Sazrevanje vina 101: sve što treba da znate o pravilnom starenju vina

Vino je složen i kompleksan napitak koji se može drastično promeniti tokom vremena, zahvaljujući procesu poznatom kao sazrevanje vina. Ali šta je tačno sazrevanje vina i kako možete maksimalno iskoristiti potencijal svojih vina da proizvede najbolje moguće.

Šta je sazrevanje vina?

Sazrevanje vina je proces kojim vino menja ukus, aromu i teksturu tokom vremena. Ovaj proces se javlja kao rezultat složenog skupa hemijskih reakcija između različitih komponenti vina, uključujući kiseline, šećere, tanine i fenolna jedinjenja. Na ove reakcije utiču različiti faktori, uključujući sastav vina, uslove skladištenja i prisustvo kiseonika.
Postoje dve osnovne vrste sazrevanja vina: sazrevanje u bačvi i sazrevanje u boci. Sazrevanje u bačvi nastaje kada vino odležava u hrastovim bačvama, koje vinu mogu dati ukuse i arome. Sazrevanje u boci nastaje kada vino odleži u boci, što omogućava vinu da evoluira i sazreva tokom vremena.

Kako se pravi vino – Priručnik

Koji faktori utiču na sazrevanje vina?

Na proces sazrevanja vina utiču različiti faktori, kao što su:

 • Sorta grožđa: Različite sorte grožđa sadrže različite nivoe tanina, kiselina i fenolnih jedinjenja, što ima različite uticaje na sazrevanje vina.
 • Uslovi berbe: Vremenski uslovi i uslovi rasta tokom berbe takođe mogu uticati na starenje vina.
 • Tehnologija proizvodnje vina: Upotreba hrastovih buradi, tehnologije fermentacije i druge enološke prakse u proizvodnji vina mogu uticati na sazrevanje.
 • Uslovi skladištenja: Temperatura, vlažnost i izloženost svetlosti takođe utiču na sazrevanje vina u boci.
 • Način zatvaranja boce: Tip zatvarača koji se koristi na boci, kao što je čep ili čep sa navojem, takođe može uticati na starenje vina.
sazrevanje vina

Kako da unapredite proces sazrevanja vina?

Da biste maksimalno iskoristili potencijal svojih vina, morate imati na umu nekoliko ključnih stvari:

 • Izaberite grožđe najboljeg kvaliteta: Kvalitet grožđa koji se koristi za proizvodnju vina je jedan od najvažnijih faktora u određivanju koliko će vino odležati. Potražite visokokvalitetno grožđe sa dobrim balansom tanina, kiselina i fenolnih jedinjenja.
 • Koristite odgovarajuće tehnologije proizvodnje vina: Odgovarajuće tehnike pravljenja vina mogu pomoći da se osigura da je vino dobro izbalansirano i stabilno, što je važno za odležavanje. Korišćenje kvalitetnih enoloških sredstava, takođe utiče. Pogledajte ponudu najbolje enologije na tržištu
 • Pravilno čuvajte vino: Da biste maksimalno iskoristili potencijal svojih vina, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu sa konstantnom temperaturom i nivoom vlažnosti.
 • Odležavanje vina u pravim uslovima: Nisu sva vina pogodna za odležavanje, a neka se vremenom mogu pogoršati. Konsultujte se sa enologom za vino kako biste utvrdili koja vina su najpogodnija za odležavanje i koliko dugo treba da odleže.
 • Praćenje vina tokom sazrevanja: Tokom procesa sazrevanja, redovno pratite vino kako biste bili sigurni da se razvija kako se očekuje. Ovo vam može pomoći da rano identifikujete probleme i preduzmete korake da ih ispravite.

Hemija sazrevanja vina

Hemijska pozadina sazrevanja vina uključuje složen skup hemijskih reakcija između različitih komponenti vina, uključujući kiseline, šećere, tanine i fenolna jedinjenja. Ove reakcije mogu proizvesti promene u boji, aromi, ukusu i teksturi vina tokom vremena.

Oksidacija vina

Jedna od najvažnijih reakcija koja se dešava tokom starenja vina je oksidacija etanola u acetaldehid, koji zatim reaguje sa drugim jedinjenjima u vinu da bi proizveo nove ukuse i arome. Ova reakcija je olakšana prisustvom kiseonika, zbog čega će vino koje se čuva u buradi ili u kontaktu sa vazduhom tokom starenja u boci podvrgnuti većoj oksidaciji nego vino čuvano u zatvorenom okruženju.
Još jedna važna reakcija koja se javlja tokom sazrevanja vina je polimerizacija tanina, koji mogu pomoći da se omekša trpkost vina i stvori glatkiji osećaj u ustima. Na ovaj proces takođe utiče pH nivo vina i prisustvo drugih fenolnih jedinjenja.
Kako vino stari, njegova kiselost takođe ima tendenciju da se smanji, jer se deo jabučne kiseline pretvara u mlečnu kiselinu kroz proces poznat kao malolaktična fermentacija. Ovo može pomoći da se vino dobije zaobljeniji, manje oštar ukus.
Pored toga, tokom starenja i sazrevanja vina u boci može doći do formiranja taloga kao rezultat taloženja tanina, pigmenata i drugih jedinjenja. Ovaj talog zapravo može pomoći da se vino zaštiti od dalje oksidacije delujući kao barijera između vina i vazduha.
Sve u svemu, hemijska pozadina sazrevanja vina je složen i dinamičan proces na koji utiču različiti faktori, uključujući sortu grožđa, tehnike proizvodnje vina, uslove skladištenja i prisustvo kiseonika. Razumevanje ovih hemijskih reakcija može pomoći vinarima i vinskim entuzijastima da bolje cene složenost vina i da maksimiziraju potencijal svojih vina kroz starenje.

sazrevanje vina

Da li sva vina mogu da sazrevaju?

Nisu sva vina pogodna za starenje, a neka vina mogu čak i da se pokvare tokom vremena. Sposobnost vina da odleži zavisi od nekoliko faktora, uključujući sortu grožđa, tehnologiju proizvodnje vina i uslove skladištenja. Generalno, vina koja imaju visok nivo tanina, kiselosti i fenolnih jedinjenja imaju tendenciju da stare bolje od vina sa nižim nivoom ovih jedinjenja.
Evo nekoliko primera vina koja mogu dobro da stare:

 • Cabernet Sauvignon: Ovo crveno vino je poznato po visokom sadržaju tanina, koji mu pomaže da vremenom dobro stari. Kaberne sovinjon može da stari decenijama, a uz pravilno skladištenje može da razvije složene ukuse i arome.
 • Nebbiolo: Ovo crveno vino iz Italije poznato je po visokoj kiselosti i sadržaju tanina, što mu omogućava da odleži decenijama. Nebbiolo može da proizvodi vina sa širokim spektrom ukusa, uključujući trešnju, kožu i duvan.
 • Port: Ojačano vino iz Portugala poznato je po visokom sadržaju šećera i alkohola, što mu omogućava da odleži nekoliko decenija ili čak vekova. Vintage portovi mogu razviti širok spektar ukusa i aroma, uključujući tamno voće, čokoladu i kafu.
 • Rizling: Belo vino koje je poznato po visokoj kiselosti, što mu omogućava da dobro odleži tokom vremena. Rizlinzi mogu razviti složene ukuse i arome sa godinama, uključujući petrolej, med i sušeno voće.
 • Šardone: Belo vino koje je poznato po svojoj sposobnosti da dobro sazreva kada odleži u hrastovim buradima. Šardonei sa godinama mogu razviti ukuse i arome vanile, putera i začina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi