Kupaža vina – sve što treba da znate!!!

Kupaža vina, ili mešanje, je praksa koja se vekovima koristi za stvaranje vina sa jedinstvenim profilima ukusa i karakteristikama. Bez obzira da li ste iskusni vinski entuzijasta ili tek počinjete da istražujete svet vina, razumevanje umetnosti kupaže može vam pomoći da cenite i uživate u vinu na potpuno novom nivou. U ovom postu ćemo zaroniti u različite tehnike mešanja koje se koriste u kupaži vina, savete za uspešno mešanje i primere vina koja pokazuju lepotu kupaže.

Sadržaj

Šta je kupaža vina?

Kupaža vina, takođe poznata kao mešanje vina, je proces koji uključuje mešanje različitih vina da bi se stvorio novi, finalni proizvod sa jedinstvenim profilom ukusa. Cilj kupaže je da se proizvede vino koje je veće od zbira njegovih delova kombinovanjem najboljih karakteristika svakog vina. Proces je sličan onom kada kuvar pravi recept kombinovanjem različitih sastojaka da bi se napravilo jelo koje je veće od zbira njegovih delova.

Kupaža vina je tehnika koja se koristi u mnogim regionima za proizvodnju vina širom sveta, uključujući Francusku, Italiju, Španiju i Sjedinjene Države. To je proces koji se koristi vekovima, a sada je sastavni deo vinarstva.

Proces kupaže vina može uključivati mešanje vina iste sorte grožđa ili mešanje vina od različitih sorti grožđa. Ovo se radi iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je balansiranje profila ukusa vina mešanjem vina koja imaju različite karakteristike. Na primer, ako vino ima visoku kiselost, može se mešati sa vinom koje ima nižu kiselost da bi se stvorio uravnoteženiji profil ukusa.

Drugi razlog za mešanje vina je poboljšanje određenih karakteristika vina. Na primer, mešanje vina sa visokim sadržajem tanina sa vinom sa nižim sadržajem tanina može pomoći u stvaranju vina sa glatkijim osećajem u ustima.

Vinari takođe mogu mešati vina iz različitih regiona kako bi stvorili jedinstven profil ukusa. Na primer, vinar može mešati vino iz hladnije klimatske regije sa vinom iz regiona sa toplijom klimom kako bi stvorio vino sa jedinstvenim profilom ukusa koji se ne nalazi ni u jednom od pojedinačnih vina.

Pored mešanja različitih sorti grožđa, vinari mogu mešati i vina iz različitih berbi. Ovo se zove „vintage blending“ i često se radi kako bi se stvorio konzistentan profil ukusa iz godine u godinu. Na primer, vinar može mešati vino iz posebno dobre berbe sa vinom iz manje uspešne berbe kako bi stvorio vino koje ima konzistentan profil ukusa iz godine u godinu.

Kako se pravi vino?

kupaza vina

Kupaža vina - sorte grožđa

Kada je u pitanju kupaža vina, sorte grožđa koje se koriste u procesu mogu imati značajan uticaj na konačni profil ukusa vina. Vinari imaju širok izbor sorti grožđa koje mogu izabrati, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike koje se mogu mešati da bi se stvorilo jedinstveno i složeno vino.

Evo nekih od najčešćih sorti grožđa koje se koriste u kupaži vina:

Kaberne sovinjon – Ovo je jedna od najrasprostranjenijih sorti grožđa na svetu, poznata po svom punom, složenom profilu ukusa koji često uključuje note crne ribizle, kedra i duvana. Često se meša sa drugim sortama grožđa kako bi se stvorile mešavine u stilu Bordoa.

Merlo – Ova sorta grožđa je poznata po svojim mekim, zaobljenim ukusima i često se koristi za dodavanje tela i dubine mešavinama. Često se meša sa kaberne sovinjonom da bi se stvorila klasična bordo mešavina.

Sirah/Shiraz – Ova sorta grožđa je poznata po svojim bogatim, punim ukusima, često sa notama crnog bibera, kupine i dimljenog mesa. Često se meša sa drugim sortama grožđa kako bi se dobilo smelo, kompleksno vino.

Pinot Noir – Ova sorta grožđa je poznata po svojim delikatnim, nijansiranim ukusima i često se koristi u kupaži kako bi dodala složenost i ravnotežu mešavinama. Često se meša sa drugim sortama grožđa, kao što je šardone, da bi se napravila penušava vina.

Šardone – Ova sorta grožđa je poznata po svojim puterastim, hrastovim ukusima i često se koristi u kupaži da bi mešavinama dodala telo i bogatstvo. Često se meša sa pino crnim da bi se napravila penušava vina ili sa belim pinotom da bi se dobila vina koja koja su karakteristična za Burgudniju.

Sauvignon Blanc – Ova sorta grožđa je poznata po svojim oštrim, kiselim ukusima i često se koristi u kupaži da bi mešavinama dodala sjaj i svežinu. Često se meša sa Semjonom da bi se napravio beli Bordo.

Tempranillo – Ova sorta grožđa se široko uzgaja u Španiji i poznata je po svojim zemljanim, začinjenim ukusima. Često se meša sa drugim sortama grožđa kako bi se stvorila složena vina punog tela.

Grenache – Ova sorta grožđa se široko uzgaja u Francuskoj i Španiji i poznata je po svojim voćnim, začinskim ukusima. Često se meša sa drugim sortama grožđa kako bi se stvorila složena vina sa ukusom.

Saveti za uspešnu kupažu vina

Razumevanje profila ukusa različitih vina
Pre mešanja, važno je razumeti individualne profile ukusa vina sa kojima radite. Ovo vam može pomoći da identifikujete koja vina će se međusobno dopunjavati, a koja se mogu sukobiti.

Mešanje u malim serijama
Mešanje u malim serijama omogućava veću kontrolu nad finalnim proizvodom. Ovo vam omogućava da prilagodite mešavinu da biste postigli željeni profil ukusa.

Degustacija i prilagođavanje odmah nakon kupažiranja
Degustacija vina dok mešate omogućava vam da izvršite prilagođavanja usput. Ovo je posebno važno kada se meša u malim serijama.

Tekst o taninima u vinu

Sazrevavanje kupaže
Omogućavanje da konačna kupaža vina odleži neko vreme može pomoći da se ukusi spoje i stvore uravnoteženiji profil ukusa.

kupaza vina

Kupaža vina - poznati primeri u svetu

Bordo kupaža
Bordo kupaža, odnosno Bordo blend je možda najpoznatiji primeri kupaže. Ove kupaže obično uključuju kaberne sovinjon, merlo i kaberne frank, između ostalih sorti grožđa. Dobijeno vino je kompleksno i dobro izbalansirano, sa notama tamnog voća i začina.

Super toskanske kupaže
Super toskanske kupaže su relativno nov trend u kupaži. Ovi blendovi često uključuju Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlot. Dobijeno vino je punog tela sa bogatim profilom voćnog ukusa.

Rhone kupaža
Rhone kupaže obično uključuju Sirah, Grenache i Mourvedre. Ove kupaže su poznate po svojoj složenosti i dubini ukusa, sa notama crnog voća i začina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Povezani tekstovi