Otkrijte tajnu dugovečnosti – da li se resveratrol krije u vašoj omiljenoj čaši vina?

Resveratrol je prirodni jedinjenje koje se nalazi u određenim vrstama hrane, poput crnog grožđa, čokolade i kikirikija. Poznat je po svom antioksidativnom dejstvu i može imati brojne koristi po zdravlje, uključujući smanjenje rizika od srčanih oboljenja, poboljšanje metaboličkog zdravlja i podršku zdravom starenju. Osim toga, postao je poznat po svojim potencijalnim prednostima u nezi kože, jer se smatra da ima antioksidativna i protivupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv starenja kože. U ovom članku ćemo detaljno istražiti svaku od ovih tema i saznati više o njegovoj ulozi u očuvanju zdravlja i lepoti.

Osnove

Resveratrol je polifenol koji je privukao pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih benefita.
Jedna od najviše proučavanih potencijalnih prednosti je njegova sposobnost da aktivira SIRT1, protein uključen u regulisanje procesa starenja. Pokazalo se da SIRT1 produžava životni vek i poboljšava zdravlje u studijama na životinjama. Takođe se pokazalo da  poboljšava funkciju mitohondrija, što može doprineti poboljšanom energetskom metabolizmu i zdravlju. Međutim, neke studije su dovele u pitanje direktnu ulogu SIRT1 u posredovanju zdravstvenih koristi resveratrola, i predloženi su alternativni mehanizmi.
Resveratrol je takođe proučavan zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Pokazalo se da inhibira aktivnost nekoliko proinflamatornih signalnih puteva i smanjuje proizvodnju proinflamatornih citokina. Ovi efekti mogu doprineti uočenim zaštitnim efektima protiv različitih inflamatornih bolesti, kao što su ateroskleroza i artritis.
Još jedna njegova potencijalna korist je sposobnost da modulira aktivnost nekoliko metaboličkih puteva, uključujući metabolizam glukoze i lipida. Pokazalo se da poboljšava osetljivost na insulin i unos glukoze, što može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Takođe se pokazalo da resveratrol poboljšava profil lipida smanjenjem LDL holesterola i povećanjem HDL holesterola, što može doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Pored toga, može imati svojstva i protiv raka. Studije su pokazale da može inhibirati rast ćelija raka i indukovati apoptozu, ili ćelijsku smrt, u ćelijama raka. Međutim, mehanizam koji leži u osnovi ovih efekata još nije u potpunosti shvaćen, a neke studije su dovele u pitanje kliničku relevantnost ovih nalaza.
Dok je većina istraživanja o resveratrolu sprovedena na životinjama ili in vitro, sprovedene su i neke studije na ljudima. Međutim, rezultati ovih studija su pomešani i potrebno je više istraživanja da bi se odredila optimalna doza, trajanje i vreme dodavanja resveratrola za ljudsko zdravlje.

resveratrol

Resveratrol u vinu

Resveratrol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u pokožici grožđa, zbog čega se nalazi i u crvenom vinu. Ovo je dovelo do uverenja da konzumiranje crvenog vina može doneti zdravstvene beneficije zbog njegovog prisustva. Iako je ova ideja intrigantna, njegova količina u vinu je zapravo prilično niska i možda nije dovoljna da bi ima značajan uticaj na zdravlje.

Studije su pokazale da količina resveratrola u vinu može uveliko varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su sorta grožđa, uslovi uzgoja i tehnike pravljenja vina. Najveći nivoi tog jedinjenja nalaze se u vinima napravljenim od grožđa koje se uzgaja u oblastima sa visokim nivoom ultraljubičastog (UV) zračenja, kao što su jug Francuske, Italije i Španije. 

Međutim, čak i u vinima sa visokim sadržajem resveratrola, njegova količina je i dalje prilično mala. Tipična čaša crnog vina sadrži samo oko 1-2 miligrama resveratrola, dok suplementi koji sadrži rasveratrol mogu sadržati do 500 miligrama. To znači da bi bilo teško konzumirati dovoljno crvenog vina da bi se postigle zdravstvene beneficije koje se pripisuju tom jedinjenju.

Uprkos tome, neke studije sugerišu da umereno konzumiranje crvenog vina i dalje može doneti neke zdravstvene koristi. Ovo je verovatno zbog drugih jedinjenja koja se nalaze u vinu, kao što su polifenoli i flavonoidi, koji takođe imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Pokazalo se da crveno vino poboljšava kardiovaskularno zdravlje povećanjem nivoa HDL holesterola, smanjenjem upale i poboljšanjem protoka krvi.

Tanini u vinu

Važno je napomenuti da iako je umerena konzumacija alkohola povezana sa nekim zdravstvenim prednostima, prekomerna konzumacija alkohola može imati ozbiljne negativne efekte na zdravlje. Obilno pijenje može dovesti do bolesti jetre, povećanog rizika od raka i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga se ne preporučuje da pijete vino ili bilo koje drugo alkoholno piće samo zbog potencijalnih zdravstvenih koristi.

Kako povećati količinu resveratrola u grožđu?

Moguće je uticati na vinovu lozu da proizvodi grožđe sa većim nivoom resveratrola korišćenjem različitih metoda. Međutim, važno je napomenuti da genetika same vinove loze i uslovi u kojima raste igraju značajnu ulogu u određivanju sadržaja u grožđu.

Jedan način za povećanje njegovog sadržaja u grožđu jeste primena kulturnih praksi. Na primer, primena stresa na vinovu lozu kroz tehnike poput deficitarnog navodnjavanja, upravljanja prinosom i kontrolisanje sunčeve svetlosti, pokazala je povećanje proizvodnje resveratrola u grožđu. Stresni uslovi rasta mogu takođe dovesti do povećane sinteze drugih korisnih jedinjenja, poput antioksidanasa i flavonoida.

Sazrevanje vina

Još jedan način za povećanje sadržaja resveratrola u grožđu jeste genetska modifikacija. Naučnici su uspešno genetski izmenili vinovu lozu da proizvodi više resveratrola, dodajući gene drugih biljaka ili modifikujući postojeće gene unutar same vinove loze. Međutim, ovaj metod je još uvek u eksperimentalnoj fazi i nije široko usvojen u komercijalnoj proizvodnji grožđa.

Na kraju, izbor sorte grožđa takođe može igrati značajnu ulogu u određivanju sadržaja resveratrola u grožđu. Neke sorte grožđa prirodno ga proizvode više od drugih, pa izbor sorti sa većim sadržajem tog hemijskog jedinjenja može biti jednostavan način za povećanje njegovog sadržaja u grožđu.

Nije svaka sorta grožđa jednaka kada se radi o sadržaju resveratrola. Neke sorte grožđa ga prirodno proizvode više od drugih, pa izbor sorti sa većim sadržajem može biti jednostavan način za povećanje njegovog sadržaja u grožđu.

Crno grožđe sadrži veću količinu resveratrola u poređenju sa belim grožđem. Osim toga, sorte koje su bogate antocijaninima, što su vrste pigmenta koji imaju antioksidativna svojstva, obično imaju više resveratrola. Na primer, sorte poput Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Syrah poznate su po visokom sadržaju resveratrola. S druge strane, sorte poput Chardonnay i Riesling imaju znatno manje.

Mehanički sastav grožđa

Zaključak

Zaključak istraživanja pokazuje da umjerena konzumacija crvenog vina može doneti brojne zdravstvene koristi, koje se pripisuju prisutnosti specifičnih polifenolnih jedinjenja u vinu. Među njima se navodi i jedinjenje koje se nalazi u koži grožđa i koje se povezuje sa značajnim poboljšanjem zdravlja – to jedinjenje je najčešće poznato kao „čudo iz crvenog vina“ odnosno resveratrol. Dokazano je da ovo jedinjenje može pomoći u smanjenju rizika od različitih oboljenja, kao što su srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i neki oblici karcinoma, a takođe se pokazalo da ima antioksidativna svojstva koja mogu doprinijeti opštem zdravlju organizma. Iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdilo koliko resveratrola se nalazi u različitim sortama grožđa i vrstama vina, ova otkrića predstavljaju veliki interes za one koji žele održavati svoje zdravlje na optimalnom nivou.

Izvori

  1. „Resveratrol and health–a comprehensive review of human clinical trials.“ – naučni članak objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, koji daje pregled kliničkih ispitivanja uticaja na zdravlje ljudi.

  2. „Red wine, resveratrol and health: a review.“ – naučni članak objavljen u časopisu Chemistry Central Journal, koji daje pregled naučnih saznanja o tom jedinjenju u vinu i njegovim zdravstvenim efektima.

  3. „Resveratrol: A Review of Preclinical Studies for Human Cancer Prevention.“ – naučni članak objavljen u časopisu Anticancer Research, koji daje pregled istraživanja o potencijalnim anti-kancerogenim svojstvima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi