Hemija i biohemija vina

vinobran slika

Vinobran u proizvodnji vina – kompletan vodič za korišćenje

Jedno od najpoznatijih sredstava koje se koriste u proizvodnji vina je vinobran. Postoje razne teorije i mišljenja o njegovom korišćenju, od onih da izaziva glavobolju do onih da može da se napravi zdravo vino i bez njega, pa hajde da vidimo šta na sve to kaže nauka i iskustvo enologa.

Isparljive kiseline – saznajte sve o njima (Infografik)

U proizvodnji vina ste se sigurno više puta sreli sa pojmom isparljive kiseline. Sam naziv zvuči dosta stručno i ozbiljno, ali na prvi pogled ne baš i logično, jer kako kiseline mogu biti isparljive. Međutim, čudan naziv dolazi od hemijske osobine te organske grupe kiselina, da pod određenim uslovima mogu da se odvoje od vina, odnosno ispare.

Minerali u vinu – 6 neverovatnih elemenata svakog vina

Mineralne materije, minerali u vinu potiču prvenstveno od grožđa, jer vinova loza za svoj rast i razvoj zahteva određenu količinu minerala, koje usvaja iz zemlje ili folijarno, preko listova. Na količinu minerala u grožđu, odnosno vinu, najviše utiče sastav zemljišta, način uzgoja zatim način đubrenja i tako dalje.

Vitamini u vinu

Koji su to vitamini u vinu, odakle potiču i koliko ih ima? Koji se vitamini dodaju, a koji nastaju u procesu proizvodnje vina?

kiseline u vinu

Kiseline u vinu

Kiseline su jedno od jako bitnih hemijskih jedinjenja u vinu, zaslužnih za celokupan ukus i organoleptičku sliku vina. Koje su to kiseline koje su najzastupljenije u vinu?