Mraz u vinogradu – jedna od najvećih katastrofa za vinogradara

Kao enolog sa višegodišnjim iskustvom, video sam mnoge izazove u vinogradarstvu, ali jedan od najzabrinjavajućih je mraz u vinogradu. To je tihi, nevidljivi neprijatelj koji za nekoliko sati može da izazove pustoš u vinogradu. U ovom članku ću objasniti šta je mraz, kako utiče na vinograde i šta uzgajivači mogu da urade da zaštite svoje useve.

Sadržaj

Šta je mraz?

Mraz u vinogradu nastaje kada temperatura padne ispod nule, a vlaga u vazduhu se smrzava na tlu i rastinju. Ovo se može desiti u jasnim, mirnim noćima kada toplota zrači sa površine zemlje, što dovodi do pada temperature vazduha. Mraz se može javiti i tokom dana, kada sunčeva toplota nije dovoljna da odmrzne zaleđeno rastinje. 

mraz u vinogradu

Kakav uticaj ima mraz u vinogradu?

Mraz u vinogradu može imati razorne posledice po vinovu lozu, posebno tokom kritičnog perioda pucanja pupoljaka. Za to vreme pupoljci na vinovoj lozi počinju da bubre i pucaju u novi izdanak, koji je podložan oštećenjima od mraza. Kada dođe do mraza, kristali leda koji se formiraju na pupoljcima mogu pokidati ćelijske zidove, uzrokujući da pupoljci postanu smeđi i odumiru.

Ako je šteta od mraza dovoljno velika, može uticati na rof cele sezone, smanjujući prinos ili ga čak potpuno uništavajući. Mraz takođe, može da odloži početak vegetacije, što može dovesti do kraće vegetacije i slabijeg kvaliteta grožđa.

Kalendar radova u vinogradu

Kako zaštiti vinograd od mraza?

Zaštita vinograda od mraza zahteva pažljivo planiranje i pripremu. Postoji nekoliko strategija koje vinogradari mogu koristiti kako bi minimizirali rizik od oštećenja od mraza.

Izbor lokacije

Jedan od najvažnijih faktora u zaštiti vinograda od mraza je izbor lokacije. Uzgajivači treba da izaberu mesto koje je dobro drenirano i ima dobru cirkulaciju vazduha. Nisko ležeće oblasti i doline su podložnije mrazu jer hladan vazduh tone do najniže tačke.

Priprema zemljišta za sadnju vinograda

Vetrenjače 

Vetrenjače su uobičajeno sredstvo koje uzgajivači koriste za zaštitu svojih vinograda od mraza. Ove mašine cirkulišu topli vazduh po celom vinogradu, sprečavajući stvaranje mraza. Mašine za vetar rade tako što povlače topliji vazduh sa viših visina i guraju ga u vinograd.

Prskalice

Druga metoda zaštite od mraza je upotreba prskalica za stvaranje sloja leda na vinovoj lozi. Kada se voda zamrzne, oslobađa toplotu, što može pomoći u zaštiti pupoljaka od oštećenja od mraza. Prskalice treba uključiti kada temperatura padne ispod nule i isključiti kada se led otopi.

Pokrijte useve

Za zaštitu vinograda od mraza mogu se koristiti i pokrovni usevi. Ovi usevi mogu zarobiti toplotu i sprečiti da se hladni vazduh taloži na tlu. Pokrivne useve treba saditi u jesen i zaorati u proleće pre pucanja pupoljaka.

Grejalice

Postoje mali grejači koji sagorevaju ulje ili propan i proizvode gust dim. Dim može stvoriti sloj izolacije koji može zaštititi vinovu lozu od oštećenja od mraza. Grejalice treba koristiti oprezno, jer mogu predstavljati opasnost od požara.

Sorte grožđa osetljive na mraz u vinogradu

Različite sorte grožđa imaju različite stepene osetljivosti na mraz, ali generalno, većina sorti grožđa je podložna oštećenjima od mraza tokom pucanja pupoljaka. Neke sorte grožđa za koje se zna da su posebno podložne oštećenju od mraza uključuju šardone, pino crni, kaberne frank, merlo i rizling. Međutim, postoje i neke sorte grožđa koje su otpornije na mraz, kao što su kaberne sovinjon i širaz. Važno je da vinogradari budu svesni osetljivosti svojih sorti grožđa i preduzmu odgovarajuće mere da ih zaštite od oštećenja od mraza.

mraz u vinogradu

Koje su temperature kritične?

Kritična temperatura za vinovu lozu varira u zavisnosti od sorte grožđa, faze rasta i drugih faktora životne sredine. Generalno, temperature ispod tačke smrzavanja (0°C) smatraju se kritičnim za vinovu lozu, jer je to temperatura na kojoj se voda smrzava i kristali leda mogu oštetiti vinovu lozu i pupoljke. Međutim, čak i temperature malo iznad nule mogu izazvati štetu ako potraju nekoliko sati.

Tokom pucanja pupoljaka, kada pupoljci tek počinju da izlaze iz stanja mirovanja, vinove loze su posebno osetljive na oštećenja od mraza, a temperature ispod 1°C do 2°C mogu izazvati značajnu štetu. Kasnije tokom vegetacije, vinova loza može tolerisati niže temperature, ali produženi periodi mraza ili ekstremno niske temperature i dalje mogu prouzrokovati štetu.

Generalno, vinogradari imaju za cilj da zaštite svoju vinovu lozu od temperatura koje padaju ispod nule korišćenjem različitih strategija zaštite od mraza, kako bi sprečili stvaranje leda na vinovoj lozi i pupoljcima.

 

Izvor:

Prevention and Management of Frost Injury in Wine Grapes https://content.ces.ncsu.edu/prevention-and-management-of-frost-injury-in-wine-grapes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi