovo isprobavanje ili probanje. Probavanje vina je umetnost koja zahteva pažnju, osetljivost i znanje kako bi se u potpunosti uživalo u svim aspektima vina. Osim što pruža užitak za nepce, probanje vina također može biti izvor informacija i znanja o vrsti grožđa, regiji i načinu proizvodnje i potencijalnim problemima koji su prisutni u njemu.

U ovom blog postu, istražićemo proces probanja vina, od otkrivanja ukusa i mirisa do pronalaženja problema i mana u vinu. Osim toga, razmotrićemo neke od naučnih činjenica koje stoje iza probanja vina i savete koje proizvođači vina mogu primijeniti kako bi poboljšali kvalitet svojih vina.

Sadržaj

Probanje vina - Osnove

Kada želite da probate vino, postoji nekoliko osnovnih koraka koje treba slijediti kako biste najbolje iskoristili vaše iskustvo:

Vizuelna procena

Prvi korak za probanje vina je vizuelna procena boje i bistrine. Boja vina može otkriti puno o njegovoj starosti, vrsti grožđa koje je korišteno, kao i o tome da li je vino bilo izloženo svetlu ili kiseoniku. Bistrina vina nam otkriva u kojoj fazi pripreme se nalazi vino i da li je potrebno uraditi bistrenje ili filtriranje vina. 

Boja treba da bude čista i zdrava, ukoliko se radi o belom vinu, boja treba da bude svetlo žuta sa zelenkastim odsjajem, nikako da bude braon ili neka jako žuta nijansta. Ako je reč o crvenom vinu, ono treba da bude rubin crvene boje, nikako da ima neku cigla nijansu.

Procena mirisa

Nakon vizuelne procene, sledeći korak u probanju vina je procena mirisa. Miris vina nam otkriva puno o njegovim karakteristikama, poput vrste grožđa, godine berbe i načina proizvodnje. Osim toga, miris vina takođe pomaže u identifikovanju grešaka u proizvodnji, poput reduktivnog vina, oksidacije ili neprikladne količine sumpora.

Mirisi koji nisu prihvatljivi:

  • Miris vina na pokvarena jaja, odnosno sumporna jedinjenja, sugeriše da se radi o nekoj oksidaciji – kako popraviti miris vina na jaja
  • Miris vina na OHO lepak, znači da je došlo do stvaranja prevelike količine isparljivih kiselina i na žalost, takvom vinu nema spasa
  • Previše otvoren miris vina, govori da je vino u kontaktu sa kiseonikom
  • Oštar miris na vinobran -govori nam da je skoro dodat vinobran ili da ga možda ima više nego što treba
  • Miris vina na mokru krpu znači da je verovatno sud u kome se nalazi vino problematičan.
  • Previše drveta na mirisu, znači da vino treba da izvadite iz drvenog suda ili da mu izvadite alternative
 

Ukus vina

Još jedan bitan korak u probanju vina je, naravno, ukus. Ukus vina može otkriti puno o njegovim karakteristikama, poput slatkoće, kiselosti, gorčine i jačine. Ukus nam pomaže da identifikujemo da li je vino punog ili slabijeg ukusa, da li je u balansu kiselina i šećer, da li je možda alkohol previše izražen…

Sve to nam omogućava da na vreme izvršimo korekcije u vinu, ukoliko je to potrebno, da smanjimo kiselinu, zamaskiramo nedostatak punoće itd.

Kako se vrši popravljanje kiseline u vinu?

Koje čaše su najbolje za probanje vina?

Odabir prave čaše za probanje vina može biti presudan za doživljaj okusa i mirisa. Različiti oblici i veličine čaša mogu uticati na način na koji se vino razvija i otkriva svoje karakteristike.

Generalno, najbolje je koristiti čaše koje su tanke, prozirne i prostrane, kako bi se vino moglo videti, okusiti i osetiti na najbolji mogući način. Evo nekoliko primera čaša koje se obično koriste za probanje vina:

  1. Čaše za belo vino: Čaše za belo vino su manje i užeg oblika u odnosu na čaše za crveno vino. Ovaj oblik omogućuje da se vino duže održi na nižoj temperaturi i istovremeno se razvija aroma. Čaše za belo vino su takođe tanje od čaša za crveno vino, što pomaže u oslobađanju mirisa.

  2. Čaše za crveno vino: Čaše za crveno vino su veće od čaša za belo vino, s oblikom koji se postupno širi prema rubu čaše. Ovaj oblik pomaže u oslobađanju taničnosti i kompleksnih aroma u crvenom vinu.

  3. Degustacione čaše za vino: Degustacione čaše su univerzalne čaše koje mi enolozi najviše koristimo za probanje vina jer su jednostavne za korišćenje i dovoljno male da se može sipati samo mala količina vina da bi osetili sve ono što želimo. Kako izgleda degustaviona čaša, možete pogledati na slici

probanje vina

Koliko često se proba vino u proizvodnji?

Probavanje vina je ključni proces u proizvodnji vina, a potrebno je praktikovati ga redovito tokom celog procesa proizvodnje. Redovno probavanje vina omogućava proizvođačima vina da otkriju nedostatke u procesu proizvodnje i pravodobno ih isprave.

Prvi korak za probanje vina obično se događa tokom berbe grožđa. Proizvođači vina uzimaju uzorke grožđa i procjenjuju kvalitet, slast i kiselost. To im pomaže u određivanju vremena berbe i kako dalje prerađivati grožđe.

Merenje šećera u širi

Nakon što se grožđe preradi i vino fermentira, proizvođači vina redovno uzimaju uzorke vina i proveravaju kvalitet i fermentaciju. Ovi uzorci se obično uzimaju svakih nekoliko dana ili svaki dan, zavisno od faze proizvodnje i samog vina. Ove je ujedno i najosetljiviji deo procesa proizvodnje koji zahteva konstantu budnost i posvećenost. U ovoj fazi je najbolje raditi i sve korekcije koje imate, jer se tada najmanje osećaju u finalnom vinu.

Kad vino završi proces fermentacije, često se prebacuje u druge sudove kako bi se odvojio od naslaga taloga. Tokom ovog procesa, proizvođači vina mogu uzeti uzorke vina iz različitih delova suda kako bi procenili kvalitet i otkrili nedostatke. U ovoj fazi se često dešava da talog bude loš, pa to može da izazove neprijatni miris u vinu. Bitno je samo na vreme ga osetiti i odmah reagovati, kako ne bi previše oštetio vino.

Nakon što je vino odvojeno od taloga, može se prebaciti u druge tankove za sazrevanje. Tokom ovog procesa, proizvođači vina redovno uzimaju uzorke kako bi procenili kvalitet, arome i ukuse vina. U ovoj fazi proizvodnje, proizvođači vina obično uzimaju uzorke jednom mjesečno i tada rade finalne korekcije vina kao što su popravljanje kiseline…

Nakon što je vino sazrelo, proizvođači vina uzimaju uzorke kako bi procenili spremnost vina za punjenje u boce. Ovi uzorci se često uzimaju jednom nedeljno kako bi se osiguralo da je vino u najboljem mogućem stanju pre punjenja u boce.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi